Okolo Británie 2021 preview: etapy, trasa, favoriti

Okolo Británie 2021

zdroj: ©SWPix

Medzi nedeľami, od 5. do 12. septembra sa konajú etapové preteky Okolo Británie 2021 (Tour of Britain). Síce počas nich budú vrcholiť majstrovstvá Európy, ale britská previerka slúži hlavne ako príprava na majstrovstvá sveta. Zodpovedá tomu aj štartová listina, ktorej dominujú Wout van Aert, Julian Alaphilippe, Mark Cavendish a Ethan Hayter.

Cyklistika: Okolo Británie 2021 (Tour of Britain) – program

5. – 12. septembra
8
etáp
18.
ročník
1310
kilometrov
Kategória: etapové preteky Pro Series (2. najvyššia kat.)
7 World Tour tímov + 4 Pro tímy + britská repre + 6 kontinentálnych tímov

Celkový víťaz nosí po novom modrý dres.

Predolší víťazi Okolo Británie:

Mathieu van der Poel
Mathieu van der Poel. © SWPix

2019 Mathieu van der Poel
2018
Julian Alaphilippe
2017
Lars Boom
2016
Steve Cummings
2015
Edvald Boasson Hagen
2014
Dylan Van Baarle
2013
Bradley Wiggins
2012
Jonathan Tiernan Locke

Okolo Británie 2021 etapy a trasa

Celkovo osem etáp má väčšinou zvlnený až kopcovitý charakter. Nájde sa však aj atypická tímová časovka, ktorá sa pomaly z profesionálnej cyklistiky vytráca.

Ako príprava na klasikárske majstrovstvá sveta vo Flámsku trať poslúži ideálne. Na šampionáte je potrebné mať hlavne výbušnosť, a Tour of Britain neponúka iu možnosť.

1. etapa Okolo Británie 2021 (5. septembra) – 180,8 km

1. etapa Okolo Británie 2021
1. etapa Okolo Británie 2021

Začína sa na samom juhozápade Anglicka v grófstve Cornwall. Etapa by sa mala skončiť výbušným šprintom do kopca. Vstup na neho má 900 metrov o 6%, potom sa krátko bude klesať, až sa v posledných 500 metroch sa prejde po 5% s oveľa vyššími maximami.

Favoriti: Julian Alaphilippe, Wout van Aert, Ben Tulett, Michael Woods

2. etapa Okolo Británie 2021 (6. septembra) – 183,9 km

2. etapa Okolo Británie 2021
2. etapa Okolo Británie 2021

Druhá etapa sa presunie do Devonu, stále na juhu krajiny. V jej strede sa nachádzajú dlhé, osemkilometrové stúpania. Záver je však rovný. Zriedený šprint pelotónu je najpravdepodobnejší scenár.

Favoriti: Davide Ballerini, Ethan Hayter, Giacomo Nizzolo, Wout van Aert, Max Kanter

3. etapa Okolo Británie 2021 (7. septembra) – 18,2 km – tímová časovka

3. etapa Okolo Británie 2021
3. etapa Okolo Británie 2021

Preteky v treťom dni zavítajú do Walesu. V Carmarthenshire je prichystaná tímová časovka dlhá 18,2 km. Je väčšinou rovinatá, v závere sa nachádza 1300 metrov dlhý kopec o 5% smerujúci k Národnej botanickej záhrade Walesu.

Favoriti: Team Jumbo-Visma, Deceuninck – Quick-Step

4. etapa Okolo Británie 2021 (8. septembra) – 210 km

4. etapa Okolo Británie 2021
4. etapa Okolo Británie 2021

Vo štvrtej etape sa zostáva vo Walese. Ide o najdlhšiu etapu ročníka. Slávny mys Great Orme hostí výbušné finále do kopca (1,9 km – 9,4%). Veľmi strmé stúpanie bude po časovke ďalším dôležitým momentom v boji o celkový triumf.

Favoriti: Julian Alaphilippe, Michael Woods, Dan Martin, Ben Tulett

5. etapa Okolo Británie 2021 (9. septembra) – 152,2 km

5. etapa Okolo Británie 2021
5. etapa Okolo Británie 2021

Na začiatku druhej polovice pretekov sa pelotón presunie do severného Anglicka. Prichystaná je snáď prvá etapa, v ktorej sa bude bojovať v čistom rovinatom finále.

Favoriti: Mark Cavendish, André Greipel, Wout van Aert, Giacomo Nizzolo

6. etapa Okolo Británie 2021 (10. septembra) – 198 km

6. etapa Okolo Británie 2021
6. etapa Okolo Británie 2021

Opäť sa pokračuje v Anglicku, v okol9 Newcastle. Finále je do sekcie falošných roviniek a stúpaní v Gatesheade. Šancu majú útočníci, alebo veľmi odolní rýchlici.

Favoriti: Julian Alaphilippe, Wout van Aert, Michael Woods, Ethan Hayter, Ben Tulett, Davide Ballerini

7. etapa Okolo Británie 2021 (11. septembra) – 194,8 km

7. etapa Okolo Británie 2021
7. etapa Okolo Británie 2021

Koniec Tour of Britain je prichystaný v Škótsku. Etapa končiaca v Edinburghu ešte prinesie možnosť na hromadný šprint.

Favoriti: Mark Cavendish, André Greipel, Wout van Aert, Giacomo Nizzolo

8. etapa Okolo Británie 2021 (12. septembra) – 173 km

8. etapa Okolo Británie 2021
8. etapa Okolo Británie 2021

V Aberdeene sa ukončia preteky etapu, ktorá sa opäť môže skončiť hromadným špurtom.

Okolo Británie 2021 (Tour of Britain) – favoriti

Predošlú edíciu v roku 2019 vyhral Mathieu van der Poel.

Wout van Aert na čele Jumbo-Visma

Van Aert Tour de France 2021
Wout van Aert. © A.S.O./Pauline Ballet

Ako to býva zvykom, ak niečo urobil Holanďan, Wout van Aert (:tjb:) ho musí napodobniť, prekonať, alebo mu dať novú výzvu. Belgičan je po vysokohorskom tréningu a preteky využije na nabranie formy pred domácimi majstrovstvami a Paríž – Rouabix. 26-ročný fenomenálny jazdec je favoritom v podstate do každej etapy. Vie zašprintovať do roviny, do kopca, sám zaútočiť.

Jumbo-Visma okrem trojnásobného víťaza etáp na nedávnej Tour posiela do Británie aj vrchárov Georgea Bennetta (:tjf:) a Tobiasa Fossa (:tjb:).

Julian Alaphilippe a jeho labutia pieseň, Mark Cavendish sa vracia

2. etapa Tirreno - Adriatico 2021: Alaphilippe
Julian Alaphilippe na Tirrene. zdroj: Marco Alpozzi – LaPresse

Vyzývateľom Van Aerta bude súčasný majster sveta Julian Alaphilippe (:dqt:). Francúz odjazdí posledné preteky v dúhovom drese. Jeho tímu sedí tímová časovka, kde budú súperiť práve s Jumbo-Visma. 29-ročný Alaphilippe je favoritom do každej etapy, ktorá končí na krátkom stúpaní. Čím strmšie, tým lepšie.

Mark Cavendish Okolo Turecka 2021
Mark Cavendish. © Deceuninck – Quick-Step Cycling Team / Getty Images

V tíme Deceuninck – Quick-Step bude hlavným šprintérom Mark Cavendish (:dqt:). Rodák z britského ostrova Man je historicky najúspešnejším jazdcom pretekov, na konte má 10 víťazných etáp. Posledná však prišla ešte v roku 2013. Po životnom míľniku na Tour de France ešte nevyhral. Nepodarilo sa mu to ani v Dánsku a ani v Nemecku. Je na čase sa spýtať, či štyri etapy z Tour neboli spôsobené len aurou historickej chvíle. Niečo podobné však prinášajú aj takmer domáce preteky.

Vo vlaku belgického tímu Deceuninck – Quick-Step je Talian Davide Ballerini (:dqt:), ktorému môžu chutiť hromadné koncovky do falošných roviniek, ako napríklad v etape dva a šesť. Vo forme sa nachádza puncheur Mikkel Honoré (:dqt:), ktorý stál s Alaphilippom na pódiu Bretagne Classic. Obaja však skončili až za Benoitom Cosnefroyom. A odolným tempárom tímu bude Yves Lampaert (:dqt:).

Ethan Hayter ako veľká britská nádej

Ethan Hayte
Ethan Hayter. ©Szymon Gruchalski

Nenápadný Brit Ethan Hayter (:ins:) v tejto sezóne žnie úspechy na podobných pretekoch. Celkovo vyhral klasikársky ladené Okolo Nórska, kde bral dve etapy. Pre MS je v skvelej forme a určite sa bude chcieť predstaviť pred domáciim publikom. 22-ročný jazdec je odolným šprintérom, prežije všetky kopce a má veľmi dobré zrýchlenie z dráhovej cyklistike, v ktorej získal na olympiáde bronz.

INEOS Grenadiers posiela do boja aj vrchárov, ako Carlos Rodriguez (:ins:), Richie Porte (:ins:). Okrem Haytera môže byť lídrom tímu Michal Kwiatkowski (:ins:). V časovke určite pomôže dvojnásobný majster sveta Rohan Dennis (:ins:).

Výbušní vrchári

Ben Tulett (Alpecin-Fenix) bol nedávno oznámený ako nový člen tímu INEOS Grenadiers. 20-ročný Brit bol v top 20 na Amstel Gold Race aj Valónskom šípe. Neskôr v sezóne skončil v top 10 na Okolo Poľska. Jeho talent na kopcoch je citeľný a domáce preteky budú ďalšou možnosťou, ako sa ukázať.

Michael Woods
Michael Woods. ©A.S.O./Charly Lopez

Michael Woods (:isn:) a Dan Martin (:isn:) sú experti na strmé cieľové stúpania do dvoch kilometrov. Obaja sú ďalšími kandidátmi na celkový triumf, aj keď Van Aert a Alaphilippe pravdepodobne zoberú viac bonusových sekúnd vo viacerých etapách.

Za tím Movistar bude jazdiť útočný vrchár Marc Soler (MOV). Trasa však viac vyhovuje Američanovi Matteovi Jorgensenovi (MOV). Mladík je schopný na krátkych kopcoh a má silné zrýchlenie. Zabudnúť netreba ani na bývalého majstra Veľkej Británie Connora Swifta (Arkéa-Samsic).

Pozor si treba dať na dvojicu z Trinity Racing – 19-ročného Thomasa Gloaga a 20-ročného bývalého majstra Írska Bena Healyho. Pre oboch môže ísť o prvé veľké predstavenie na Pro úrovni.

Šprintéri

André Greipel (:isn:) odjazdí jedny zo svojich posledných pretekov v kariére. Nemec však tento rok vyhral a v zúženej šprintérskej konkurencii nie je nič nemožné. Symbolicky proti nemu bude stáť dlhoročný rival Cavendish.

Giacomo Nizzolo Circuito de Getxo 2021
Giacomo Nizzolo. © Fabio Ferrari/LaPresse

Giacomo Nizzolo (:tqa:) nebol povolaný na majstrovstvá Európy. Súčasný majster kontinentu tak odjazdí posledné preteky v drese s hviezdičkami. Šancu má v hromadných dojazdoch.

Ethan Vernon 4. etapa Tour de l'Avenir 2021
Ethan Vernon. zdroj: twitter.com/tourdelavenir

V drese reprezentácie pôjde víťaz šprintérskej etapy na Tour de l’Avenir Ethan Vernon. 21-ročný Brit bez kontraktu medzi má šancu osloviť väčšie tímy.

Favoriti na celkový triumf Okolo Británie podľa Cyklonews:

★★★★ Van Aert
★★★ Alaphilippe, Hayter
★★ Tulett, Woods, Kwiatkowski
★ Jorgensen, Martin, Soler, Honoré, Foss, Swift

 

Zdroj profilyóv: www.tourofbritain.co.uk

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár