Okolo Británie: Hayter pokazil úplny záver pretekov

Wout van Aert 2021

zdroj: © SWpix.com (t/a Photography Hub Ltd)

Preteky Okolo Británie ovládol Wout van Aert (:tjb:). V poslednej ôsmej etape vyhral štvrtú etapu na pretekoch a zaknihoval ďalšie víťazstvo v tejto sezóne. Ethan Hayter (:ins:) potreboval druhé miesto, no nepodarilo sa mu to.

V siedmej etape si organizátori pripravili takmer 175 kilometrov. V itinerári boli už tradične tri vrchárske prémie a tri šprintérske. Štart bol v historickom Stonehavene, cieľ v škótskom Aberdeene. Do etapy vstupoval v drese lídra pretekov Ethan Hayter (:ins:), Wout van Aert (:tjb:) zaostával iba o 4 sekundy. To nám zaručovalo dramatickú poslednú etapu.

Profil 8. etapy

8. etapa Okolo Británie 2021
8. etapa Okolo Británie 2021

Štart etapy

Únik dňa


Do úniku dnes naskočili William Bjergfelt (SwiftCarbon Pro Cycling), dvojica z Trinity Racing Ben HealyThomas Gloag, Robin Carpenter (Rally Cycling), Michał Paluta (Global 6 Cycling) a Jokin Murguialday (Caja Rural – Seguros RGA). Prvý menovaný však odpadol a bol dostihnutý. Po 50 kilometroch pretekania mala pätica necelé tri minúty. Po sto kilometroch v nohách mal únik už len dve minúty, nevyzeralo to nádejne. 50 kilometrov pred koncom začali tempo v pelotóne udávať jazdci Quick-Stepu a náskok klesol pod dve minúty.



V čele sa otočil i tím Jumbo-Visma, ktorý mal zálusk na celkové prvenstvo v podobe Wouta van Aerta (:tjb:). Tridsať kilometrov pred cieľom bol náskok už iba jedna minúta. 15 kilometrov pred cieľom opustil únik Michal Paluta, štvorica mala ešte k dobru 30 sekúnd. Únik bol zlikvidovaný 5 kilometrov pred páskou a čakalo nás veľké finále. Ethan Hayter (:ins:) potreboval byť najhoršie druhý, za predpokladu, že etapu ovládne Van Aert (:tjb:).

Záver

Do samotného záveru vstupovala veľmi dobre zostava Deceuninck Quick-Step. Mark Cavendish (:dqt:) nemal nohy konkurovať, dobre vyzeral André Greipel (:ins:). Z ničoho nič však zo zadu priletel Wout van Aert (:tjb:) a získal víťazstvo v celých pretekoch. Vedúci Hayter (:ins:) svoj šprint pokazil. Čakal na Belgičanove koleso, no ten mu nedal šancu a vystrelil k cieľu ako raketa.

8. etapa Okolo Británie

01 Wout Van AertJumbo-Visma04:07:56
02 André GreipelIsrael Start-Up Nation+ 00
03 Mark CavendishDeceuninck-Quick Step+ 00
04 Colin JoyceRally Cycling+ 00
05 Max KanterTeam DSM+ 00
06 Rory TownsendCanyon DHB Sungod+ 00
07 Matthew GibsonRibble Weldtite Pro Cycling+ 00
08 Ollie PeckoverSwiftCarbon Pro Cycling+ 00
09 Matthew BostockCanyon DHB Sungod+ 00
10 Gabriel CullaighMovistar Team+ 00

Celkové poradie Okolo Británie

01 Wout Van AertJumbo-Visma
02 Ethan HayterINEOS Grenadiers
03 Julian AlaphilippeDeceuninck-Quick Step
04 Mikkel HonoreDeceuninck-Quick Step
05 Michael WoodsIsrael Start-Up Nation
06 Kristian SbaragliAlpecin-Fenix
07 Mark DonovanTeam DSM
08 Carlos RodriguezINEOS Grenadiers
09Gonzalo SerranoMovistar Team
10 Xandro MeurisseAlpecin-Fenix
  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár