Najväčší favoriti na zisk zeleného dresu

Tour de France 2018

zdroj: twitter.com/tinkoff_team

Tour prináša okrem napínavého súboja o žltý dres aj iné, rovnako zaujímavé súťaže. V sobotu 7. júla sa na štart v Noirmoutier-en-l’Île postavia aj najlepší šprintéri sveta. Tí sa pobijú o výhru v bodovacej súťaži. 105. ročník prinesie 9 rovinatých etáp a pár zvlnených, na ktoré si budú brúsiť zuby najrýchlejší jazdci sveta. Prinášame vám zoznam najväčších favoritov na zisk maillot vert.

Peter Sagan (BOH)

Zelený dres sa nám od roku 2012 spája s Petrom Saganom. Minulý rok sa mu po prvý raz nepodarilo dôjsť až do Paríža kvôli kontroverznému vylúčeniu. Tento rok je opäť favoritom číslo jeden. Úradujúci majster sveta môže zbierať body v rovinatých, ale aj zvlnených etapách. Taktiež mu nerobí problém bodovať v šprintérskych prémiách počas horských etáp. Jeho všestrannosť mu zabezpečila už päť zelených dresov, v prípade zisku šiesteho by vyrovnal rekod Erika Zabela. Sedieť by mu mala v podstate každá rovinatá etapa. Na pretekoch Okolo Švajčiarska nám ukázal svoju šprintérsku formu hneď v prvej etape, kde zvíťazil nad Fernardom Gaviriom. Následne sa pri hromadnej koncovke umiestnil v prvej štvorke. Ako víťaz monumentu Paríž – Roubaix má veľkú šancu ovládnuť deviatu etapu, ktorá bude obsahovať početné úseky s dlažobnými kockami. Tam už bude konkurencia iná, bojovať tam bude s klasikármi, pre ktorých pôjde o jedinečnú príležitosť. Na vlaňajšej Tour dokázal Slovák získať víťazstvo v šprinte do kopca. Aj s technickými ťažkosťami tam predbehol klasikárov ako Greg Van Avermaet, Julian Alaphlippe alebo Michael Matthews. Tento rok by sa to mohlo podariť v piatej etape, ktorá končí Quimperi. Takéto možnosti výhry ostatní čistokrvní šprintéri nemajú.

28-ročný Slovák dokázal na Tour vyhrať 8 etáp. V sezóne 2015 dokonca nevyhral žiadnu etapu a aj napriek tomu dokázal získať zelený dres.

zdroj: twitter.com/CyclingBoomer

Fernardo Gaviria (:qst:)

Kolumbijčan sa predstaví na Tour po prvýkrát. Bude to pre neho iba druhá Grand Tour. V roku 2017 sa predstavil na Giro d’Italia, kde získal štyri etapy a ovládol bodovaciu súťaž. Konkurencia nebola tak nabitá, ako to bude tu. To však nemení nič na fakte, že Gaviria patrí medzi najlepších šprintérov súčasnosti. Vo veku 23 rokov má už na konte 32 profesionálnych víťazstiev a mnoho z nich je az najvyššej úrovne – World Tour. Pred Tour de France predviedol formu na Okolo Kalifornie, kde získal 3 etapové vavríny. Súperil tam aj s Petrom Saganom, ale aj Calebom Ewanom, ktorý sa vo Francúzsku nepredstaví. Gaviria sa môže spoľahnúť aj na tímovú podporu. Celý tím Quick-Stepu je postavený práve okolo mladého šprintéra. Na Okolo Švajčiarska bol trikrát druhý a chuť by si chcel napraviť už v prvých dvoch etapách, kde bude azda najväčším favoritom.

zdroj: twitter.com/Veghito

Dylan Groenewegn (:lot:)

Skvelú sezóna zažíva aj tento 25-ročný šprintér. V tomto roku vyhral už deväťkrát. Holanďan sa zúčastňuje väčšinou menších pretekov, no svoje kvality ukázal aj na Paríž – Nice. Tam vyhral nad takými menami ako Elia Viviani (:qst:) alebo André Greipel (:lts:). Taktiež sa nám pripomenul na klasike Kuurne – Brusel – Kuurne, kde prešprintoval Démera alebo Colbrelliho. Profil klasiky zároveň nebol príliš rovinatý a uvidíme, ako si poradí s mnohými kopcami vo Francúzsku. Minulý rok sa dostal až do Paríža a získal pre mnohých šprintérov najcennejší triumf – výhru na Elyzejských poliach v poslednej etape Tour. V súboji o zelený dres sa môžu takýto čistokrvní šprintéri spoliehať na to, že v rovinatých etapách sa získava väčšia porcia bodov.

zdroj: twitter.com/WielerFlits

Michael Matthews (:sun:)

Aj kvôli vypadnutiu Sagana a Kittela sa vlani Austrálčan tešil zo zisku maillot vert. Nejde o jazdca, ktorý dokáže byť najrýchlejší v šprintérskej etape. Matthews sa bude spoliehať na dojazdy menších skupín alebo špurty do kopca. V tomto je podobný so Saganom, no Slovák sa dokáže dobre umiestniť aj v rovinatých etapách. 27-ročný cyklista sa podriadi aj tímovej stratégii. Nemecko-holandský celok má na Tour jednoznačného lídra – Toma Dumoulina. To nesľubuje Matthewsovi tímovú podporu a Austrálčan sa asi uspokojí s nejakým etapovým triumfom. Na Tour ovládol celkovo tri etapy. Tento rok prichádza do Francúzska bez víťazstva v pretekoch s hromadným štartom. Na Okolo Romandie ovládol prológ.

zdroj: twitter.com/WielerFlits

Arnaud Démare (FDJ)

Thibaut Pinot sa nezúčastní domácej Grand Tour a ciele tímu sa tak budú sústrediť na Démara. Po Bardetovi je to jedna z mála francúzskych nádejí na Starej dáme. Minulý rok zvíťazil v 4. etape Tour. Toto víťazstvo bolo zatienené pádom Cavendisha a následným vylúčením Sagana. Démare stratil minulý víkend dres pre národného šampióna. Tento rok má etapový triumf z Paríž – Nice. Na Okolo Švajčiarska porazil v predposlednej etape Gaviriu. To sú však jediné víťazstva 26-ročného jazdca v tejto sezóne. Démare je ale šprintér, ktorý dokáže prejsť aj cez kopce. Uvidíme, ako sa pripravil na vrchol sezóny a s akou formou príde.

zdoj: twitter.com/GroupamaFDJ

Marcel Kittel (:kat:)

Minulý rok dominoval, tento rok má po prestupe v novom tíme zatiaľ zlú formu. Na konte má iba dve víťazstvá z Tirreno-Adriatico. V príprave na Tour sa zúčastnil Okolo Slovinska, kde sa vôbec nezapojil do záverečného šprintu. Na domácich majstrovstvách skončil až desiaty. Nad týmto Nemcom visí veľký otáznik. Jednoznačne patrí do šprintérskej špičky, len výsledkovo sa zatiaľ trápi. Minulý rok mal veľké šancú na zisk zeleného dresu, no horské etapy mu nedarovali nič a z pretekov musel odstúpiť.

zdroj: twitter.com/sports_ouest

Mark Cavendish (:ddd:)

Ako v prípade Kittela, Cavendish sa poslednú dobu trápi. Na začiatku sezóny zaznamenal tri nepríjemné pády, ktoré mu zničili prípravu na ostatné preteky. Taktiež nevedel nájsť tú správnu formu v prípravných podujatiach. Už v prvých etapách uvidíme, ako na tom skutočne je. Brit má na konte už 30 víťazstiev z Tour.

zdroj: twitter.com/cyclingweekly

Alexander Kristoff (:uae:)

Nór čaká na výhru na francúzskych pretekoch od roku 2014. Úradujúci majster Európy tento rok získal štyri víťazstva. Prednedávnom sa vyjadril, že nemá práve najlepšiu váhu, čo mu prekáža. V šprintoch na Tour jednoznačne môže prekvapiť.

zdroj: twitter.com/CiclismoInter

André Greipel (:lot:)

Nemecký rýchlik bojuje o novú zmluvu. Má tak o motiváciu postarané. Opäť sa nevie presnej o forme, ktorú si na Tour privezie. S 11 víťazstvami na Tour sa stále môže prihlásiť o slovo.

zdroj: twitter.com/CiclismoInter

Do záverečných koncoviek sa dostanú aj John Degenkolb (:tfr:), ktorý po dlhšej odmlke stále nevie nájsť recept na úspech. Sonny Colbrelli (:bmt:) prekvapil na Okolo Švajčiarska, kde získal víťazstvo v tretej etape.

Závery do kopca bude patriť klasikárom. Tých príde do Francúzska hneď niekoľko. O víťazstvo vo zvlnených etapých budú bojovať napríklad Julian Alaphilippe (:qst:), Michal Kwiatkowski (:sky:), Alejandro Valverde (MOV) alebo Tiesj Benoot (:lot:).

Deviata etapa končiaca v Roubaix je hlavným bodom programu pre mnohých klasikárov. Z tímu Quick-Step Floors (:qst:) to budú Niki Terpstra, Philippe Gilbert a nový belgický šampión Yves Lampaert. Na mačacích hlavách zaboujú špecialisti ako Jasper Stuyven (:tfr:), Sep Vanmarcke (:efd:), Greg Van Avermaet (:bmc:), Gianni Moscon (:sky:), Oliver Naesen (:alm:) alebo Michael Valgren (AST). Saganovi budú pomáhať hlavne Daniel Oss (BOH) a Marcus Burghhardt (BOH), ktorí stáli aj za jeho aprílovým víťazstvom na velodróme v Roubaix.

zdroj: cyclingnews, procyclingstats

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár