MS Yorkshire: Juniorskú dúhu získal Simmons po dlhom útoku

zdroj: twitter.com/UCI_cycling

Svetový šampionát v Yorkshire dnes otvoril kapitoly pre cestné preteky. Začalo sa najnižšou kategóriou juniorov. Trať bola dlhá 148,1 kilometra okolo Harrogate. Ako aj v ostatných disciplínach, išlo o zvlnenú trať vhodnú pre útočnú cyklistiku, ktorou sa preteky mladíkov vyznačujú.

Opäť sa nám predviedlo anglické počasie, ktoré ponúklo daždivé podmienky na už tak dosť technickej trase. Na začiatku sa tvoril únik a dlho sa išlo dosť agresívne. Pelotón sa spojil pri nájazde do posledných 80 km. To sa preteky zastavili pre Kolumbijčana Dária Gómeza, ktorý dlho čakal na výmenu kolesa a to, že už ďalej nebude bojovať  vpredu, znášal veľmi ťažko, až so slzami v očiach. Preteky dokončil v zadných radoch na 60. mieste a ukázal, že sa nechcel vzdať.

Na čele pracovali hlavne tímy USA, Španielska a Holandska. Hlavne Američania sa prezentovala veľkou silou, tlačila naplno. Pri nástupe na finálne kolá zaútočila americká dvojica Sheffield Simmons. Tí dohnali ďalší únik, v ktorom sa predtým nachádzal aj Čech Bittner. 33. kilometer od konca začala novo-vytvorená utečenecká skupina s náskokom 25 sekúnd na zriedený pelotón.

Vtedy zaútočil Quinn Simmons a vydal sa na dlhý útok. Vedel, že nikto z jeho malej skupinky nebude ťahať, navyše tam mal kolegu. Dve kolá pred koncom mal náskok už 50 sekúnd. Nad Yorkshirom sa zatiahnutá obloha ešte raz otvorila, začalo pršať a to sťažilo podmienky pre stíhanie veľmi silného Američana.

Z balíka útočil Talian Martinelli. Bolo už ale neskoro, keďže Quin Simmons už dlhšiu chvíľu vedel, že získa obrovský štartovací triumf do jeho kariéry. 18-ročný jazdec vyhral s náskokom 56 sekúnd nad Martinellim. Po bronz si zaslúžene prišiel Magnus Sheffield, ktorý bol vitálnou súčasťou úspechu Simmonsa.

Dnešný víťaz oslavoval s americkou vlajkou na ramenách. Získal 12. víťazstvo v sezóne, medzi ktorými svieti aj mladícka verzia klasiky Gent – Wevelgem. Simmons je prvým jazdcom z USA po 28 rokoch, ktorý vyhral závod juniorov.

Zo Slovákov sa najlepšie umiestnil Marek Bugár na 62. priečke so stratou 16:49. Marek Gajdula nedokončil.

Výsledky cestných pretekov juniorov na MS 2019:

1.Quinn SimmonsSpojené štáty americké3:38:04
2.Alessio MartinelliTaliansko0:00:56
3.Magnus SheffieldSpojené štáty americké0:01:33
4.Enzo LeijnseHolandsko
5.Gianmarco GarofoliTaliansko
6.Vegard StokkeNórsko
7.Alfred GeorgeVeľká Británia0:01:45
8.Frederik WandahlDánsko
9.Jakub BoučekČeská republika
10.Milan PaulusBelgicko


zdroj: cyclingnews.com

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár