Nešťastná šiesta etapa pre Dumoulina. Strata a potom aj penalizácia!

Tour de France 2018

zdroj: twitter.com/TeamSunweb

Dnešná šiesta etapa priniesla poriadnu dávku smoly pre Toma Dumoulina (:sun:), kandidáta na celkový triumf na Tour de France. Holanďan stratil v cieli 53 sekúnd a následne mu bola udelená penalizácie v podobe 20 sekúnd navyše. Stalo sa to po tom, ako mal Dumoulin mechanickú poruchu krátko pred cieľom na Mûr de Bretagne.

Holandský cyklista tak prišiel o náskok, ktorý získal na svojich konkurentov v prvom týždni. Dumoulin sa vyhol pádom a pomohla mu aj tímová časovka. Všetko je ale inak. Po odstúpení Michaela Matthewsa (:sun:) ide o ďalšiu nepríjemnosť pre nemecký tím Sunweb. Sunweb taktiež pred Tour neposilnil vrchár Wilco Keldermann (:sun:), ktorý nepríjemne spadol na holandskom šampionáte.

„Dnes som sa cítil dobre. Mal som dobrú pozíciu za Saganom, keď sa to v pelotóne hýbalo. Narazil som do zadného kolesa Romaina Bardeta. Nebol som schopný sa mu vyhnúť. Povolil sa mi výplet v kolese a nebol som schopný pokračovať.
Potom som išiel tvrdo, ale nemôžete urobiť nič viac. Len ísť čo najrýchlejšie až do cieľa. Potom je to o limitovaní strát. Je to ťažšie, ako to vyzerá. Musel som vymeniť koleso a stíhal som ostatných jazdcov čo najrýchlejšie. Vedel som, že sa nedostaneme naspäť,“ povedal 27-ročný jazdec.

Incident sa stal šesť kilometrov pred cieľom. Tempo vtedy udával Team Sky na čele s Michalom Kwiatkowskim (:sky:) a Geraintom Thomasom (:sky:). Dumoulin spolu s tímovým kolegom nemal žiadnu šancu dostať sa naspäť do pelotónu.

„Snažíte sa zmenšiť straty. Snažil som sa vymeniť koleso najrýchlejšie ako sa dalo. Nevedel som o vzdialenosti tímového auta. Simon Geschke mi ihneď dal koleso a dostal som sa na bicykel v čo najkratšom možnom čase. Do cieľa sme išli v čo najtvrdšom tempe. Vedeli sme, že stratíme čas. Počul som, že som stratil 52 sekúnd. Mohlo to byť lepšie,“ pokračoval Dumoulin.

„Vedeli sme, že sme mali šťastie v prvých piatich etapách. Vedeli sme aj, že dnešok môže byť smolný. Je to veľmi nešťastné, ale je to tak. Samozrejme, že som sklamaný.
Radšej by som bol v lepšej pozícii v GC. Nie som v najhoršej pozícii, ale chcel som byť na tom lepšie. Výhoda prvých dní je za nami,“
dodal víťaz Giro d’Italia z roku 2017.

Majster sveta v časovke pri rozhovore nevedel, že jury sa rozhodla mu dať penalizáciu. Cyklista nedovolene jazdil za tímovým autom a nemusel tak jazdiť na otvorenom vetre. Táto taktika sa tímu nevyplatila a jury ho potrestala pridaním 20 sekúnd k času. Pred etapou sa Dumoulin nachádzal na celkovom siedmom mieste. Po dňešku sa prepadol na 19. miesto. Na prvého Grega Van Avermaeta (:bmc:) stráca 1:23.

Zdroj: cyclingnews

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár