Puck Pieterse ovládla holandskú drámu (MS v cyklokrose 2022 ženy U23)

Cyklokros
Puck Pieterse MS v cyklokrose 2022 - ženy U23 do 23 rokov

zdroj: twitter.com/UCI_CX

Napínavú drámu troch Holanďaniek ovládla Puck Pieterse. Predposledné preteky na MS v cyklokrose 2022 – ženy do 23 rokov – rozhodli detaily.

Na druhom mieste skončila Shirin van Anrooij, ktorá len tesne prehrala vypätý šprint dvojice. Pieterse nastúpila v cieli z prvej pozície a udržala rýchlosť, jej oponentka nedokázala zrýchliť spoza kolesa.

Tretie miesto zobrala obhajkyňa titulu Fem van Empel, ktorá v poslednom kole spadla po technickej chybe a následne jej spadla reťaz. Holanďanky sa snažili počas predošlých kôl na seba útočiť, ale nedokázali sa oddeliť a ku koncu taktizovali. Rozhodla však pretekárska chyba.

13. miesto so stratou 4:25 min obsadila Slovenka Tereza Kurnická. Češka Kristýna Zemanová berie zo šampionátu siedme miesto.

Jediné víťazstvo? Majstrovstvá sveta

„Boli to veľmi divné preteky,“ hovorila Pieterse v rozhovore pre televízie. „Boli sme tri na čele, snažili sme sa predbiehať, ale žiadna z nás si nevypracovala výhodu. Mala som plán, že zaútočím na poslednom veľkom stúpaní, ale nevyšlo to. Pred koncom sa Shirin [van Anrooij] dostala na moje koleso a vedela som, že sa bude šprintovať. Dala som do toho všetko, najprv som ani nevedela, ako sa to skončilo, lebo to bolo veľmi tesné.“

19-ročná Puck Pieterse získala jediné víťazstvo v tejto sezóne. Aj napriek tomu bola pretekárka Alpecin-Fenix veľmi silná počas celého roka, ovládla celkové poradie Svetového pohára do 23 rokov pred Van Empelovou. V celkovom poradí Elite bola tretia, pred ňou boli len Marianne Vos a Lucinda Brand, protagonistky elitných pretekov.

Van Anrooij jazdí za cestný tím Trek-Segafredo. Van Empel, pretekárka Pauwels Sauzen – Bingoal, sa sústredí skôr na kombináciu cyklokros – horská cyklistika.

Malý vrchol šampionátu

Predposledné preteky majstrovstiev sveta by sme mohli označiť aj ako „druhé kolo žien Elite“. Prečo? Najväčšie favoritky, mimoriadne talentované Holanďanky Puck Pieterse, Fem van Empel a Shirin van Anrooij úspešne porážali svoje staršie protivníčky vo svetových pohároch počas celej cyklokrosovej sezóny.

Trať v americkom Fayetteville počas víkendu ukázala, že nie je nijak technicky náročná. Je veľmi rýchla, obsahuje niekoľko náročných stúpaní, na ktorých sa dali robiť veľké rozdiely. Prešlo sa šesť kôl dlhých 3,2 km.

Francúzky so silným štartom

Francúzska Amandine Fouqenet mala najlepší štart. V prvom kole sa ihneď oddelila skupinka, kde boli tri favorizované Holanďanky, Francúzka Line Burquier a Marie Schreiber z Luxemburska. Slovenka Tereza Kurnická štartovala na 13. mieste, po konci prvého kola bola na 12. priečke.

Puck Pieterse zatlačila

V druhom kole na stúpaní najprv zatlačila Puck Pieterse, ale Shirin van Anrooij odpovedala ešte silnejšie. Táto dvojička si dokázala vytvoriť náskok. Dokázala to, čo chcela: vzdialiť sa od Van Empelovej, ktorá má z trojice favoritiek najsilnejší šprint.

Následne v treťom kole na sekcii zákrut Pietrese zrýchľovala a oddelila sa od Van Anrooijovej.

Trio opäť pokope

Tri kolá pred koncom sa neúnavná Van Anrooij dotiahla na Pieterse. Všetci pomalili. Van Empel sa však po pasáži klesaní dotiahla na čelo, no onedlho musela na prudkom stúpaní zastaviť, pravdepodobne pre zle zvolený prevod. Dve kolá pred koncom boli tri Holanďanky na čele spolu.

V piatom kole začali po sebe pozerať, čo dovolilo Burquierovej sa na chvíľu priblížiť sa na menej ako 10 sekúnd.

Lenže Pieterse opäť zvolila silný útok, na čo však opäť reagovala Van Anrooij a začalo ďalšie taktizovanie.

Infarktové posledné kolo

Opakovala sa rovnaká situácia ako v Elite kategórii. Proti sebe stáli tri pretekárky, ktoré sa nedokázali oddeliť na trati, no neboli rovné v šprinte. Posledné kolo kontrolovala Van Anrooij.

Ale Pieterse sa nevzdala, ešte raz sa zdvihla zo sedla. Nasledovala ju Van Empel, s menšími problémami aj Van Anrooij.

Veľká chyba Van Empelovej

Na strmej rampe sa Van Empelová dotkla Pietersovej zadného kolesa, spadla, zdržala aj Van Anrooijovú.

Van Anrooij sa po poslednom výstupe cez schody dostala na Pieterse, mierili do cieľa spolu. Van Empelovej spadla po incidente reťaz a musela sa uspokojiť s treťou priečkou.

MS v cyklokrose 2022 – ženy do 23 rokov – výsledky:

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár