MS Yorkshire: Dennis odpovedal dominanciou, obhájil zlato z časovky. Evenepoel senzačne druhý

zdroj: zdroj: twitter.com/UCI_cycling/

Časovkársky program Majstrovstiev sveta v cestnej cyklistike v Yorkshire vyvrcholil mužskou Elite kategóriou. Trasa individuálnej časovky bola najdlhšia od roku 2013, merala 54 kilometrov. Išlo sa z Northhallerton do Harrogate cez technické pasáže aj sústavne krátke kopčeky. Dnes bolo počasie prechodné, chvíľami pršalo, inokedy nie. Časovka tak mala náhodné podmienky a niekto tak mohol dostať nečakanú nevýhodu.

Prvým jazdcom na štarte bol Navardauskas, no ten bol počas veľmi dlhej časovky predbehnuťý ostatnými jazdcami na trati. Prvý odvážny čas zajazdil Eddie Dunbar, ktorého potom porazil Kamil Gradek. Ten ani nemal čas sa posadiť do horúceho kresla, keď jednu hodinu, 8 sekúnd a 16 sekúnd zajazdil domáci John Archibald. Britský dráhar sa na dlhší čas usadil na čelo časovky a mohol si užívať svoje najlepšie chvíle v cestnej cyklistike. O 33 sekúnd od neho bol pomalší Pierre Latour, Čech Jan Bárta stratil na Škóta viac ako dve minúty.

zdroj: twitter.com/BritishCycling

Čas Archibalda v rýchlej sekvencii prekonali austrálsky špecialista Luke Durbridge, prekvapujúco Tanel KangertAlex Dowsett. Fanúšikmi poháňaný posledný menovaný borec však zostúpil z priebežnej prvej priečky, keď s časom hodina a sedem minút sa po štarte najväčších favoritov dostal na čelo Filippo Ganna z Talianska.

Do predných priečok nemohol dnes prehovoriť Yves Lampaert. Belgický víťaz nedávnych pretekov Okolo Slovenska sa dnes stretol s poriadnou dávkou smoly. Počas časovky spadol cez riadidlá, musel meniť bicykel a do cieľa došiel s viac ako desaťminútovým oneskorením. Na pásku došiel v pokojnom a odovzdanom tempe. To už opäť začalo pršať, čiže skorší borci mali miernu výhodu, no najvýkonnejších mužov to nemalo zastaviť. Postrach v podobe prehánok však netrval dlho, situácia sa upokojila a dnešný boj proti chronometru mal aj vďaka nízkemu vetru ideálne parametre.

zdroj: twitter.com/destandaard

Spadol aj ďalší veľký belgický favorit, Victor Campenaerts, ten mal dobrý čas na prvom medzičase, ktorý však v tom ďalšom stratil. Rekordér hodinovky po menení bicykla stratil rytmus a s tým prišla ďalšia katastrofa pre Belgicko. Neskôr prišla aj druhá výmena a jeho nádeje na prvú desiatku boli preč. V hre bol ešte Remco Evenepoel, ktorý najprv ovládal medzičasy a aj bez pádov kolegov vyzeral najlepšie z reprezentácie.

Campenaertsove problémy:

19-ročného mladíka už na prvom sektore zobudil obhajca titulu Rohan Dennis z Austrálie. Ten zašiel na Watlass Line o 20 sekúnd lepší čas. Vôbec to nevyzeralo, že po záhadnom odstúpení z 12. etapy Tour de France by mal časovkársky špecialista nejaké problémy. Dnes použil časovkársky stroj BMC od austrálskej reprezentácie, ktorý mu podľa dostupných informácií nerobí problém ako pri tímovom bicykli.

Prvý veľký favorit dňa Remco Evenepoel získal po prechode záverečnou páskou najlepší čas pretekov s hodnotou 1:06:14. Na provizórne tretie miesto sa sympatickým výkonom posunul Patrick Bevin, no ten ešte mal byť prekonaný.

zdroj: twitter.com/UCI_cycling/

Zlý deň mal Primož Roglič, jeden z favoritov. Slovinca zjavne opustila dobrá forma z víťaznej Vuelty a po preťažení už nemal dobré nohy. Na trati bol dostihnutý aj predbehnutý lietajúcim Dennisom, ktorý štartoval celé tri minúty pod ňom.

Dennis predbieha Rogliča:

Štvornásobný majster sveta Tony Martin je iba tieňom svojej minulosti, no po páde na Vuelte sa dokázal pripraviť najlepšie, ako mohol a skončil minútu za Evenepoelom. Podobne finišoval aj Stefan Küng, víťaz časovky na Okolo Slovenska. Dobrý výsledok dnes dosiahol Nelson Oliveria, ktorý došiel minútu za Evenepoelom, ktorý stále bol na priebežnom čele. Oliveria však nedokázal siahať na priečky Dowsetta či Craddocka, ktorých od bronzu delilo iba pár sekúnd.

Victor Campenaerts v cieli zažil sklamanie, mal manko 2:50 a 11. priečku. O 10 sekúnd bol pomalší Primož Roglič, ktorý došiel 12.

Rohan Dennis vôbec nespomalil, síce sa na neho opäť začal lepiť Roglič, no Slovincovi to nepomohlo a možno odíde s pokutou za vozenie sa za jazdcom. Do cieľa došli bok po boku, to už však Dennis vedel, že zvíťazí. V cieli dokonca zdvíhal ruky a poslal svoj odkaz svetu. Zažíval veľké emócie, prišiel k manželke aj synovi a odpovedal na svoje kontroverzné rozhodnutia počas zložitej sezóny.

Austrálčan vyhral individuálnu časovku v čase jedna hodina, päť minút a päť sekúnd. Remco Evenepoel sa posunul na druhé miesto. Dnes, pri prvej účasti medzi Elite, bol o 1:09 pomalší, no v budúcnosti si to určite vynahradí. Stal sa najmladším jazdcom, ktorý skončil na pódiu v akejkoľvek disciplíne profesionálov na MS. Tretí došiel so stratou 1:55 Filippo Ganna, ktorý sa ukázal ako časovkár prvej ligy.

Rodák z Adelaide získal druhý časovkársky titul za sebou. Po časovke na Okolo Švajčiarska ide iba o jeho druhé víťazstvo v sezóne, ktorá nebola pre neho najšťastnejšia. Šampionátu ale venoval veľkú pozornosť, od Tour využil individuálnu prípravu a dnes to bola jasná demonštrácia sily. S takým veľkým náskokom na zvyšok bude právom v časovkách nosiť dúhový dres.

Do top-10 sa dostali okrem nováčikov na pódiu aj Martin či Küng. Prekvapením je určite Kangert, spoločne s Craddockom alebo Dowsettom. 

Na štarte bol dnes iba jediný Slovák. Ján Andrej Cully obsadil 46. miesto so stratou 10:54 na víťaza.

Profil:

zdroj: la-flamme-rouge.eu

Výsledky individuálnej časovky mužov Elite na MS 2019:

1.Rohan DennisAustrália1:05:05
2.Remco EvenepoelBelgicko0:01:08
3.Filippo GannaTaliansko0:01:55
4.Patrick BevinNový Zéland0:01:57
5.Alex DowsettVeľká Británia0:02:01
6.Lawson CraddockSpojené štáty americké0:02:07
7.Tanel KangertEstónsko
8.Nelson OliveiraPortugalsko0:02:09
9.Tony MartinNemecko0:02:27
10.Stefan KüngŠvajčiarsko0:02:46


zdroj: cyclingnews.com

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár