Nezvyčajný prestup Barguila. Čo za tým bolo?

zdroj: https://twitter.com/QuipmoBike

Držiteľ bodkovaného dresu z Tour de France, Francúz Barguil (:sun:) odchádza zo svojho nemeckého tímu Sunweb do francúzskeho celku Fortuneo – Oscaro. Zvláštnosťou tohto prestupu je fakt, že Warren Barguil mal platnú zmluvu ešte na ďalšiu sezónu. Po úspešnej domácej Tour sa stal uznávaným vrchárom a dostal sa do povedomia verejnosti. Jazdcove ambície, výsledky aj tímová politika vyvolali presun.

Zdá sa, že Francúz mal namierné z tímu ešte pred domácou Grand Tour. Podľa zákulisných informácií bol prestup hotový už pred samotnou Tour. To naznačuje, že odchod nemal s vystúpením na „Starej dáme“ veľa spoločného. Tím to urobil aj z finančných dôvodov, Warren mal ročný plat okolo pol milióna eur. Iniciatíva však prišla aj zo strany 25-ročného mladíka hlavne po tom, čo jeho tímový kolega a líder Tom Dumoulin (:sun:) vyhral Giro’d Italia.

„Prišiel ku mne a s spýtal sa ma, či existuje možnosť opustiť tím. Povedal som mu, že sa porozprávame o tom a dáme mu vedieť. Akonáhle dostal povolenie, rozhodli sme sa neovplyvniť výber klubu, do ktorého prestúpi, “ povedal Iwan Speken, generálny manažér Sunwebu.

Niečo do rozhodnutia môže povedať aj jazdcova povaha, ktorá sa prejavila v začiatkoch jeho kariéry. V roku 2011 vyhral etapu na preteku Tour de L’Avenir pred Romainom Bardetom (:alm:) a o rok neskôr dokonca generálnu klasifikáciu. Jazdil za mládežnícky výber Francúzska a ukazoval sa ako jeden z najväčších vrchárskych talentov svojej krajiny. V roku 2013 podpísal kontrakt s tímom Sunweb (vtedy Argos – Shimano). Prvý rok v profesionálnom klube vyhral 2 etapy na Vuelte. Na podujatiach Grand Tour skončil dvakrát v prvej desiatke.

zdroj: twitter.com/Cyclingnewsfeed/

Výborné výsledky dosahoval však iba v pozícii, ktorá ho nespútavala tímovou stratégiou. Pozíciu domestika si vyskúšal pri Marcelovi Kittelovi (:qst:) v Argos – Shimano, ale jednoznačne to nebola jeho šálka kávy. Barguil chce a zaslúži si byť číslom jedna v tíme. Chuť po poste lídra bola hlavnou príčinou jeho nespokojnosti. Dumoulinove ambície na zisk žltého dresu by spomalili tie Barguilove. A to sa mu nepáčilo. Tím má taktiež k dispozícii Wilca Keldermana (:sun:), ďalšieho výborného vrchára.

„Máme dosť veľa jazdcov, ktorí budú miešať karty na Grand Tours teraz alebo v budúcnosti. Máme taktiež šprintérov na čele s Matthewsom. Konkurencia v tíme je až veľmi veľká. Nemohli by sme mu dať rovnakú úlohu, akú mal v predchádzajúcich rokoch.“, objasnil Spekenbrink.

Tento výrok naznačuje, že Barguil by plnil úlohu super-domestika aj napriek výsledkom z minulosti.

Barguil mal na výber moho francúzskych tímov. V niekoľkých by však nastala podobná situácia, či už s Pinotom, Bardetom či mladíkom Latourom. S pro-kontinentálnym tímom Fortuneo-Oscaro bude mať Warren voľnejšiu ruku pri výbere preteku a bude sa sústrediť predovšetkým na Tour de France. A tomu sa prispôsobia všetci jazdi.

Pred začiatkom Vuelty sa vyjadril aj samotný Barguil: Bol som súčasťou úžasného celku, no pomaly sa začínal pre mňa rozpadať. Mal som blízko ku Degenkolbovi, Ludvigsonnovi a de Kortovi, no tí už odišli. Teraz odchádzajú Sinkeldam a Preidler a tiež sme si blízki. Pri tých všetkých odchodoch som si uvedomil, že aj ja by som mal urobiť zmenu. Na začiatku Tour som si to vyjasnil s  Iwanom (Spekenbrinkom, pozn.). „

Warren Barguil je momentálne v Španielsku na posledných Grand Tour pretekoch sezóny. V dnešnej, prvej horskej etape skončil na 18. mieste, 1:14 minúty za víťazným Nibalim.

 

zdroj: cyclingnews.com

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár