Okolo Baskicka: 3. etapa v rukách Slovincov

Okolo Baskicka 2021
Okolo Baskicka 3. etapa Pogačar Roglič

zdroj: © Itzulia Basque Country/PHOTOGOMEZSPORT2021

3. etapu pretekov Okolo Baskicka ovládol Tadej Pogačar (:uae:). V súboji na poslednom stúpaní Ermualde pokoril krajana Primoža Rogliča (:tjb:). Strhujúce finále ovládli jednoznačne Slovinci. Starší Roglič si udržal celkové vedenie v pretekoch.

Dnes sa konala tretia etapa pretekov v Baskicku. Všetky oči smerovali na lídra pretekov. Primož Roglič (:tjb:) mal na čele iba 5 sekúnd náskok na včerajšieho víťaza Aranburua (AST). Priami konkurenti na celkový triumf boli približne 25 sekúnd za Slovincom a tak museli útočiť. Záver sľuboval priestor na útoky Pogačara (:uae:), Yatesa (:ins:) či ďalších. Stúpanie Ermualde síce bolo krátke, no 11 % v priemere dokáže preveriť nejedného kvalitného vrchára. Na štarte bolo slnečné počasie, približne 13 stupňov Celzia.

Profil 3. etapy

3. etapa Okolo Baskicka
Zdroj: https://itzulia.eus/

Štart 3. etapy Okolo Baskicka

Líder pretekov Okolo Baskicka

Únik dňa

Do úniku dňa si naskočila šestica jazdcov. Skupina bola v zložení Mikkel Honoré (:dqt:), Theo Delacroix (:iwg:), Larry Warbasse (:alm:), Oier Lazkano (Caja Rural), Daniel Navarro (Burgos) a Gotzon Martin (Euskaltel). Náskok pomaličky ale isto narastal a 100 kilometrov pred cieľom bol na úrovni 6 minút. V polovici etapy sa náskok dostal dokonca na 7 minút. S blížiacim sa koncom však pelotón začal tempo stupňovať a náskok pomaly klesal smerom dole. Na čele hlavného balíka pracoval hlavne Israel Start-up Nation, dokončiť túto prácu mal Michael Woods (:isn:). 50 kilometrov pred cieľom bol náskok 4 minúty a bolo vidieť mierne náznaky paniky v hlavnom balíku.

Začiatok konca

Po nervóznych momentoch prišiel do čela tím Bike Exchange, neskôr Movistar a náskok začal znova klesať. Pod 3 minúty sa dostal na značke 35 kilometrov do cieľa. O ďalších 10 kilometrov bol náskok už iba 90 sekúnd. Bolo už len otázkou času, kedy pelotón prevalcuje skupinu v úniku. Domáci Bask Oier Lazkano (Caja Rural) nastúpil z úniku a vybral bonusové sekundy na šprintérskej prémii. Po chvíli bol jediným z pôvodnej šestice, ktorý nebol dostihnutý. To sa onedlho zmenilo a bol taktiež pohltený, schyľovalo sa k veľkému finále.

Finále na Ermualde

Do nájazdu na predposledné stúpanie dňa Malkuartu bol hlavný balík pokope. Útoky sa čakali až na Ermualde. V hektickom nájazde na posledné stúpanie dňa nezvládli prudkú zákrutu Michael Woods (:isn:) a Wilco Keldermann (BOH). Preteky pre nich skončili. Na Ermualde prišlo pohromade približne 50 jazdcov a finále začalo. Najstrmší úsek mal 20 % a to využil Tadej Pogačar (:uae:). Svojim tempom zrušil polovicu skupiny. Za nim sa vyviezol jeho krajan Roglič (:tjb:). Slovincov však z posledných síl dostiahol Adam Yates (:ins:) a tempo sa zvoľnilo.

Pogačar (:uae:) však znova naskočil na pedále a odskočil, no Roglič (:tjb:) ho znova nepustil. 800 metrov pred cieľom bolo na čele 6 jazdcov. Fantasticky sa tam dotiahol i Valverde (MOV). Slovinci však znova zaútočili a bolo rozhodnuté. Tentokrát nastúpil vedúci muž poradia. Pogačar (:uae:) zachytil nástup a v posledných metroch predstihol staršieho kolegu. Vo vedení pretekov stále ostáva Roglič (:tjb:).

Výsledky 3. etapy:

Poz.JazdecTímČas
01Tadej PogacarUAE Team Emirates04:04:50
02Primoz RoglicJumbo-Visma+ 00
03Alejandro ValverdeMovistar Team+ 05
04Adam YatesINEOS Grenadiers+ 05
05Mikel LandaBahrain Victorious+ 05
06David GauduGroupama-FDJ+ 08
07James KnoxDeceuninck-Quick Step+ 16
08Jonas VingegaardJumbo-Visma+ 16
09Mauri VansevenantDeceuninck-Quick Step+ 16
10Brandon McNultyUAE Team Emirates+ 18

Celkové poradie Okolo Baskicka:

Poz.JazdecTímČas
01Primoz RoglicJumbo-Visma08:07:48
02Tadej PogacarUAE Team Emirates+ 20
03Brandon McNultyUAE Team Emirates+ 30
04Adam YatesINEOS Grenadiers+ 39
05Alejandro ValverdeMovistar Team+ 50
06Jonas VingegaardJumbo-Visma+ 54
07Mikel LandaBahrain Victorious+ 01:00
08Pello BilbaoBahrain Victorious+ 01:08
09Maximilian SchachmannBORA-hansgrohe+ 01:09
10Mauri VansevenantDeceuninck-Quick Step+ 01:09
  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár