Okolo Álp 2021 Preview: V pelotóne Froome, Quintana ale aj skialpinista

Okolo Álp 2021

zdroj: ©Pentaphoto

Už v pondelok 19. apríla začína 45. ročník pretekov Okolo Álp 2021, ktorý slúži ako jedna z generálok na blížiacu sa taliansku grandtour Giro d’Italia. Toto podujatie sa pôvodne volalo Giro del Trentino, keďže cyklisti pretekali predovšetkým v regióne Trentino, ktorý sa rozprestiera v okolí mestečka Trento v jednom z alpských údolí. V súčasnosti však preteky pravidelne vedú cyklistov aj na rakúsku pôdu, preto názov okolo Álp je vhodnejší.

  • začiatok: 19. apríla 2021
  • koniec: 23. apríla 2021
  • počet etáp: 5 (všetky kopcovité/horské)
  • Kategória: UCI ProSeries

História pretekov

Prvý ročník sa konal ešte v roku 1962 a pozostával iba z jednej etapy. Víťazom sa stal Enzo Moser. Ďalší ročník sa konal o rok nato (opäť jednodňovka), no tretí ročník svet uvidel až v roku 1979. Ten však už bol v dvojdňovom formáte. Až v o niekoľko dekád neskôr sa toto cyklistické podujatie zmenilo na štvordňové etapové preteky a od roku nesú názov, ktorý je zaužívaný v súčasnosti.

Krajina, ktorá má najviac víťazstiev, je samozrejme Taliansko a to až 30 z celkového počtu 44. Taktiež Talian Damiano Cunego je šampiónom s najväčším počtom triumfov na týchto pretekoch. Dokopy ich získal tri a to na prelome tisícročí. Taktiež je pretekárom, ktorému sa podarilo v jeden rok vyhrať nielen Okolo Álp ale taktiež Giro d´Italia. Medzi víťazmi však môžeme nájsť aj také mená ako Francesco Moser, Gianni Bungo či Cadel Ewans. Doposiaľ posledným talianskym víťazom je Vincenzo Nibali (TBV) z roku 2013. Minulý rok sa preteky kvôli pandémii nekonali.

Poslední víťazi Okolo Álp

2019: SIVAKOV Pavel
2018: PINOT Thibaut
2017: THOMAS Geraint
2016: LANDA Mikel
2015: PORTE Richie
2014: EVANS Cadel
2013: NIBALI Vincenzo
2012: POZZOVIVO Domenico
2011: SCARPONI Michele
2010: VINOKOUROV Alexandre

Základné parametre Okolo Álp 2021

Vysielanie, live prenos Okolo Álp 2021

  • 1. etapa – pondelok, 19 apríla (14.00-16.00)
  • 2. etapa – utorok, 20. apríla (14.00-16.00)
  • 3. etapa – streda, 21. apríla (12.30-14.30)
  • 4. etapa – štvrtok, 22. apríla (14.00-16.00)
  • 5. etapa – piatok, 23. apríla (14.00-16.00)

Etapy a Trasa Okolo Álp 2021

Tak ako už z názvu vyznieva, na cyklistov čaká poriadna porcia stúpaní, ktoré síce nie sú také ťažké ako na na grandtours, avšak jednoduché rozhodne nie sú. Šprintérov teda v pelotóne neočakávajme.

1. etapa

1. etapa Okolo Álp 2021
1. etapa Okolo Álp 2021

Prvá etapa týchto pretekov je vždy uvítacia, a teda najľahšia. Finišovať sa bude v centre rakúskych Álp, v Innsbrucku, kde pravdepodobne budeme svedkami hromadného šprintu výbušných vrchárov.

2. etapa

2.. etapa Okolo Álp 2021
2. etapa Okolo Álp 2021

V druhej etape cyklisti nastupajú 2 500 výškových metrov a to všetko v druhej polovici etapy. Prvým stúpaním je Arzl im Pitztal a za ním po krátkom zjazde hneď čaká Piller Sattel. Naň cyklisti vystúpia aj druhýkrát ibaže zo strmšej strany. Je to rozhodne miesto, kde sa bude lámať chlieb. Cieľ je situovaný vo Feichtene, kam vedie posledné stúpanie dňa s úsekmi o sklone 12%.

3. etapa

3.. etapa Okolo Álp 2021
3. etapa Okolo Álp 2021

Pretekári sa zvítajú s treťou etapou na krátkom okruhu v mestečku Imst, ktorý ich opätovne zavedie ku stúpaniu Piller Sattel. Potom bude nasledovať zjazd, po ktorom cyklisti okúsia, ako chutí naklonená rovina. Tá ich privedie na vrchol kopca Reschen Pass/Passo Resia. Je to kopec, na ktorého vrchol vedú široké cesty s množstvami tunelov a galérií. Ťažším (neklasifikovaným) kopcom však bude stúpanie na Val Venosta, z ktorého na jazdcov čaká dlhé klesanie. Nie však až do cieľa, pretože ešte pred ním (18 kilometrov) je situovaný malý kopček zvaný Tarsch. Ten ponúka možnosť dôjsť víťazovi do cieľa v Naturno osamote.

4. etapa

4. etapa Okolo Álp 2021
4. etapa Okolo Álp 2021

Štvrtá etapa, ktorá je najdlhšia a najnáročnejšia, má prívlastok kráľovská. Začínať sa bude v Naturne krátkym strmým stúpaním na zahriatie. Ozajstným kopcom však bude 1706-metrov vysoký alpský kopec Hofmahdjoch/Passo Castrin. Jedná sa o najvyšší bod celých pretekov. Po jeho zdolaní na cyklistov čaká odmena v podobe dlhého zjazdu a roviny. Po týchto ľahších pasážach etapy, cesta sa opäť zdvihne kvôli vrchárskej prémii na Kaiser Karl der Große Pass/Passo Campo Carlo Magno. Po ňom opäť bude nasledovať dlhý zjazd, ktorý ukončí neklasifikované stúpanie na Selle Giudicarie. Avšak rozhodujúce útoky očakávajme na záverečnom stúpaní dňa – Castel Condino. Z jeho vrcholu to budú mať pretekári do cieľa iba smerom dole.

5. etapa

5. etapa Okolo Álp 2021
4. etapa Okolo Álp 2021

Síce úvod etapy bude ľahký, v druhej polovici etapy na cyklistov čakajú viaceré stúpania, najmä na kopec Lago di Tenno. Kopec síce nie je strmý, no je poslednou príležitosťou pre cyklistov niečo spraviť s celkovou klasifikáciou.

Favoriti Okolo Álp 2021

Medzi najväčších favoritov musíme rozhodne zaradiť také mená ako Romain Bardet (DSM), Pello Bilbao (TBV), Pavel Sivakov (:ins:), Daniel Martinez (:ins:), Emanuel Buchmann (BOH), Simon Yates (:bex:), Hugh Carthy (:efn:), Nairo Quintana (Arkéa Samsic).

Thibaut Pinot (FDJ) si stále nie je istý svojou kondíciou. Posledný rom zápasí s bolesťami chrbta.

Štartovať bude taktiež Chris Froome (:isn:), pre ktorého to budú preteky plné tréningu. Možno však prekvapí zaujímavým výkonom.

Chris Froome Israel Start-Up Nation

Zaujímavosťou je cyklista-nováčik v zostave tímu BORA – hansgrohe. Volá sa Anton Palzer a je nemeckým profesionálnym skialpinistom a od tejto sezóny aj profesionálnym cestným cyklistom. Nuž, uvidíme, či tento ťah Bore vyjde. Vieme, že majiteľ nemeckej stajne sa snaží a bude snažiť hľadať talenty nielen medzi mladými cyklistami.

Anton Palzer
Anton Palzer. ©Lorenz Richard/Red Bull Content Pool

Profily etáp: ©Tour of the Alps

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár