Odd Christian Eiking ďalším vikingom v EF Education-NIPPO

Prestupy
Odd Christian Eiking

zdroj: ©Luis Angel Gomez / Photo Gomez Sport

Nórsky cyklista Odd Christian Eiking (:iwg:) bude od novej sezóny jazdcom EF Education-NIPPO. V americkom tíme Jonathana Vaughetersa po prestupe zotrvá minimálne ďalší rok.

26-ročný jazdec sa zviditeľnil len nedávno. Počas siedmich etáp Vuelta a Espaňa 2021 nosil červený dres ako líder pretekov.

„Dúfal som v etapové víťazstvo, ale namiesto toho som mal líderský dres takto dlho. Je to niečo úžasné,“ povedal Eiking v tlačovej správe tímu. „Vuelta ma zmenila ako jazdca. Dala mi oveľa viac sebavedomia, videl som, že sa viem udržať s najlepšími jazdcami. Chcem pokračovať na dobrej ceste, po ktorej som sa vydal.

Eiking prežíva jednoznačne najlepšiu sezónu. Na domácich pretekoch Arctic Race of Norway bol celkovo druhý. Na Clásica San Sebastian skončil šiesty.

„Musím byť na mieste, kde sa viem zlepšiť a EF vyzerá ako super miesto. Neviem sa dočkať, ako stretnem tím a začneme spolu víťaziť. Zaujíma ma každý aspekt cyklistiky, či už jazdenie, dobrá atmosféra v tíme, alebo tréning. Cestovanie a spoznávanie nových miest ma naozaj posúva dopredu,“ pokračoval súčasný jazdec Intermarché Wanty Gobert.

Mal odvahu počkať

V tíme sa pridá k severským jazdcom. Najsilnejším z nich je víťaz troch etáp na Vuelte a najväčší bojovník pretekov Magnus Cort (:efn:). Ďalším je napríklad kvalitný klasikár Michael Valgren (:efn:).

Šéf tímu Jonathan Vaughters pripomína: Sledoval som ho celú sezónu. Bol skvelý v San Sebastiane, skoro vyhral Arctic Race of Norway a potom išiel skvele Vueltu, kde sa skoro dostal do top 10. Celý čas som bol v kontakte s jeho agentom a keď sa naskytla príležitosť, využil som ju.“

Eiking si chcel byť istý, že má na to zmeniť tím. Doteraz bol v podceňovanej belgickej zostave, ktorá však aj vďaka nemu či etapovému víťazstvu Reina Taaramäea (:iwg:) vyťažila zo sezóny maximum.

„Eiking nechcel hovoriť o zmluve, kým sa neosvedčí v pretekov. Povedal som si, že wow, tento chalan má gule, že prakticky odmietne zmluvu a chce sa najprv ukázať. Iba niekoľko jazdcov má odvahu na niečo také. Myslím, že takýto prístup ho dostane ďaleko,“ doplnil Vaughters.

Eiking sa stal profesionálom v roku 2016. Najprv sa venoval bežeckému lyžovaniu, ale keď videl, že v ňom nebude najlepší, vydal sa inou cestou. Na konte má tri profesionálne víťazstvá: francúzsku jednodňovku Boucles de l’Aulne – Chateaulin 2017, etapu z Okolo Valónska a z Arctic Race of Norway.

Pred Vueltou bol považovaný za silného klasikára na krátkych kopcoch. No 11. celkové miesto ukázalo, že jeho limity stále nie sú vyhradené,

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár