Nový šprintér Bory či zbraň Ineosu. Objavy z Tour de la Provence

Okrem majstra sveta Juliana Alaphilippa, víťaza Tour de France Egana Bernala a ďalšieho veľkého šprintéra Davida Balleriniho, sme na Tour de la Provence videli mladíkov. Jeden z nich – Iván Sosa – vyhral celkovo ako jeden z najlepších čistých vrchárov sveta. Okrem neho sa však množstvo mladých jazdcov predviedlo vo veľmi dobrom svetle.

Viacerí sa ukázali vôbec prvýkrát vo World Tour cyklistike, niektorí ukázali to, čo ešte nikdy predtým. Ktorí očarili najviac?

Carlos Rodriguez

  • 20 rokov, Španielsko
  • INEOS Grenadiers
  • Najdôležitejší pomocník víťaza na Mont Ventoux

Ostávalo 7,6 km do cieľa kráľovskej tretej etapy končiacej na Mont Ventoux, a mladý jazdec najväčších favoritov začal ťahať. Skončil až o tri kilometre neskôr. Vyšťavil horúceho kandidáta Lutsenka, dokonca z jeho kolesa odpadol kolega Laurens de Plus. Po konci jeho ťahu Iván Sosa zasadil rozhodujúci útok na výrazne zriedenú skupinu.

„Snažím sa byť viac-menej kompletný jazdec a chcem naďalej zdokonaľovať svoje schopnosti,“ povedal Rodriguez pre Marca.

Španiel jazdí v Ineose už druhú sezónu, úplne preskočil U23 kategóriu a už vlani zbieral skúsenosti na pretekoch UAE Tour, BinckBank Tour či Vuelta a Burgos. Jeho tréner Xabier Artetxe sa nikam neponáhľa, a prideľovaním takýchto úloh na menších pretekoch rozhodne chybu neurobí.

S vrcholovou cyklistikou nepočíta ako s jediným zameraním. Už druhý rok diaľkovo študuje na univerzite strojníctvo a elektrotechniku. Prvé semestre údajne zvládol výborne.

Naplno sa ukázal až v sobotu na stúpaní k horskej reštaurácii Chalet Reynard. Ineos nakúpil množstvo jazdcov ako Pidcock, Adam Yates, Porte, Martínez. Spolu s nimi im však priamo pod očami rastie momentálne najväčší španielsky Grand Tour talent.

Matteo Jorgenson

  • 21 rokov
  • Movistar, USA
  • Bol všade, aj na Mont Ventoux

Ten, kto si dôkladne prezerá výsledkové listiny veľkých pretekov, nemohol si vlani nevšimnúť meno Matteo Jorgenson. Z ničoho nič skončil na najdlhšom závode sezóny Miláno – San Remo na 17. mieste – v skupine favoritov! Teraz vstupoval do druhej sezóny vo World tíme Movistar, ktorý sa po španielsky hovoriacich jazdcoch čoraz viac pozerá na širší okruh krajín.

V dojazde druhej etapy, ktorý nebol vôbec jednoduchý, sa v posledných dvesto metroch držal vpredu a bol pripravený šprintovať do kopca. Nanešťastie, skončil na zemi po tom, čo trafil diváka, ktorý sa sa vykláňal spoza bariéry. Nezistili sme, aký silný špurt má, ale príležitosti určite prídu. Navyše, krátko pred šprintom bol pár kilometrov v úniku, čiže motor v nohách ma rozhodne úctyhodný.

UCI, zamerajte sa na bariéry na ceste, volá Jorgenson

Jorgenson bol zatiaľ zapamätaný ako odolný jazdec na krátkych kopcoch a rovinách. Tretia etapa na Mont Ventoux však ukázala talent veľkého Američana. Na stúpaní dlhom 12 kilometrov prežil selekcie, dokonca aj tempo spomínaného Rodrigueza a skončil na prekvapivom 12. mieste so stratou minúty a 18 sekúnd na Sosu. V skupine bol s Barguilom či Parent-Peintrom.

Jorgenson má až 190 centimetrov a približne len 70 kíl. Na Mont Ventoux vydal slušný výkon 6,2 wattov na kilogram, vyplýva to z údajov na jeho Strava profile.

Len budúcnosť ukáže, či je dobrý na kockách, na ostrých ardenských kopcoch či dlhých rovinách. Za svoj výkon v tretej etape sa nemusí hanbiť a môže to byť práve odrazový mostík do toho, aby v mladom veku preskúmal čo najviac odvetví cestnej cyklistiky.

Abner González

  • 20 rokov, Portoriko
  • Movistar Team
  • Slušný prvý horský dojazd

Movistar po odchode Landu, Quintanu a ďalších prerába svoj tím. Ďalším z mladíkov v španielskom tíme je majster Portorika Abner González, ktorý vo svojom prvom horskom dojazde vo World Tour skončil na 20. mieste, iba 2 minúty za Sosom.

Matthew Walls

  • 22 rokov, Veľká Británia
  • BORA – hansgrohe
  • Vyrovnané šprintérske výkony
Matthew Walls
Walls. zdroj: twitter.com/BORAhansgrohe

Pôvodne dráhový cyklista prešiel prvé preteky vo World Tour. Tím so silnou šprintérskou históriu má azda ďalšiu nádej. Vôbec v prvej etape skončil mladý Brit na piatom mieste. Vyštartoval priskoro a rýchlostne sa na Démara, Balleriniho nevyšvihol, ale za ním skončila plejáda dobrých šprintérov – Kristoff, Bauhaus, Coquard.

V druhej šprintérskej príležitosti z toho bolo siedme miesto. Prehovorila neskúsenosť v chaotických koncovkách. BORA ale môže nabudúce Wallsovi priniesť schopný šprintérsky vlak a zabudnuté pozície by sa rýchlo vymazali a prehovorila by stúpajúca výkonnosť rastúceho špurtéra.

Ide Schelling

  • 23 rokov
  • BORA – hansgrohe, Holandsko
  • Pokračovanie nastoleného trendu

Šiestym miestom v šprinte a podporným výkonom na Mont Ventoux sa ukázal jeho kolega Ide Schelling (BOH). 23-ročný Holanďan sa usadil v tíme. Už na vlaňajšej Vuelte bol veľmi dobrý na skorých kilometroch stúpaní. Teraz však ukázal aj šprint a môžeme ho radiť k rastúcim talentom na kopcovité klasiky – s dobrým ťahom na kopci, ale aj silnou výbušnosťou.

BORA nakúpila mnoho mladíkov a ani tentokrát sa zjavne nepomýlila.

Mauri Vansevenant

  • 21 rokov
  • Deceuninck – Quick-Step, Belgicko
  • 8. celkové miesto a Mont Ventoux

Belgičan predviedol veľmi silný výkon na Mont Ventoux. Keď Sosa zaútočil, čo bolo už pomerne neskoro v pretekoch, Mauri prišiel na špicu a snažil sa ho udržať na dostrel. Z toho ťažil Julian Alaphilippe, ktorý po robote kolegu zaútočil s Eganom Bernalom.

Mladý klasikár sa ukázal už vlani na Valónskom šípe, kedy po celodennom úniku smolne spadol do priekopy s kríkmi. Začína plniť svoj potenciál, ktorý ukázal v skorých juniorských rokoch.

„Mať Mauriho v posledných kilometrich pri sebe mi dosť pomohlo, som na neho veľmi hrdý, bol veľmi silný a pôsobivý, zaslúži si byť na celkovom ôsmom mieste,“ pochválil ho Julian Alaphilippe.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár