Okolo Abú Zabí aj s Jurajom Saganom a Erikom Baškom

Okolo Abú Zabí 2018

zdroj: www.facebook.com/abudhabitourofficial

Púštne dobrodružstvo v Perzskom zálive pokračuje pretekmi Okolo Abú Zabí. Od stredy 21. februára do nedele 25. februára čaká na jazdcov 5 etáp, ktoré budú viac-menej atraktívnejšie pre šprintérov. Trasa pretekov však nie je úplne jednotvárna. Po prvých troch dňoch, kde budú v akcii šprintérske vlaky, príde na rad boj o celkové poradie. V etape číslo štyri ho načne 12,6-kilometrová mestská časovka. Síce na úplnej placke, ale o to viac môže do výsledných časov prehovoriť pre túto oblasť povestný vietor. Netreba zabudnúť na skutočnosť, že v ostatnom ročníku delili víťazného Ruia Costu a druhého Ilnura Zakarina iba bonusové sekundy z finišu na Jebel Hafeet. Zaradenie časovky do itinerára rozdelí GC boj do dvoch dní. Posledná piata etapa vyvrcholí na takmer 11 kilometrov dlhom stúpaní na Jebel Hafeet s priemerným sklonom 6,6 %.

Favoriti

Preteky Okolo Abú Zabí patria do portfólia skupiny RCS Sport, ktorá organizuje okrem iného aj Giro d´Italia. Doplnenie časovkárskych kilometrov možno považovať za šikovný ťah, ktorý nepochybne prilákal do dejiska obhajcu ružového dresu z talianskej Grand Tour Toma Dumoulina (:sun:). 27-ročný Holanďan odštartuje v Spojených arabských emirátoch sezónu plnú očakávaní. A konečne uvidíme v akcii aj jeho časovkársku kombinézu v dúhovom prevedení. Sunweb navyše pricestoval na arabský poloostrov aj s dvojkou tímu Wilcom Keldermanom (:sun:).

Ďalším veľkým menom, ktoré ohlásilo účasť na tohtoročnom Gire je Fabio Aru (:uae:). Taliansky majster jazdiaci vo farbách domáceho celku sa v aktuálnej sezóne takisto súťažne predstaví poprvýkrát. Nový zamestnávateľ sa na neho bude spoliehať obzvlášť v poslednej etape.

Nikdy nekrič hop, pokiaľ je na štartovej listine Alejandro Valverde (MOV). Nová farebná kombinácia na dresoch nestarnúcemu Španielovi svedčí a po celkovom víťazstve Okolo Valencie sú otázky ohľadom formy po zranení minulosťou. Valverdeho sezónne priority však prídu až v apríli.

Tím Katusha – Alpecin má na súpiske tri veľké mená. O červený dres chce po roku opäť zabojovať Ilnur Zakarin (:kat:). Na časovku si brúsi zuby špecialista Alex Dowsett (:kat:) a premiérový etapový triumf v novej zostave bude cieľom Marcela Kittela (:kat:).

Limitovanie strát v časovke bude hlavnou úlohou pre Miguela Angela Lopeza (AST), Rafala Majku (BOH) a Juliana Alaphilippea (:qst:). Ak ich časové manko na Toma Dumoulina nebude priepastné, môžeme sa na Jebel Hafeet tešiť na solídnu porciu útokov. O ušetrenie čo najviac síl sa v prípade Rafala Majku bude starať slovenské duo Juraj Sagan (BOH) a Erik Baška (BOH).

Šprintérsku časť pretekov ozdobia mená ako Caleb Ewan (:mts:), Mark Cavendish (:ddd:), Elia Viviani (:qst:), André Greipel (:lts:), Phil Bauhaus (:sun:), Daniel McLay (:efd:) alebo Danny van Poppel (:lot:). Najväčší tlak bude istotne vyvíjaný na Kittela, ktorý na víťazstvo stále čaká. Na širokých dojazdoch netreba očakávať nič iné ako maximálnu rýchlosť.

Trasa

 

Zdroj: abudhabitour.com

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár