Okolo Algarve: Ďalšie fantastické predstavenie Evenepoela

V dňoch od 19. do 23. februára sa v Portugalsku konal 46. ročník pretekov Okolo Algarve. So súbežnými pretekmi Okolo Andalúzie patria k najkvalitnejším prípravným podujatiam pred hlavnými cieľmi sezóny mnohých svetových hviezd.

1. etapa | Portim1ão  –  Lagos | 195,6 km

zdroj: twitter.com/VAlgarve2020

V prvej etape sa k slovu dostali šprintéri. Najrýchlejší bol Fabio Jakobsen (:qst:). Holandský šampión v cieli porazil Eliu Vivianiho (COF), od ktorého sa odlepil a nedovolil mu vyhrať prvýkrát v novom drese. 23-ročný mladík zúžitkoval prácu svojho tímu a získal druhé víťazstvo v sezóne a potvrdil svoju narastajúcu šprintérsku kvalitu.

2. etapa | Sagres  –  Alto da Fóia | 183,9 km

zdroj: twitter.com/Cyclingnewsfeed

Druhý deň končil na sedemkilometrovom kopci Alto da Fóia. Tam predviedol najlepší výkon 20-ročný Remco Evenepoel (:qst:). Ten sa dokázal držať s najlepšími a v cieli zaútočil spoločne s Maxom Schachmannom (BOH), ktorý došiel druhý. Využil skvelú robotu od domáceho mladíka Almeidu (:qst:). Belgický supertalent sa dostal na čelo celkovej klasifikácie po jasnej demonštrácii sily aj na dlhých kopcoch. Za ním skončili overení borci ako Dan Martin (:isn:), Bauke Mollema (:tfr:), Rui Costa (:uae:) alebo Miguel Ángel López (AST), ktorého v rozhodujúcich momentoch zradila technika.

3. etapa | Faro  –  Tavira | 201,9 km

zdroj: twitter.com/cyclecollective/

V druhej šprintérskej príležitosti sa dostalo na ďalšieho Holanďana. Mladý Cees Bol (:sun:) nepohrdol skvele pripraveným vlakom od tímu a dlhým šprintom zvíťazil pred Sachom Modolom (Alpecin-Fenix) a Jakobsenom (:qst:).

4. etapa | Albufeira  –  Malhão | 169,7 km

zdroj: twitter.com/cyclecollective

Na prudkom Malhão s dĺžkou 2,4 km a priemerom 9,4% sa presadil Kolumbijčan Miguel Ángel López (AST). Ten bol aktívny prakticky od začiatku stúpania a keď v poslednom kilometri nastúpil, dotiahol to až do cieľa s malým náskokom na Dana Martina (:isn:) a Remca Evenepoela (:qst:), ktorý uhájil žltý dres.

5. etapa | Lagoa – Lagoa | 20,3 km

Zvlnená časovka ukončila portugalský podnik. Najprv sa zdalo, že prvé víťazstvo v drese majstra sveta v Ineose získa Rohan Dennis (:ins:). O celých desať sekúnd ho však porazil fantastický Remco Evenepoel (:qst:), ktorý svoj dominantný týždeň zavŕšil druhým etapovým víťazstvom.

Celkové poradie

1.Remco Evenepoel (Bel):qst:19:23:42
2.Maximilian Schachmann (Ger)BOH0:00:38
3.Miguel Angel Lopez Moreno (Col)AST0:00:39
4.Rui Costa (Por):uae:0:00:56
5.Tim Wellens (Bel):lts:0:01:17
6.Simon Geschke (Ger):ccc:0:01:18
7.Lennard Kämna (Ger)BOH0:01:26
8.Bauke Mollema (Ned):tfr:0:01:31
9.João Almeida (Por):qst:0:01:40
10.Amaro Antunes (Por)W52/FC Porto0:01:57

 

zdroj: twitter.com/LaBicicletaNews


Remco Evenepoel 
(:qst:) neprestáva udivovať. Získal piate víťazstvo v sezóne, po Okolo Belgicka 2019 a Vuelta a San Juan 2020 tretie celkové v kariére. Už v dvadsiatich rokoch ukazuje, že pri súčasnom trende bude len ťažko hľadať súperov v týždňových etapákoch s časovkou, ktorá je jeho najväčšou doménou, ale extratriedu ukázal aj na kopcoch.

„Nebol to môj cieľ. Tvrdo pracujem na Gire, ktoré bude o dva mesiace. Nie som ešte v najlepšej forme, ale stále mám čas. Už tak som šťastný s tým, čo mám teraz. Tokyo [olympiáda] je ešte ďaleko. Chcel som prísť na Algarve, vynasnažiť sa spraviť dobrý výsledok. Ďalej mám v programe Tirreno-Adriatico a uvidíme, ako sa mi tam bude dariť. Uvidíme, kam ma táto sezóne zanesie,“ povedal po konci pretekov Evenepoel.

Druhé miesto si odniesol Max Schachmann (BOH), ktorý sa nestratil ani vo vrchárskych etapách, no v časovke stratil vyrovnaný čas s Evenepoelom. Nadštandardným bojom proti chronometru si tretie miesto zaistil Miguel Ángel López (AST), ktorého tohtoročný cieľ je Tour de France.

Fabio Jakobsen získal bodovaciu súťaž. Dries De Bondt (Alpecin-Fenix) mal vďaka únikom najviac bodov vo vrchárskej klasifikácii.

Okrem vyššie spomínaných jazdcov sa na pretekoch objavili aj napríklad Geraint Thomas (:ins:), Michal Kwiatkowski (:ins:), Vincenzo Nibali (:tfr:) alebo Mathieu van der Poel (Alpecin-Fenix). Tí ale silami zbytočne nemíňali, postupne si budujú formu na jarné klasiky alebo týždňové etapáky. V prípade Nibaliho je to prvá pretekárka fáza pri tréningu na Giro d’Italia.

 

Zdroj: cyclingnews

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár