MS Yorkshire: Pedersen famóznym majstrom sveta. Sagan piaty, Van der Poel vybuchol

zdroj: twitter.com/UCI_cycling/

Mads Pedersen z Dánska získal vo veku 23 rokov najväčší triumf v kariére. Zaskočil favorita Mattea Trentina, s ktorým bol v rozhodujúcom úniku viac ako 33 km pred koncom. K nemu sa pridal aj Mathieu van der Poel, ktorý dnes dostal krízu a stratil sily. Peter Sagan bol aktívny príliš neskoro a skončil piaty. 

Týždeň Majstrovstiev sveta v cestnej cyklistike Yorkshire sa dnes ukončil kráľovskými pretekmi mužov Elite. Najprv sa kvôli extrémnemu počasiu musel skrátiť trasa na 261 kilometrov. Vynechala sa dvojica stúpaní v prvej časti pretekov. Pridali sa dve prejazdy cez technický a zvlnený okruh v Harrogate. Ten sa prešiel deväťkrát, mal 13,8 kilometra a deväť krátkych stúpaní, ktoré však postupne pridávali na obtiažnosti.

Profil:

V upršanom počasí kontrolovaná prvá polovica

Preteky poznačil hlavne dážď a chlad. Jazdci mali na sebe plášte aj vo farbách komerčných tímov. Na začiatku sa vytvoril silný únik v zložení: Nairo Quintana (Kolumbia), Richard Carapaz (Ekvádor), Primož Roglič (Slovinsko), Jan Polanc (Slovinsko), Magnus Cort Nielsen (Dánsko), Petr Vakoč (Česká republika), Silvan Dillier (Švajčiarsko), Maciej Bodnar (Poľsko), Jonas Koch (Nemecko), Hugo Houle (Kanada) a Alex Howes (USA). Najprv chceli útočiť aj Čech Černý či Ír Martin, no na čele sa s približne 4-minútovým náskokom usadila skupina z troch víťazov Grand Tour a viacerých kvalitných borcov. Tí chceli spolupracovať, no kvôli zvučnosti mien a nepredvídateľnosti podmienok im nedávali favorizované tímy veľké šance.

zdroj: twitter.com/Yorkshire2019

Ihneď sa z čistej nervozity diali aj pády, atmosfére pridávali aj defekty. Jeden chytil napríklad veľký favorit pretekov Mathieu van der Poel (Holandsko) a musel sa dostať naspäť cez kolónu vozidiel. Technické problémy musel riešiť aj Alexej Lutsenko (Kazachstan). Ten sa vrátil, no tesne pred nájazdom na okruhy ešte raz musel vymeniť svoj stroj. Potom mal problémy s oblečením, ktoré bolo úplne mokré aj na vnútorných vrstvách. Pomáhala mu takmer celá kazašská výprava.

Na čele boli veľké národy ako Austrália, Francúzsko aj Holandsko, ktoré nemali zastúpenie v úniku. Dlho ťahal Jos van Emden, potom sa začal náskok úniku na pelotón znižovať zásluhou časovkárskeho majstra sveta Rohana Dennisa. Veľká skupina sa po viac ako troch hodinách začala zmenšovať. Všetci Slováci však mali miesta v strede balíka a prežívali hluché chvíle.

Náročnosť pretekov mala veľmi skoro následky, zo závodu odstúpili Garcia CortinaBevin alebo Kirijenka.

zdroj: twitter.com/RFECiclismo

Únik pohltený, prvý okruh priniesol veľké straty favoritov

125 km pred koncom prišiel 11-členný únik s náskokom 90 sekúnd na prvý z deviatich okruhov v kúpeľnom meste Harrogate. Akonáhle tam prišiel pelotón, nastal hromadný pád, ktorý spomalil aj ostatných jazdcov. Tvrdo narazil favorit Philippe Gilbert Remco Evenepoel z Belgicka musel pomáhať majstrovi sveta z roku 2012, keďže boli viac ako minútu za pelotónom.

Profil okruhu:

100 km pred cieľom bol únik dostihnutý, keďže na špici pelotónu začali ťahať Belgicko či Taliansko To už musel prvý veľký favorit pretekov odstúpiť. Philippe Gilbert opustil preteky so slzami v očiach a zúžil taktické možnosti svojho tímu na Grega Van Avermaeta či Olivera Naesena Tima Wellensa. Svoje prvé Elite preteky opustil aj Evenepoel, ktorého sympatická snaha bola nanič.

V pokračujúcom okruhu zatlačilo aj Francúzsko. To sa roztrhlo vrece s odstupujúcimi jazdcami. Z bicykla zosadli Diego Ulissi, Matej MohoričKasper Asgreen alebo Bob Jungels. 90 km pred koncom sme v balíku nevideli ani obhacju Alejandra Valverdeho, pre ktorého sa „eliminačné“ preteky skončili.

zdroj: twitter.com/UCI_cycling

Peter Sagan sa bezpečne držal v skupine približne 80 pretekárov. Na prvom okruhu už nemal pri sebe Erika Bašku ani Jána Andreja Cullyho, ktorí mali toho už plné zuby.

66 kilometrov pred koncom tempo vedúcej veľkej skupiny spomalilo a to využili Stefan Küng (Švajčiarsko) a Lawson Craddock (USA). Počas pár kilometrov si vytvorili 40 sekúnd. Tempom sa ich chcel chytiť Teunissen, aby vytvoril možnosti pre svoju reprezentáciu vedenú Van der Poelom, ktorý preteky zvládal s veľkým prehľadom. Nestalo sa tak, no rýchlosť grupy sa zvýšila. To bola konečná pre Lutsenka, ktorý stratil kontakt, neskôr, ako väčšina odpadlíkov, svoje majstrovstvá opustil.

Útočila sa aj z pelotónu

Pri priblížení pelotónu na zostávajúceho Künga zaútočili Mads Pedersen (Dánsko) a Gianni Moscon (Talian). Aktívny chcel byť aj Teunissen, ten ale nevydržal s vedúcimi pretekármi. Craddock už nestíhal. 44 km pred cieľom mali polminútu na balík vedený Belgickom, keďže Taliansko vyslalo dopredu svojich pomocníkov.

zdroj: twitter.com/ADSportwereld

33 km pred koncom začala akcia aj medzi väčšími menami. Najprv neúspešne útočil Nils Politt(Nemecko), no to si na nástup počkal Mathieu van der Poel. Spoza neho sa nalepil Matteo Trentin (Taliansko), ktorý mal kolegu vpredu. Dvojica favoritov spolupracovala dostala sa do vedenia. Julian Alaphilippe ani Peter Sagan nereagovali na útoky. Slovák ostal už sám, keďže Juraj Sagan nemal dosť síl na udržanie sa, no dnes ponúkol dobrú robotu.

Trentin pritiahol Van der Poela za ním na prvých troch jazdcov a na čele sa vytvorila pätica. Práca ostávala aj na Belgicku, ktoré nezastihlo delenie. Do nebezpečného brejku sa chceli dostať Carlos Betancur (Kolumbia), Gorka Izagirre (Španielsko) a Toms Skujinš (Lotyšsko).

Čelná skupina zvyšovala náskok

Pri vstupe do posledného kola mali Van der PoelTrentinMosconPedersen Küng 40 sekúnd na pelotón, v ktorom už Francúzi veľmi nepracovali, keďže vypálili svoje náboje už predtým a Alahilippe sa tak musel spoliehať hlavne na Belgicko. Nemecko medzitým stratilo Pascala Ackermanna.

zdroj: twitter.com/UCI_cycling

Náskok na čelnú skupinu narastal, v pelotóne sa najprv nikto nevedel dohodnúť na ťahaní. Tempo nasadzoval Tim Wellens z Belgicka. Jedným z posledných záchrancov bol víťaz Okolo Slovenska Yves Lampaert. Za ním boli zoskupení Taliani, ktorí chceli brzdiť spoluprácu v balíku pre Trentina

Peter Sagan musel iba vyčkávať a dúfať v prácu veľkých národov. 29 jazdcov bolo v hlavnej skupine, ktorá nenachádzala rýchlejšie tempo ako čelná pätica. V nej ťahali takmer všetci rovným dielom, motivovaní na šprint zriedenej skupiny boli hlavne Van der Poel Trentin, ktorý podobnú situáciu zažili na vlaňajších majstrovstvách Európy. Talian sa už nemohol spoliehať na Moscona, ktorému 19 km pred páskou došli sily.

Posledné kolo, Van der Poel stratil kontakt

Trentin i Van der Poel stále spolupracovali, cítili veľkú príležitosť. Pridávali sa aj tempári Küng Pedersen. Moscon ešte vyžmýkal posledné sily pre svojho lídra. Keď poslednákrát preťali cieľovú pásku pri vchode do posledného kola, mali náskok 58 sekúnd.

12,5 km pred cieľom prišla jedna z najmenej čakaných vecí. Mathieu van der Poel stratil kontakt s čelnou skupinou. To sa na čele otáčal Moscon a úspešne sa zbavil najväčšieho súpera. Nešlo tak ani o vysoké tempo, ako kríza 24-ročného cyklokrosára, ktorý v tejto sezóne kombinoval MTB, cestu aj cyklokros. Po viac ako 6 hodinách pretekania v takýchto podmienkach je vyčerpanosť pochopiteľná.

10 km pred cieľom sa náskok Trentinovej partie zvýšil na 1:30, na špici pelotónu sa zoskupili Nemci, to už však bolo pomerne neskoro. Zároveň nikto z favoritov v balíku neskúšal útok, nemali dosť síl a nestihli rozhodujúce momenty.

6 km na pásku, Mosconovi definitívne došli sily. Trentin ostal s časovkárom Küngom a klasikárom Pedersenom, ktorý má rýchlejšiu koncovku. Trojica vedela, že vytvorí pódium MS a aj naďalej spolupracovala a taktizovanie malo prísť až neskôr.

3,6 km pred cieľom nastúpil Peter Sagan a začal svoju sólovú jazdu. Bolo to však dosť neskoro a musel zavrieť viac ako minútu. Slovák tak pravdepodobne bojoval iba o nižšie priečky. Nalepil sa na neho ďalší Dán Michael Valgren.

Záver

Posledné trio prišlo do posledného kilometra pokope, ich tempo sa znížilo a začali sa po sebe obzerať. Na stúpaní bol prvý Pedersen, za ním čakal Trentin na šprint. Talian vyrazil 200 metrov pred cieľom, no krátko pred páskou mu došli sily. Spoza jeho kolesa na ľahšom prevode vyrazil Dán Pedersen a fantasticky vyhral majstrovstvá sveta.

Druhý skončil Trentin, ktorý zle načasoval špurt. Küng nemá v nohách takú dynamiku a získal bronz. Moscon z úniku si došiel po štvrté miesto. Sagan ukázal chuť bojovať a na kopci ešte predbehol kolegu víťaza Valgrena a prišiel na piatej priečke, v cieli zamával divákom v Yorkshire.

Preteky dokončilo iba 46 zo 171 jazdcov na štarte, čo jasne demonštrovalo ťažké podmienky.

Na pódiu sa triasol zimou, mal nevýraznú sezónu

Mads Pedersen vo veku 23 rokov získal najväčší kariérny triumf. Na MS prišiel ako pomocník ďalších Dánov, síce mal na konte triumf z menších pretekov Grand Prix d’Isbergues minulý týždeň. Tak ako celému tímu Trek-Segafredo, ani Pedrsenovi sa veľmi nedarilo. Svetu sa ukázal vlani na Okolo Flámska, kde skončil na parádnom druhom mieste po veľmi dlhom úniku.

podium MS
zdroj: twitter.com/UCI_cycling/

Ide o veľký klasikársky talent, čo ukázal víťazstvami na jednodňovkách Tour de l’Eurométropole, Fyen Rundt alebo na etapákoch Okolo Nórska a Okolo Dánska. Triumf vo World Tour mu zatiaľ chýba, aj keď dnes získal jeden z najväčších možných triumfov v cyklistike. Stal sa prvým dánskym majstrom sveta.

Záznam šprintu:

Výsledky cestných pretekov mužov Elite na MS 2019:

1.Mads PedersenDánsko6:27:28
2.Matteo TrentinTaliansko
3.Stefan KüngŠvajčiarsko0:00:02
4.Gianni MosconTaliansko0:00:17
5.Peter SaganSlovensko0:00:43
6.Michael ValgrenDánsko0:00:45
7.Alexander KristoffNórsko0:01:10
8.Greg Van AvermaetBelgicko
9.Gorka IzagirreŠpanielsko
10.Rui CostaPortugalsko
  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár