Miláno – Turín 2022: V špurte bol najrýchlejší Cavendish, Sagan finišoval v top 5

Mark Cavendish

zdroj: © Quick-Step Alpha Vinyl / Getty Images

Pokojný priebeh pretekov Miláno – Turín 2022 vyvrcholil hromadným dojazdom. V Rivoli si to o víťazstvo rozdali šprintéri. Najrýchlejším v dramatickom závere muža proti mužovi bol Mark Cavendish (:dqt:). Na druhom mieste preťal cieľ Nacer Bouhani (Arkéa Samsic). Pódium doplnil Alexander Kristoff (:iwg:) Trojnásobný majster sveta, Peter Sagan (TotalEnergies) finišoval na piatom mieste. 

Miláno – Turín 2022 – priebeh

Profil:

zdroj: milanotorino.it/en/tappa/milano-torino/

Celodenný únik

Jedna z najstarších klasík sveta mala priebeh tradičných šprintérskych etáp. S oficiálnym štartom prišli prvé pokusy o predstavenie sa v úniku. Desať kilometrov po štarte sa pokúšala odpútať dvojica pretekárov. Tú však pelotón nikam nepustil.

Nasledoval atak kvarteta, ktorý rovnako skončil neúspechom. O sólo únik sa pokúsil Daniel Viegas (Eólo-Kometa). Portugalec sa pomaly vzďaľoval. Na čele ho doplnil domáci Martin Marcellusi (Bardiani-CSF) a Kolumbijčan Juan Diego Alba (Drone Hopper-Androni Giocattoli).

zdroj: twitter.com/MiTo1876/status/1504069854336278532/photo/1

Nezáživný priebeh

Hlavné pole počas celého dňa kontrolovalo vedúcu trojicu. Nedoprialo im viac ako štyri minúty k dobru. Podľa vývoja pretekov sa dalo očakávať, že tímy sa pripravujú na hromadný dojazd v Rivoli. 75 kilometrov pred cieľom strácal balík na celodenný únik len dve a pól minúty.

S pribúdajúcimi kilometrami pelotón začal zrýchľovať. Preto 50 kilometrov pred páskou klesol odstup medzi skupinami pod minútu. V týchto momentoch bolo jasné, že o triumf budú zápoliť šprintéri. Pelotón nechcel dostihnúť únik príliš skoro a tak sa odstup opäť jemne zvýšil.

Záver Miláno – Turín v réžií šprintérov

Pred cyklistami zostávalo posledných 20 kilometrov, keď bol celodenný únik pokorený hlavnou skupinou. Jazdilo sa vo veľmi rýchlom tempe. O štyri kilometre neskôr sa o atak pokúsila dvojica Alberto Bettiol i Ben Healy (obaja :efn:). Štrnásť sekundový náskok si pred pelotón vytvoril Ben Healy (:efn:).

Na čele balíku sa sformoval tím Quick-Step – Alpha Vynil, ktorý stíhal unikajúceho Íra. Pelotón bol opäť pokope štyri kilometre pred páskou. V týchto momentoch šprintérske tímy hľadali najlepšie pozície do záveru.

Posledné kilometre najlepšie vyšli tímom Quick-Step – Alpha Vynil a TotalEnergie. Peter Sagan (TotalEnergies) si vyhliadol zadné koleso Nacera Bouhaniho (Arkéa Samsic). Na posledných metroch sa však Slovák aj s Francúzom ocitli príliš vzadu. Zo skvelej práce Michaela Morkova (:dqt:) ťažil Brit Mark Cavendish (:dqt:), ktorý si vyšpurtoval víťazstvo.

Výsledky:

Pozrite tiež:

Na pelotón čaká monument Miláno – San Remo. Pre chrípku však o víťazstvo nebude zápoliť majster sveta Julian Alaphilippe (:dqt:).

 

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár