MS v cyklistike 2021: Julian Alaphilippe opäť majstrom sveta

Julian Alaphilippe MS v cyklistike 2021

zdroj: twitter.com/UCI_cycling

MS v cyklistike 2021 v cestných pretekoch ovládol Francúz Julian Alaphilippe, druhýkrát po sebe. Majstrovstvá sveta v cestnej cyklistike Flámsko sa skončili neuveriteľne tvrdými pretekmi mužov Elite. Slovák Peter Sagan obsadil 26. priečku.

Na druhom mieste sa umiestnil Holanďan Dylan van Baarle so stratou 32 sekúnd, tretí bol Dán Michael Valgren. Obaja prešprintovali domáceho jazdca Jaspera Stuyvena.

Obhajca titulu útočil v posledných 20 km trikrát, až poslednýkrát úspešne. Na kopci St. Antoniousberg sa definitívne odpútal a po 17-kilometrovej sólo jazde oslavoval heroický triumf na flámskych cestách. Julian Alaphilippe sa vo veku 29 rokov stal siedmym mužom v histórii, ktorý druhýkrát za sebou získal druhový dres.

Slovák Peter Sagan nezachytil rozhodujúce delenie pelotónu v posledných 60 km na kockovom stúpaní. Trojnásobný majster sveta skončil na 26. mieste so stratou 6:27 min. Rozhodujúca selekcia sa udiala rovnako pod tlakom Alaphilippa.

Nalini - procycling

Skupina s absolútnymi favoritmi, ako Wout van Aert (Belgicko), Mathieu van der Poel (Holandsko) alebo Sonny Colbrelli (Taliansko), zaostala s viac ako minútovou stratou. Nespolupracovalo sa v nej, Van der Poel vyhral špurt o ôsme miesto.

Piate miesto zobral Američan Neilson Powless, ktorý bol v stíhacej skupine Stuyvena a ďalších. Šiesty skončil Brit Tom Pidcock, ktorý zaútočil z hlavnej skupiny v poslednom kole. Úspešný útok pre siedme miesto predviedol Čech Zdeněk Štybar.

Ako dnes prebehli MS v cyklistike 2021?

Majstrovstvá sveta v cestnej cyklistike 2021 Flámsko – profil a trasa cestných pretekov:

MS v cyklistike 2021 majstrovstvá sveta profil a trasa
zdroj: flanders2021.com

268.3 km po zvlnenom a kopcovitom v srdci cyklistiky – vo Flámsku. Dvakrát sa prešiel ťažký okruh (žltý) s kockovými stúpaniami z Brabantského šípu dlhých približne kilometer. Záver sa odohral na okruhu (červenom) v meste Leuven, ktorý bol nesmierne technický a obsahoval krátke kopce nie dlhšie ako 800 metrov.

Na začiatku sa cez mraky predieralo slnko, jazdilo sa v suchom počasí, bolo 21 °C.

Skorý únik

Zo 195 cyklistov sa po počiatočných útokoch usadili na čele osem jazdcov. Boli to: Rory Townsend (Írsko), Jose Tito Hernandez Jaramillo (Kolumbia), Joel Burbano Coral (Ekvádor), Pavel Kočetkov (Ruská cyklistická federácia), Patrick Gamper (Rakúsko), Oskar Nisu (Estónsko), Kim Magnusson (Švédsko) a Jambaljamts Sainbayar (Mongolsko).

Na transferovej časti z Antverp do Leuvenu mali náskok troch minút, o všetko sa v pelotóne staral Tim Declercq pre svojich belgických lídrov. Pridali sa aj Dáni alebo Francúzi. Jazdci si hľadali voľné miesta na močenie. Ak sa totiž dostali na okruhy, skoro každý meter pri ceste bol zaplnený divákmi.

Padalo sa veľmi často

Technické zákruty a zmena tempa spoločne s nervozitou spôsobovali, že aj v posledných pretekoch šampionátu prichádzalo veľa pádov.

Na zemi sa ocitli Ethan Hayter (Veľká Británia), ale aj Taliani Andrea Bagioli alebo Davide Ballerini s Matteom Trentinom.

Po vstupe do Leuvenu dvakrát spadol majster sveta z roku 2019 Mads Pedersen (Dánsko). Neskôr aj Iván Garcia Cortina (Španielsko) a Ryan Gibbons (Južná Afrika) alebo Max Schachmann (Nemecko). Viacerí prišli o možnosť bojovať o víťazstvo, Cortina pokračoval.

Šialenstvo začalo veľmi skoro

V kotli vášnivých fanúšikov prichádzali viac ako 180 km pred cieľom prvé útoky z pelotónu. Najprv to skúsil Anthony Turgis (Francúzsko), strážil ho Declercq a za ním už bol Remco Evenepoel (Belgicko).

178 km pred cieľom na flámskom okruhu prišiel prvý veľký útok, ktorý niečo znamenal. Nastúpil Benoit Cosnefroy (Francúzsko). Oddelil sa, s ním aj Remco Evenepoel (Belgicko) a Magnus Cort (Dánsko).

Na kockovom kopci Moskestraat sa išlo tvrdé tempo.

Veľmi silná skupina, v nej aj Roglič, Evenepoel alebo Cort

O päť kilometrov silno nastúpil Stefan Bissegger (Švajčiarsko), reagovalo Slovinsko a k trojici sa pridali Roglič, Tratnik (Slovinsko), Asgreen, Cort (Dánsko), Declercq (Belgicko), Démare, McNulty (USA), Bissegger (Švajčiarsko), Hoelgaard (Nórsko), Eenkhoorn (Holandsko), Erviti (Španielsko), Swift (Veľká Británia) a Haas Austrália).

Išlo sa neuveriteľne tvrdo, viac ako 150 km do konca prešiel cez kockové stúpanie víťaz Okolo Flámska Kasper Asgreen útočným štýlom.

Taliani zachraňujú, Evenepoel tlačí

V skupine chýbali Taliani, teda squadra azzura sa musela posadiť na čelo pelotónu. Belgičania najprv blokovali cestu, aby sa po ďalších 30 km spustila naháňačka 15-člennej skupiny a pelotónu vedeným Talianskom.

V prednej skupine tlačil na pílu Evenepoel, aj keď jeho kolega Declercq mu dával iné pokyny. Mladý Belgičan to videl ako príležitosť uniknúť, zato skúsený domestik stále myslel na to, že v pelotóne sa viezol belgický tím na čele s Woutom van Aertom. Keďže Evenepoel tlačil, Taliani prichádzali v pelotóne o cenné sily.

Únik aj skupina dotiahnutá

130 km pred cieľom sa Matteo Trentin (Taliansko) vyšťavil, ale aj vďaka svojej nezištnej práci dotiahol Evenepoelovu skupinu a skorý únik dňa. Síce sa situácia pre Sonnyho Colbrelliho upokojila, ale Taliani prišli o jedného zo svojich lídrov.

Preteky sa po šialenej hodine dali ešte raz dokopy, ale status quo netrval dlho.

Pelotón je poriadne zmenšený

126 km pred cieľom prichádzala ďalšia ofenzíva od Francúzska a pelotón sa v uličkách Leuvenu rozdelil na dve polovice. Vzadu ostal Mathieu van der Poel, ktorého dotiahol tímový kolega Bauke Mollema o niekoľko kilometrov naspäť.

V pelotóne bolo 68 jazdcov, zo Slovákov ostal vpredu len dobre postavený Peter Sagan.

Aj na okruhu v Leuvene sa jazdilo nesmierne náročným štýlom, štart-stop. Prispievali k tomu pokusy od útok od Georga Zimmermanna (Nemecko) alebo Ethana Haytera (Veľká Británia).

Pri vstupe do posledných 110 sa situácia upokojila, zriedený pelotón bol vedený Belgičanmi.

Z pretekov už odstúpili viacerí jazdci, Taliani Trentin a Ballerini, Švajčiar Marc Hirschi, Mark Cavendish, Alex Aranburu.

Spadli John Degenkolb a Mikkel Honoré, ktorí preteky opustili.

A ďalší únik

90 km pred cieľom išiel sólo Nils Politt (Nemecko). O tri kilometre sa k Nemcovi pridali ďalší a vytvorili novú vedúcu skupinu zloženú z 11 jazdcov. Boli tam Remco Evenepoel, Iván Garcia Cortina, Jan Tratnik, Mads Wurtz Schmidt (Dánsko), Rob Stannard (Austrália), Nelson Powless (USA), Ramus Tiller (Nórsko), Dylan van Baarle (Holandsko), Andrea Bagioli (Taliansko) alebo Valentin Madouas (Francúzsko).

Ťahať museli Briti, ktorí zmeškali delenie. Spolupráca vpredu však bola iba veľmi slabá.

Náskok bol približne 34 sekúnd 80 km do konca. Až po 200 kilometroch takmer neustálej roboty sa Tim Declrrcq vyčerpal.

Výzva na kockách

Po najťažšom kopci pretekov Moskesstraat v úniku ostali len Evenepoel, Madouas, Bagioli, Van Baarle a Powless.

V pelotóne po kopci zaútočil Michal Kwiatkowski (Poľsko). Hlavná skupina prešla ďalšou selekciou, na jej čele bolo Belgicko so 40-sekundovou stratou.

Rozhodujúce delenie

Stúpanie Bekestraat prinieslo najdôležitejší útok dňa. V pelotóne silno v sedle zrýchlil Julian Alaphilippe (Francúzsko). Van Aert najprv nasledoval, ale potom si umne počkal, aby mu pomohol kolega Jasper Stuyven so stálym tempom.

Alaphilippa nasledovali cez kockové stúpanie len tí najlepší, dobre vyzeral napríklad Zdeněk Štybar (Česko), ale hlavne Talian Sonny Colbrelli, a to pri druhom útoku Alaphilippa na Smeysbergu.

Z pelotónu sa oddelila elitná skupina najlepších, chýbal v nej Peter Sagan. Slovák si musel po zrýchlení vystúpiť z tempa a rozhodujúce delenie zmeškal.

Alaphilippova skupina dostihla Evenepoelov únik 42 km pred cieľom. Za nimi pracovali len menšie národy, ako Portugalsko, keďže všetci dôležití pretekári boli v najlepšej selekcii.

Na poslednú chvíľu z pelotónu nastúpil Dán Michael Valgren, aby sa nalepil na únik, čo sa ukázalo ako správny krok.

17 jazdcov na čele:

V skupine pracoval hlavne Evenepoel, ktorý už bol stopercentným domestikom pre Van Aerta, keď počas dňa vystrieľal svoje náboje.

30 km do konca sa prišlo na okruh v Leuvene a vedelo sa, že novým majstrom sveta bude niekto zo 17 mužov. Och náskok bol už dve minúty.

Remco Evenepoel domestikom dňa

Evenepoel ukončil svoju prácu 26 km do konca. Odpovedal kritikom, že nie je tímový hráč v rozhodujúcich chvíľach zatlačil tak, že nedovolil pelotónu sa priblížiť.

Julian Alaphiippe skúša

21 km do cieľa prišiel nástup do Alaphilippa a vytvorila sa skupina bez Van Aerta a Van der Poela. Alaphilippe to videl, o dva kilometre zaútočil ešte raz. V posledných 18 km sa únik ešte raz spojil.

A do tretice, Julian Alaphilippe sa nevzdal a na ulici St. Antoniousberg sa Francúz oddelil. Na méte 17 km do cieľa išiel sólo, stíhali ho len Stuyven, Powless, Van Baarle a Valgren.

Julian Alaphilippe ide sólo

Tretia skupina taktizovala, keďže sa každý pozeral na Van Aerta, ktorý pre prítomnosť Stuyvena vpredu stíhať nemohol. Mathieu van der Poel rovnako odmietal pracovať, nechcel priniesť svojho rivala Van Aerta na pásku. Až neskôr sa prebrali Taliani, na špici sa otáčal Colbrelli pre šprintéra Giacoma Nizzola.

Alaphilippe viedol pri poslednom prejazde cieľovou páskou s náskokom 12 sekúnd na Stuyvenovu partiu a 25 na Van Aerta a spol.

Van Aert bol mimo hry

V preplnených uliciach diváci gestami ukazovali, aby Alaphilippe spomalil a hučali na neho.

V druhej skupine postupne nastupovali Powless, Stuyven, ale neskôr iba spomalili. Vo Van Aertovej skupine sa po útoku Colbrelliho absolútne vytratila spolupráca a zlato unikalo.

Napokon si ešte z nespolupracujúcej skupiny nastúpili cyklokrosári Pidcock a Štybar.

Alaphilippe sa predral cez krátke kopčeky, s grimasami sebe vlastným a v cieli si mohol užiť jednu z najväčších chvíľ kariéry.

MS v cyklistike 2021: preteky mužov Elite – výsledky (Julian Alaphilippe):

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár