MS v cyklistike 2021 Flámsko – favoriti cestných pretekov

MS v cyklistike 2021 favoriti Flámsko

zdroj: © SWpix.com

MS v cyklistike 2021 vyvrcholia pretekmi s hromadným štartom mužov Elite. V nedeľu sa vo Flámsku prejde trasa dlhá 268.30 km s viac ako 2500 výškovými metrami. Majstrovstvá sveta v cestnej cyklistike sa skončia víťazstvom výbušného útočníka alebo odolného šprintéra.

Majstrovstvá sveta v cestnej cyklistike 2021 Flámsko – profil a trasa cestných pretekov MS v cyklistike 2021:

MS v cyklistike 2021 majstrovstvá sveta profil a trasa
zdroj: flanders2021.com

Elite kategórie využívajú “Flámsky okruh” (žltý), ktorý má 32,2 km. Na svoje si prídu klasikári, keďže prejdú cez šesť náročných stúpaní.

Po jednoduchom presune z Antverp sa začne so známym Smeysbergom, po ktorom sa prejde cez sektor s dlažobnými kockami stúpania Moskesstraat, kde sa nachádzajú maximá 18%. Nasleduje zjazd do mesta Overijse, v ktorom je dobre známe stúpanie S-Bend, po ktorom nasleduje Taymansstraat. Po zdržaní sa v uliciach mesta sa prejde na Bekestraat, ďalšie zo strmých stúpaní pokrytom kockami. V dedine Duisburg si na vyšťavených jazdcov počká Veeweidestraat. Po poslednom kopci Smeysberg sa odbočuje naspäť na okruh v Leuvene.

Na okruhu v Leuvene (červený) nájdeme štyri stúpania a nesmierne veľa zákrut. Po štyroch rovinatých kilometroch sa ide na Kaizerberg (290 metrov – 6,6%), pokračuje sa ihneď na Decouxlaa (975 m – 4,2%) a Wijnpres (360 m – 8%). Po zjazde je ešte na programe Sint-Antoniusberg (230 metrov – 5,4%). Cieľ prichádza po poslednom miernom stúpaní (750 m – 2,2%) a záverečných 500 metrov je do roviny.

Ide o veľmi technickú trasu s množstvom zákrut, kde sa každá technická chyba trestá stratou pozícií.

Nalini - procycling

MS v cyklistike 2021 Flámsko online – live vysielanie v TV

Štart v Antverpách sa odohrá o 10:25. Nového držiteľa dúhového dresu spoznáme približne o 17:00.

Živé vysielanie ponúka stanica Eurosport 1 od 10:20 až do samého konca, rovnako aj online služba Eurosport Player.

Preteky bude od 13:10 vysielať RTVS Dvojka.

MS v cestnej cyklistike 2021 Flámsko – favoriti Majstrovstiev sveta:

Wout van Aert – Belgicko

Wout van Aert
Van Aert. © SWPix

Po svojich výkonoch v predošlých týždňoch sa belgický majster automaticky zhostil role najväčšieho favorita.  To však neznamená, že triumf 27-ročného univerzála na MS v cyklistike je samozrejmosťou.

Nie raz sa stalo, že najväčší favorit odpadol pod tlakom. Lenže domáca hviezda vie s očakávaniami perfektne narábať a má takpovediac prichystanú trasu „ušitú“ priamo pre seba. Vie vyhrať viacerými spôsobmi. Ako víťaz časovky na Tour de France a druhý muž svetového šampionátu vie ujsť sám, má skvelý šprint a v neposlednom rade vie aj správne zaútočiť.

Remco Evenepoel – Belgicko

Remco Evenepoel
Remco Evenepoel. © Photo Bettini|UEC

Druhý muž majstrovstiev Európy a tretí muž minulotýždňovej časovky je zjavne vo vynikajúcej forme. Aj keď v belgickom tábore prevládajú hlasy o jednotnej práci pre Van Aerta, hladný Evenepoel nemôže byť vynechaný z rovnice.

21-ročný fenomén je možnosťou Belgicka pre skorý útok a sólo jazdu do cieľa. Jazdec Deceuninck – Quick-Step môže byť rozhodujúcou skladačkou pre triumf Van Aert, ale keď zacítili príležitosť, určite ju využije.

V tíme Belgicka sa zároveň nachádzajú outsideri šampionátu, ako Jasper Stuyven alebo Victor Campenaerts.



Sonny Colbrelli – Taliansko

Sonny Colbrelli ME v cyklistike 2021
Colbrelli.© twitter.com/BHRVictorious (BettiniPhoto)

Silný tím Belgicka môže byť porazený Talianskom, ktorý reprezentuje Sonny Colbrelli v životnej sezóne. 31-ročný jazdec sa však vie presadiť hlavne zo šprintu malej skupiny, preto si želá čo najťažšie preteky.

Nový majster Európy bude mať pri sebe ďalšieho odolného šprintéra Mattea Trentina, Davide Balleriniho, alebo čistého rýchlika Giacoma Nizzola. Trať v Leuvene nie je tak náročná, aby ju viacerí z Talianov neprežili.

Gianni Moscon sa v posledných rokoch vie perfektne pripraviť na majstrovstvá sveta. Je to pretekár s čistým zmyslom pre totálnu cyklistiku, preto sa aj tento „zlý muž cyklistiky“ môže presadiť po sólo úniku.

Mathieu van der Poel – Holandsko

Mathieu van der Poel
©A.S.O./Pauline Ballet

Po týždňoch otázok je všetko jasné, Mathieu van der Poel bude v Belgicku štartovať. Trasa je šitá pre cyklokrosárov, ktorí vedia neustále zrýchlovať a spomaľovať. A zároveň je Van der Poel bezkonkurenčným lídrom svojho tímu.

26-ročného jazdca trápili problémy s chrbtom, ale pred týždňom dal na ne zabudnúť a vyhral preteky Antwerp Port Epic. Fenomén celej cyklistiky sa vie prispôsobiť podmienkam a ak by sa naozaj ukázal v optimálnej forme, Van Aert by našiel viac ako dôstojného – dokonca životného – súpera.

Julian Alapilippe – Francúzsko

Julian Alaphilippe Okolo Británie 2021
©Deceuninck – Quick-Step – ©Tim De Waele / Getty Images

Obhajca titulu dostal v Belgicku možno len príliš jednoduchú trať. Alaphilippa však nikdy netreba podceňovať a aj na technických okruhoch vie väčšinou vyprodukovať skvelé zrýchlenie. Jeho forma sa ku koncu sezóny nezdá byť ideálna a na triumf by potreboval naozaj ťažké preteky.

Van Aert ho na pretekoch Okolo Británie pravidelne porážal aj vo vyhovujúcich koncovkách. Uvidíme, či sa 29-ročný Alaphilippe pripravil práve pre najdôležitejší deň svojej sezóny.

Benoit Cosnefroy – Francúzsko

Benoit Cosnefroy
Cosnefroy. ©A.S.O./Aurélien Vialatte

Ešte výbušnejší sa v poslednom mesiaci zdá byť kolega Benoit Cosnefroy, ktorý má aj silný šprint a každoročne sa mu darí na klasike Brabantský šíp, ktorá sa koná na cestách v Leuvene. 25-ročný Francúz skončil tretí na ME a je v okruhu favoritov.

Florian Sénéchal  – Francúzsko

Florian Sénéchal Vuelta 2021
©Stuart Franklin / Getty Images

Nedávnu Primus Classic ovládol Florian Sénéchal, ktorý je dobrým adeptom na triumf zo šprintu zriedenej skupiny. 28-ročného klasikára fanúšikovia poznajú ako špecialistu na okruhové belgické preteky, po ktorých vie byť najrýchlejším zo skupiny.

Matej Mohorič – Slovinsko

Matej Mohorič
Mohorič. ©A.S.O./Pauline Ballet

Technické zákruty, to je doména slovinského majstra, ktorý zažíva prevratnú sezóny. Na MS sa Mohorič svedomito pripravoval už niekoľko týždňov a po sólo útoku vie patriť k najlepším na svete. 26-ročný únikový špecialista musí byť agresívny veľmi skoro, aby nechal vyniknúť svoj veľký motor a hlavne perfektné ovládanie bicykla.

Mal by dostať podporu od svojich fenomenálnych kolegov Primoža Rogliča a Tadeja Pogačara, ktorých forma sa nezdá byť po svojich cieľoch sezóny na potrebnej úrovni.

Peter Sagan – Slovensko

Peter Sagan 3. etapa Okolo Slovenska 2021
© Igor Stančík, okoloslovenska.com

Pred pár rokmi by sme Sagana na podobnom profile označili ako najväčšieho favorita, ale časy sa zmenili. Slovák sa však stále vie pripraviť na vrchol sezóny, aj napriek ťažkostiam s koronavírusom či operáciou kolena.

31-ročný, trojnásobný majster sveta nebude najnebezpečnejším mužom, ale práve jeho veľké skúsenosti budú môcť prehovoriť naplno. Okruh v Leuvene je stavaný jazdca jeho typu, v technických zručnostiach sa mu vedia rovnať len Van Aert, Van der Poel alebo Mohorič.

Aj napriek víťazstvu na Okolo Slovenska Sagan neukázal, že bude najsilnejším na kopcoch, alebo v šprinte, ale po viac ako 270 km sa podmienky v pelotóne menia a všetko je zrazu otvorené. Stačí si spomenúť na Miláno – San Remo 2021, kde bol Slovák štvrtý aj napriek nedávnej infekcii Covid-19.

Michael Valgren – Dánsko

© A.S.O./Charly Lopez

29-ročný Dán Valgren vyhral pred touto sezónou naposledy Amstel Gold Race. V roku 2018.

Minulotýždňovými víťazstvami na Memorial Alfredo Martini a Coppa Sabatini (v šprinte proti Colbrellimu!) sa ale prihlásil o slovo, že vždy pred MS sa vie dostať do najlepšej formy.

Valgren je veľkým adeptom na útok v poslednom kole. Podobne vyhral spomínaný Amstel Gold Race alebo Omloop Het Nieuwsblad v roku 2018.

Magnus Cort, Mads Pedersen – Dánsko

Magnus Cort 12. etapa Vuelta a Espaňa 2021
Magnus Cort. ©Photogomezsport

Dánska zostava zároveň ponúka mimoriadne silnú hĺbku tímu. Magnus Cort bol mužom číslo jedna na Vuelte. Otázka je, či si udržal formu aj po troch týždňoch od svojej hitparády v Španielsku.

Mads Pedersen a zvyšok Dánska

Mads Pedersen. © Szymon Gruchalski

Ako predposledný majster sveta je Mads Pedersen v okruhu favoritov. Jeho forma po nevydarenom úvode sezóny rastie v šprinte väčšej skupiny vie byť absolútne najrýchlejší.

Kasper Asgreen Mathieu van der Poel Okolo Flámska 2021
© Deceuninck – Quick-Step Cycling Team / Getty Images“

Kasper Asgreen má na Flámsko len tie najkrajšie spomienky, pred piatimi mesiacmi vyhral omnoho náročnejšie preteky E3 SaxoBank Classic a monument Okolo Flámska.

Žolíkom dánskeho tímu je Mikkel Frolich Honoré. Mladý člen Deceuninck – Quick-Step predstavuje útočnú silu, ktorú nesmú ostatní podceniť.

Ethan Hayter – Veľká Británia

Ethan Hayte
Ethan Hayter. ©Szymon Gruchalski

Alebo čierny kôň šampionátu. Brit v posledných dvoch mesiacoch vyzrel ako jazdec a získal niekoľko skalpov na Okolo Nórska alebo Okolo Británie. V hlavnej skupine vedel prežiť Bretagne Classic a následne vyhral šprint skupiny, čo hovorí o kvalitách, ktoré 23-ročný jazdec INEOS Grenadiers ponúka.

Tom Pidcock – Veľká Británia

Tom Pidcock Brabantský šíp 2021
Tom Pidcock vyhral Brabantský šíp. zdroj: twitter.com/FlandersClassic

Po svojom triumfe v cross-country na olympiáde vypadol 22-ročný univerzál z tempa. Ide však o úradujúceho víťaza Brabantského šípu – pretekov, ktoré sa najviac približujú trase MS.

Pidcock absolvoval celú Vueltu, kde sa mohol dostať do tempa, práve na MS.

Outsideri MS v cyklistike 2021

Michael Matthews
Michael Matthews. © A.S.O./Pauline Ballet

Odolný šprintér Michael Matthews bude nádejou Austrálie. Oveľa rýchlejší je Caleb Ewan, ktorý však nemusí prežiť mnohé zrýchlenia na posledných okruhoch.

Do formy sa na Okolo Luxemburska dostal Švajčiar Marc Hirschi, rovnako aj David Gaudu zo Švajčiarska.

alexander kristoff
Markus Hoelgaard a Alexander Kristoff. ©ARN/Gautier Demouveaux

Ak by sa preteky niesli v jednoduchšom poňatí, silný šprint vie vždy vyprodukovať Nór Alexander Kristoff.

Pascal Ackermann, John Degenkolb alebo Max Schachmann sú lídrami Nemecka, zato Portugalsko sa bude opierať o Joaa Almeidu.

Z predošlých víťazov sa ukáže aj Rui Costa alebo Michal Kwiatkowski.

Zdeněk Štybar mal na jar skvelú formu, no po problémoch so srdcom je jeho stav pred Paríž – Roubaix neznámy.

Španieli sa budú môcť spoľahnúť na odolných šprintérov, ako Iván Garcia Cortina a Alex Aranburu.

Favoriti MS v cyklistike 2021 podľa Cyklonews:

★★★★ Van Aert
★★★ Van der Poel, Evenepoel, Colbrelli, Mohorič
★★ Alaphilippe, Cosnefroy, Sagan, Senechal, Hayter, Valgren, Hirschi
★ Pidcock, Valgren, Honore, Asgreen, Degenkolb, Kristoff, Kwiatkowski, Matthews, Ewan, Cort

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár