Naprieč Flámskom na gravel bicykli

Flanders Gravel

zdroj: https://twitter.com/In_the_Bunch/status/1246663858388860928/photo/1

Čo je to gravel bicykel?

Je ľahký, dobre sa ovláda, perfektne sedí na asfaltovej ceste a problém mu nerobí ani terén či stredne náročné cyklotraily v podobe singletreckov. Áno, reč je o gravel bicykli, ktorý sa v posledných rokoch teší naozaj širokej obľube. Bodaj by aj nie, keď je to moderné a najmä spoľahlivé spojenie cestného a cyklokrosového bicykla. Avšak, gravel bicykle sú v súčasnosti natoľko populárne, že už pomaličky prerážajú aj do sveta profesionálnej cyklistiky. Príkladom je aj nové, ešte stále amatérske, podujatie s názvom Flanders Gravel.

Flanders Gravel – nový trojdňový pretek v Belgicku

Belgicko. Hneď pri prvom počutí sa cyklistickým fanúšikom určite vybavia jarné dláždené klasiky, helingeny, strmé valónske stúpania… Od roku 2021 sa to však zmení, keďže 4. februára riaditeľ zoskupenia Flanders Classics Tomas Van Den Spiegel oznámil, že od 2. do 4. júla sa budú konať prvé prestížnejšie organizované preteky na gravel bicykloch. Jazdci si budú môcť zvoliť jednu z troch rôzne dlhých tratí (80, 120 alebo 160 km). Štart všetkých troch tratí je situovaný do známeho Flámskeho mestečka Oudenaarde, kde pravidelne končí druhý monument cyklistickej sezóny – Ronde Van Vlaanderen. Trasa sa bude prioritne točiť okolo slávnych stúpaní s mačacími hlavami, akými sú napríklad Koppenberg či Oude Kwaremont. V prípade ak by situácia nedovoľovala tento pretek usporiadať, celé „gravel trojdnie“ by sa presunulo na náhradný termín. Ten je vypísaný na 16. až 18. októbra toho roku.

Spoluorganizátori

Okrem zoskupenia Flanders Classics sa na organizácii 3-dňového športového podujatia bude podieľať aj organizácia LtD Gravel Rides, založená niekdajším holandským cyklistom Laurensom ten Damom. Ten na sa podrobnejšie vyjadril: „Jazdy na gravel bicykli nie sú len cyklistickými udalosťami, ktoré kombinujú cestnú cyklistiku s cyklokrosom. Sú to skutočné a nefalšované zážitky. Po výlete, dúfam, že zrelaxujeme pri ohni so studeným pivom v rukách, trochu hudby v pozadí a to všetko v jedinečnom nastavení.“

Viac informácii nájdete tu.

 

 

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár