Kämna sa vrátil, Poels získal celkový triumf (5. etapa Okolo Andalúzie 2022)

Lennard Kämna

zdroj: © BORA - hansgrohe / Sprintcycling

Holanďan Wout Poels (TBV) sa stal celkovým víťazom pretekov Okolo Andalúzie 2022 – Ruta del Sol. Posledná, 5. etapa sa skončila úspešným únikom, vyhral ju Nemec Lennard Kämna (BOH). 

S odstupom 4 a 10 sekúnd finišovali za víťazom Taliani Lorenzo Fortunato (EOLO-Kometa) a Alessandro Covi (:uae:). Víťaz etapy vzišiel z úniku, ktorý sa vytvoril po akčnom priebehu v polovici pretekov.

Holanďan Wout Poels (TBV) odolal tlaku od tímu Astana Premier-Tech a po šiestich rokoch získal prvenstvo na etapových pretekoch. Na celkovom druhom mieste skončil Španiel Cristian Rodriguez (TotalEnergies). Kolumbijčan Miguel Ángel López (AST) stratil na záverečnom stúpaní niekoľko sekúnd a posunul sa na tretiu priečku.

25-ročný Kämna získal prvé víťazstvo v sezóne a prvé od marcovej etapy na Okolo Katalánska. Nemec krátko po pretekoch prestal pretekať a hovoril hlavne o problémoch s motiváciou a mentálnym nasadením. Vrátil sa v novej sezóne a už skoro od začiatku ukazuje, že patrí k najväčším nemeckým talentom.

Ako prebehla 5 . etapa Okolo Andalúzie 2022?

Krátka horská dráha

Kráľovská etapa Ruta del Sol – „Pretekov za Slnkom“ mala iba 146 kilometrov, ale nazbieralo sa v nej viac ako tritisíc výškových metrov. Posledné stúpanie až k cieľu malo 6,4 km o 5,6%.

Profil:

5. etapa Okolo Andalúzie 2022
zdroj: vueltaandalucia.es

Veľmi zaujímavý mal byť boj o celkové poradie. Wout Poels viedol pred etapou s náskokom 10 sekúnd na Miguela Ángela Lópeza a 12 na Cristiana Rodrigueza. Boj týchto mužov o etapu nemusel byť až tak dôležitý, keďže v cieli sa bonusové sekundy na týchto pretekoch nerozdávajú.

Kopce už od začiatku

Náročnosť prvej tretiny etapy sľubovala zaujímavý boj o únik. Ako prvý sa oň pokúšal Nemec Lennard Kämna (BOH), ale skupinu okolo neho pelotón pokryl.

Po vyše 16 km sa vytvorila nová skupina zložená až z 19 pretekárov..

Iba 40 sekúnd

Ani v polovici pretekov si únik nedokázal vypracovať lepší náskok. V pelotóne pracoval tím Quick-Step Alpha Vinyl.

76 kilometrov pred cieľom ostali na čele pretekov len štyria pretekári: Simon Clarke (:isn:), Lennard Kämna (BOH), Stefano Oldani (Alpecin-Fenix) a Senne Leysen (Alpecin-Fenix).

Už 60 km pred cieľom pelotón únik dostihol.

Nová skupina. Nebezpečnejšia

O sedem kilometrov neskôr prišiel ďalší útok zo zriedeného pelotónu. Nový únik mal po predposlednom stúpaní dňa náskok až dve minúty.

Najaktívnejší jazdci v novej skupine zloženej z 17 ľudí boli Alessandro CoviMatteo TrentinJan Polanc (:uae:), Emanuel Buchmann, Lennard Kämna (BOH), Lorenzo Fortunato (EOLO-Kometa), Magnus Sheffield (:ins:) alebo Jimmy Janssens (Alpecin-Fenix), Simon Clarke (:isn:).

V pelotóne kontroloval situáciu tím Bahrain Victorious.

Lennard Kämna bol neúnavný

Pod kopcom mal únik náskok 2:30 min. Zrýchľovali postupne Nelson Oliveira a Gonzalo Serrano (MOV) či Buchmann.

3,4 km pred cieľom z vysokého tempa zaútočil Kämna a vytvoril si náskok. Zo stíhacej skupiny sa za Nemcom oddelili Fortunato a víťaz dvoch etáp Covi. Talianska dvojica spolupracovala.

Nemec Kämna bol ale najsilnejší a v časovkárskom móde vyhral poslednú etapu.

Stúpanie v pelotóne

S dvojminútovým odstupom sa vedelo, že etapu si zoberie únik. Celkové poradie bolo ale stále otvorené.

V pelotóne najprv pracoval tím Quick-Step Alpha Vinyl, neskôr však stále tempo nasadil Bahrain Victorious.

Miguel Ángel López (AST) musel v predposlednom kilometri zaútočiť, aby zmazal desaťsekundové manko. Kolumbijčan sa ale nikam nedostal a po útoku mal viac ako 15 mužov na svojom kolese.

Silnejšie vyzeral Carlos Rodriguez (:ins:). Odpovedal Simon Yates (:bex:), ale španielsky talent udržal svoj nástup až na pásku.

Lenže Poels ustál tlak od ostatných a v cieli udržal svoj náskok.

Cyklistika: Okolo Andalúzie 2022 – výsledky 5. etapy:

Celkové poradie Okolo Andalúzie 2022:

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár