Okolo Baskicka: Roglič a Alaphilippe si to rozdali o víťazstvo v prvej etape

Okolo Baskicka 2018

zdroj: twitter.com/CycleKings

Vrchárska špička sa stretla v Baskicku na etapovom závode, ktorý mal dnes na programe prvú etapu. Trasa zaviedla pelotón do okolia mesta Zarautz a merala 162 kilometrov. Krajina na severe Španielska má vrchovitý reliéf a už prvá etapa bola dosť náročná. Päť kategorizovaných stúpaní dalo zabrať aj jazdcom, ktorí iba v nedeľu absolvovali náročnú klasiku Okolo Flámska. Medzi nich patrí napríklad Vincenzo Nibali (:bmt), ktorý v Belgicku rozhodne neoddychoval a ukázal, že si vie poradiť aj s kockami.

Viacero jazdcov sa pokúsilo vyhrať etapu v úniku, no nikomu to nevyšlo. Pred posledným stúpaním Elkano Gaina boli všetci jazdci pokope. Na čele pelotónu sa ocitli Julian Alaphilippe (:qst:), Primož Roglič (:lot:) a Nairo Quintana (MOV). Tí nasadili tvrdé tempo a rozthrali hlavný balík. Posledný menovaný nevydržal ťahať spolu s prednou dvojicou a začlenil sa do stíhajúcej skupiny. Kolumbijčan tým ukázal, že mu pasujú skôr dlhšie stúpania a nestíha na útočných jazdcov.

Nasledovalo klesanie do 22-tisícového mesta Zarautz. Alaphilippe aj Roglič patria k výborným zjazdárom, čo opäť dokázali a vybudovali si 25-sekundový náskok. V prednej pozícii sa držal Roglič. Spoza jeho kolesa vyštartoval Francúzsky jazdec Alaphilippe a Slovinec zaeragoval. Francúz nakoniec vyhral o polovicu kolesa a stáva sa priebežným lídrom Okolo Baskicka. Dnešným triumfom v etape vylepšil skvelú víťaznú sériu tímu Quick – Step v jarnej časti sezóny. Belgický tím má na konte už 22 víťazstiev od začiatku roka.

Záver etapy

Výsledky 1. etapy:

1.Julian Alaphilippe (Fra):qst:4:17:46
2.Primoz Roglic (Slo):lot:
3.Pello Bilbao (Spa)AST 0:00:23
4.Enric Mas (Spa):qst:
5.Gorka Izagirre (Spa):bmt:
6.Emanuel Buchmann (Ger)BOH
7.Patrick Konrad (Aut)BOH
8.Jelle Vanendert (Bel):lts:
9.Romain Bardet (Fra):alm:
10.Nairo Quintana (Col)MOV

Celkové poradie:

1.Julian Alaphilippe (Fra):qst:4:17:46
2.Primoz Roglic (Slo):lot: 0:00:04
3.Pello Bilbao (Spa)AST0:00:32
4.Enric Mas (Spa):qst: 0:00:33
5.Gorka Izagirre (Spa):bmt:
6.Emanuel Buchmann (Ger)BOH
7.Patrick Konrad (Aut)BOH
8.Jelle Vanendert (Bel):lts:
9.Romain Bardet (Fra):alm:
10.Nairo Quintana (Col)MOV


zdroj: cyclingnews.com

 

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár