MS Innsbruck preview: Pod Alpami sa o dúhový dres pobijú najlepší vrchári, Sagan môže len prekvapiť

zdroj: twitter.com/CanadianCycling

V nedeľu sa dozvieme meno držiteľa majstrovského titulu v pretekoch s hromadným štartom mužov Elite. Predošlé ročníky mali preteky hlavne jediného favorita – Petra Sagana a to aj vďaka klasikárskym a rovinatým profilom minukých edícií. Po troch rokoch nadvlády Slováka sľubujú kopcovité preteky v krásnom prostredí Tirolska otvorenú bitku o jeden z najslávnejších symbolov športu vôbec – dúhový dres. Najlepší slovenský cyklista na tlačovke povedal, že trať je veľmi náročná a svoje šance zhodnotí až na trati. Podobný názor má množstvo cyklistov, veď organizátori si pripravili 252,9 kilometra. To už je samo o sebe dosť veľa, no obrovské číslo svieti hlavne pri údaji o nastúpaných výškových metroch – 4650. Naposledy sa tak nastúpalo na šampionáte ešte v roku 1996 v Lugane.

Trasa a profil:

Štartuje sa v meste Kufstein na západe Rakúska. Prvých 60 kilometrov si cyklisti môžu obzerať krásnú prírodu Álp a prekážať im budú iba tri pomerne ľahké kopčeky Kirchbichl, Breitenbach am Inn a Kramsach. Potom však prichádza prvý väčší kopec Gnadenwald. Ten má dĺžku 2,6 kilometra a jeho priemerný sklon je 10,5%. Jazdcom dá zabrať hlavne strmé pasáže, niekedy sa cesta sklopí aj na hodnotu 14%. Po zjazde sa bude pokračovať na hlavnú akciu celého dňa – stúpanie Igls. To je dlhé 7,9 kilometra a jeho priemerný sklon činí 5,7%. Je súčasťou okruhu dlhého 24 kilometrov. V ňom dajú pelotónu zabrať hlavne stredné sektory, ktoré dosahujú dvojciferné percentá. Po klesaní sa pôjde aj cez cieľovú pásku a naspäť na Igls. Tak sa pôjde celkovo sedemkrát. 13 kilometrov pred páskou sa cesta ešte raz zdvihne. Pôjde sa cez extrémne prudký kopec Gramatboden, ale pred pretekmi je často označovaný ako Höll. To v preklade znamená peklo. Tým si jazdci prejdú cez stúapnie dlhé iba 2,8 kilometra, no so sklonom 11,5%. Na začiatku sa pôjde pri sklone sedem percent, skoro 2000 metrov sa pôjde cez strmé úseky, kde to neklesne pod 10%. Jedna pasáž má dokonca 20% a maximum sa drží pri vražednom čísle 25%. Predpokladá sa, že práve tu sa rozhodne o novom majstrovi sveta. Bude to niekto s najvyššou výdržou, po dvoch stovkách kilometrov sa budú len ťažko hľadať rezervné sily. Po klesaní sa pôjde po rovine až na cieľovú pásku.

zdroj: procyclingstats

Favoriti:

Pre čistokrvných vrchárov ide takmer o jedinú šancu na získanie majstrovského dresu. Okruh favoritov je tak veľmi veľký. Najväčšie šance sa dávajú luxusnému výberu Francúzska. V ňom sú také mená ako Romain Bardet, Warren Barguil, Thibaut Pinot alebo Tonny Gallopin. Momentálne v najlepšej forme je nedávny víťaz Okolo Slovenska, Julian Alaphilippe. U neho je však otázna výdrž, na druhej strane po takých dlhých vrchárskych kilometroch bude mať každý dosť. Julianovi by mal vyhovovať posledný strmý kopec, keďže ide o skvelého ardénskeho klasikára, čo tento ukázal na taktiež strmom stúpaní Mur de Huy. Víťaz bodkovaného dresu na Tour by sa taktiež mohol spoľahnúť na silný záverečný šprint. Pri Francúzoch bude dôležitou otázkou spolupráca. Tá sa veľmi neočakáva a každý pravdepodobne pôjde sám na seba. Rovnako silný tím majú aj rodení vrchári z Kolumbie. Do juhoamerického výberu sa dostali špičkoví jazdci ako Miguel Ángel López, Nairo Quintana alebo Rigoberto Urán. Títo závodníci však majú v nohách Vueltu a uvidíme, ako sa to odrazí na výsledkovej listine. Dôležité budú aj skúsenoti z klasík. Najviac ich nazbieral Urán. Tím doplnili žolíkovia Sergio Henao alebo Daniel Martínez. Pri Kolumbii je taktiež otázna spolupráca. Tie najvyššie ambície má španielsky výber na čele s veteránom Alejandrom Valverdem. Pre toho ide o jednu z posledných šancí získať zlatú medialu. Doteraz sa mu to nepodarilo. Formu z Vuelty má dobrú, aj keď v závere sa prejavila unáva. Taktiež má za sebou Tour de France, no Valverdemu motivácia určite nebude chýbať. Majstrovský dres bol na začiatku sezóny cieľom pre Taliana Vincenza Nibaliho. Ten však utrpel pád na Tour de France a na Vuelte sa síce snažil o aktivitu, no nevyzeral na tom najlepšie. Pri „žralokovi z Messiny“ však nikdy nevieme, čo má za lubom. Za tímového lídra označil Gianniho Moscona. Ten si odpykal zákaz za agresiu na Tour. Pri ňom je však otázna výdrž, ide skôr o jazdca preferujúceho kratšie kopce. Talian však dokázal vyhrať Memorál Alfreda Martiniho, ktorý obsahoval nejaké vrchárske kilometre.

zdroj: twitter.com/SirWiggo

Simon a Adam Yatesovci sú bez Frooma a Thomasa lídrami britskej reprezentácie. Simon prednedávnom získal premiérové víťazsvo na Grand Tour v Španielsku a víťazstvo by mu iba podčiarklo najlepšiu sezónu kariéry. Naopak, jeho brat má určite väčší hlad po veľkom triumfe. Táto sezóna mu nevychádza a rakúska trať je pre neho veľmi výhovujúca. Holanďania sa vo svete prezentujú ako skvelí vrchári. Tom Dumoulin, Steven Kruijswijk, Bauke Mollema, Sam Oomen alebo Wout Poels by pokojne mohli stáť na stupni víťazov. Tam sa bude chcieť dostať aj Primož Roglič zo Slovinska. Ten kvôli príprave na cestné preteky vynechal svoju dominantnú disciplínu – časovku. Celý slovinský tím je postavený iba okolo štvrtého muža z Tour a ten by v závere mohol niečo vykúzliť. Poľskí fanúšikovia sa budú spoliehať na kvalitné výkony Rafala Majku a posledného majstra sveta pred Saganom, Michala Kwiatkowskeho. Posledný menovaný však zažil vyčerpávajúcu sezónu, kde išiel skoro každý závod na maximum. Profil vyhovuje aj Danovi Martinovi z Írska, Jakobovi Fuglsangovi z Dánska, Ilnurovi Zakarinovi z Ruska, Michaelovi Woodsovi z Kanady alebo Bobovi Jungelsovi z Luxemburska. Austrálska reprezentácia prišla o Richieho Porta a z vrchárov majú v tíme iba Jacka Haiga. Novozélanďan George Bennett patrí taktiež z slušným závodnikom do hôr. Farby Ekvádoru budú hájiť mladí Jhonatan Narváez a Richard Carapaz, ktorý na Gire skončil v ťažkej konkurencii štvrtý. Domáce publikum bude dopredu hnať Felixa Grossschartnera, Patricka Konrada alebo Gregora Mühlbergera. Týmto mladým vrhchárom z Bora – hansgrohe by mohol výjsť nejaký prekvapivý únik. Nemecká reprezentácia bude mať v ohni Emanuela Buchmanna alebo Maxa Schachmanna.

Česká republika sa bude spoliehať hlavne na služby Romana Kreuzigera a Jana Hirta.

Slovensko

Do Tirolska putuje sedemčlenná zostava. Erik Baška, Mark Čanecký, Martin Haring, Martin Mahďar, Juraj Sagan a Patrik Tybor sa budú snažiť pomáhať Petrovi Saganovi. Ten si zaumienil, že v Innsbrucku podá čo najlepší možný výkon. Záver sezóny tak strávil na hornatej Vuelte, kde sa mu podarilo dostať do lepšej formy po páde na Tour. Sagan však nepatrí medzi úzku špičku favoritov. Sám povedal, že rozhdone záverečný kopec. Pod ten by sa za istých podmienok mohol dostať v prednej skupine. Rozhodovalo by tak taktizovanie ostatných a tým pádom aj zníženie tempa. Slovák by taktiež mohol skúsiť skorý únik, kde sa už dá niečo urobiť.

zdroj: twitter.com/ibk_tirol2018

 

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár