Možnosť prepísať históriu. Kto pomôže Saganovi k zisku tretieho dúhového dresu?

zdroj: facebook.com/pg/SZC-Slovensky-Zvaz-Cyklistiky

Majstrovstvá sveta v cestnej cyklistike štartujú v nórskom Bergene už v nedeľu 17. septembra. Celý cyklistický svet upriamuje pozornosť na jedného muža. Peter Sagan (BOH) je už druhý rok obhajcom titulu a má jedinečnú príležitosť na prepis historických tabuliek. Na jednej strane stojí vyrovnanie doterajšieho maxima troch víťazstiev na svetovom šampionáte. V elitnom klube figuruje zatiaľ štvorica legiend – Alfredo Binda, Rik Van Steenbergen, Óscar Freire a „kanibal“ Eddy Merckx. V hre však ostáva aj ďalšia výzva. Získať dúhový dres tri roky za sebou sa doteraz nikomu nepodarilo.

Cesta za obhajobou bude už tradične tŕnistá. Na štarte sa objavia najväčšie cyklistické mená a počas 267 kilometrov bude pre slovenskú hviezdu kľúčová podpora tímových kolegov. V katarskej púšti sa majster sveta spoliehal na brata Juraja Sagana (BOH) a Michaela Kolářa (BOH). Práve Kolář vydržal pri neskoršom víťazovi až do samotného záveru. Kto je nominovaný na vrchol záveru sezóny v slovenských farbách?

Situácia slovenského celku je pred samotným štartom oproti vlaňajšku optimistickejšia. Slovenský zväz cyklistiky mohol v najvyššej kategórii nominovať až šesticu reprezentantov. Peter Sagan bude mať po ruke vyššie spomenutých kolegov z tímu Bora – hansgrohe, ku ktorým sa pridá Erik Baška (BOH). World Tour zostavu doplní dvojica Marek Čanecký z Amplatz – BMC a Patrik Tybor z domácej Dukly Banská Bystrica. Slovenská zostava vynechá časovkárske kilometre a zameria sa iba na preteky s hromadným štartom v nedeľu 24. septembra.

„Nominačné kritériá boli našim jazdcom známe od začiatku sezóny. Komisia cestnej cyklistiky rozhodla, že Slováci budú štartovať len v pretekoch s hromadným štartom, na časovky nepostavíme nikoho. V súčasnosti nemáme takých pretekárov, u ktorých by bola v časovke šanca na lepší výsledok. V pretekoch však budeme mať dve veľmi silné zostavy,“ povedal v oficiálnom stanovisku koordinátor cestnej cyklistiky SZC Martin Riška.

„Hlavným cieľom je samozrejme obhajoba titulu Petrom Saganom, ktorá by bola prepisom histórie cestnej cyklistiky. Peťo aj ostatní naši pretekári však budú mať veľmi ťažkú pozíciu v balíku, určite budú najsledovanejšími jedincami v pelotóne. Už viackrát sme sa ale mohli presvedčiť o Petrovej genialite na vystihnutie tej správnej chvíle v boji o výsledok. Vynikajúcu formu ukázal aj na posledných pretekoch. Veľmi mu želám, aby mu to po tohtoročnom nespravodlivom predčasnom ukončení Tour de France vyšlo pri ďalšej obhajobe dúhového dresu,“ skonštatoval prezident zväzu Peter Privara.

Okrem kategórie Elite bude mať Slovensko zastúpenie vo všetkých kategóriách, s výnimkou individuálnej a pravdepodobne aj tímovej časovky.

Kompletná nominácia slovenských reprezentantov na majstrovstvá sveta v cestnej cyklistike 2017  v Bergene:

Piatok 22.9. od 10:05 do 12:00 – preteky junioriek
Petra Machálková (2000, CyS – Akadémia Petra Sagana)

Piatok 22.9. od 13:15 do 17:30 – preteky mužov U23
Ján Andrej Cully (1995, Dukla Banská Bystrica)

Sobota 23.9. od 09:30 do 12:45 – preteky juniorov
Matej Blaško (2000, CyS – Akadémia Petra Sagana)
Adam Foltán (2000, MŠK Žiar nad Hronom – CK)
Tomáš Meriač (2000, CyS – Akadémia Petra Sagana)
Matúš Štoček (1999, CyS – Akadémia Petra Sagana)

Sobota 23.9. od 13:15 do 16:00 – preteky žien Elite
Alžbeta Pavlendová (1990, Dukla Bratislava)

Nedeľa 24.9. od 10:05 do 16:50 – preteky mužov Elite
Erik Baška (1994, Bora-Hansgrohe)
Marek Čanecký (1988, Amplatz-BMC)
Michael Kolář (1992, Bora-Hansgrohe)
Juraj Sagan (1988, Bora-Hansgrohe)
Peter Sagan (1990, Bora-Hansgrohe)
Patrik Tybor (1987, Dukla Banská Bystrica)

 

Zdroj: cyklistikaszc.sk

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár