Okolo Flámska preview: Sagan vs. Van Avermaet. A kto ďalší?

zdroj: facebook.com/rondevanvlaanderen

Málokde na svete majú ľudia tak silno zakorenenú vášeň pre cyklistiku ako v Belgicku. Dalo by sa povedať, že nadšenie z jazdy na dvoch kolesách je nielen súčasťou ich kultúry, ale doslova DNA. Rok sa s rokom stretol a flámske cesty opäť ponúknu svetu svoj najjagavejší artikel. Preteky Okolo Flámska sú výkladnou skriňou domácej cyklistiky a festivalom zároveň. Miestni sú na tento 102-ročný podnik právom hrdí a v státisícových počtoch lemujú cesty a dláždené stúpania, ktoré sú rodiskom cyklistických legiend. Veľkolepé divadlo odohrávajúce sa pod vlajúcimi žltými vlajkami s flámskym levom.

Slávnostný štart 266,5-kilometrového druhého monumentu sezóny sa rovnako ako v ostatnom roku odohrá na Grote Markt v Antverpách. Pelotón následne čaká 87-kilometrový presun, po ktorom absolvuje „zahrievacie“ dláždené úseky Lippenhovestraat a Paddestraat. Tá pravá flámska zábava však začne až na 121. kilometri. Stúpať sa začne zostra a to priamo prvým z troch prejazdov Oude Kwaremont (2200 m, 4 %, max. 11,6 %).

O desať kilometrov neskôr narazia jazdci na Kortekeer (1000 m, 6,4 %, max. 17 %). V krátkosti na to príde na rad Edelareberg (1500 m, 4,2 %, max. 7 %), ktorý v itinerári nahradí známejší Eikenberg. Dôvod? Oprava cesty.

Takmer hneď po zjazde je naplánovaný kratší, ale strmý Wolvenberg (645 m, 7,9 %, max. 17,3 %), na ktorý nadväzuje dláždený sektor Holleweg. Cez hlavnú atrakciu pretekov Omloop Het Nieuwsblad, kockový úsek Haaghoek, sa pelotón presunie pod stúpanie Leberg (950 m, 4,2 %, max. 13,8 %).

V tejto časti už pôjdu žarty bokom a jeden hellingen bude striedať ďalší. Po prekonaní Berendriesu (940 m, 7 %, max. 12,3 %) a Tenbosse (450 m, 6,9 %, max. 8,7 %) sa dostane k slovu ozajstná legenda. Muur van Geraardsbergen alebo Kapelmuur je späť! Kým minulý rok sa všetci kochali nádhernou kaplnkou na vrchole, Philippe Gilbert (:qst:) využil toto miesto na začiatok svojho na prvý pohľad naivného útoku na víťazstvo. Tento rok je Kapelmuur ešte ďalej od cieľa. Na 95-kilometrové sólo sa tentoraz pravdepodobne nevydá žiaden z favoritov.

Ďalšie prekážky predstavujú Pottelberg (1353 m, 6,5 %, max. 8 %) a Kanarieberg (1000 m, 7,7 %, max. 14 %). Vzápätí si jazdci otestujú kombináciu dňa Oude Kwaremont Paterberg (360 m, 12,9 %, max. 20,3 %). Tu už budú tepy dosahovať svoje maximálne hodnoty.

Koppenberg (700 m, 9,4 %, max. 22 %). História tejto rampy si pamätá všeličo. Protagonistom azda najkurióznejšej situácie sa stal Jesper Skibby. V roku 1987 sa dánsky jazdec pod tlakom kyseliny mliečnej v nohách, dlažobných kociek, pekelného sklonu a rútiacich sa áut za ním ocitol na zemi. Vodič organizátorského auta mal naponáhlo a nebral ohľad ani na Skibbyho, ani na jeho bicykel. Celý svet sa iba neveriacky prizeral, ako bicykel končí pod kolesami auta. Výsledkom bolo zdeformované koleso a vyradenie Koppenbergu až do roku 2004.

Posledný z rovinatých úsekov na kockách Mariaborrestraat privedie jazdcov na Steenbeekdries (700 m, 5,3 %, max. 6,7 %). Po tomto hellingene sú na programe už iba 4 chuťovky. Taaienberg (530 m, 6,6 %, max. 15,8 %), Kruisberg–Hotond (2500 m, 5 %, max. 9 %) a olej do ohňa prileje Oude Kwaremont a Paterberg. Na pásku v Oudenaarde to bude ešte stále 13 kilometrov. Podarí sa niekomu zasadiť rozhodujúci atak alebo sa rozhodne v záverečnom šprinte?

Ach tá mikina. Sagan, Van Avermaet a Naesen sa porúčajú k zemi na Ronde 2017. Foto: facebook.com/rondevanvlaanderen

Favoriti

Na štartovej listine snáď nenájdeme tím, ktorý nemá v zostave lídra schopného zajazdiť top 10. O to väčšiu tlačenicu môžeme očakávať pred vjazdmi na úzke hellingeny.

Všeobecne sa očakáva súboj Petra Sagana (BOH) a Grega Van Avermaeta (:bmc:). Obaja sa pozorne strážili aj v ostatnom ročníku. Van Avermaet bol až natoľko nalepený na Saganovom zadnom kolese, že pri incidente s mikinou nemal priestor na uhýbací manéver a spoločne pocítili tvrdosť dlažobných kociek. Na rozdiel od Sagana, Van Avermaet na Okolo Flámska ešte nezvíťazil, čo zvyšuje tlak na jeho osobu. Predsa len, domáci monument má u Belgičanov najväčšiu hodnotu. V tomto mikrosúboji tak môže byť Sagan pokojnejší a vyčkávať, čo jeho belgický súper vymyslí. V zostave tímu Bora – hansgrohe nechýba Marcus Burghardt (BOH), Daniel Oss (BOH), Maciej Bodnar (BOH) alebo Juraj Sagan (BOH).

Pod kotol bude zaiste prikladať Quick-Step. Obhajca titulu Philippe Gilbert (:qst:) je podobne ako zvyšok tímu v solídnej forme a bude chcieť diktovať tempo pretekov. Zdeněk Štybar (:qst:), Niki Terpstra (:qst:), či Yves Lampaert (:qst:) preukazujú, že vedia rešpektovať taktické pokyny zhora. Zopakovaním scenára z prípravných klasík by Quick-Step spravil z Ronde ódu na cyklistiku.

Bez monumentálneho víťazstva je však väčšina spolufavoritov. Medzi nimi aj Sep Vanmarcke (:efd:), Oliver Naesen (:alm:) a Jasper Stuyven (:tfr:), ktorí stále čakajú na svoj deň D.

Čo tu hľadá žralok z Messiny? Vincenzo Nibali (:bmt:) ide po San Reme skúsiť šťastie aj na flámsku pôdu. Taliansky miláčik nikam necestuje iba tak do počtu, hoci tímovou jednotkou bude pravdepodobne Sonny Colbrelli (:bmt:).

Mladá krv čaká takisto na príležitosť. Tiesj Benoot (:lts:) už túto sezónu presvedčil, že patrí medzi úzku špičku. Zatiaľ stále cyklokrosár na plný úväzok Wout Van Aert z Vérandas Willems-Crelan si môže dobrým umiestnením zlepšiť vyjednávacie podmienky pre prípadný prechod na cestu.

Všadebol Michal Kwiatkowski (:sky:) má na Ronde nepochybne zálusk. Na kockách sme ho ale tento rok zatiaľ ešte nevideli. Ponaháňa opäť Sagana a spol.?

Na Dwars door Vlaanderen sa konečne výsledkovo pripomenul aj Edvald Boasson Hagen (:ddd:). Od vysnívanej formy má stále pomerne ďaleko John Degenkolb (:tfr:). Alexander Kristoff (:uae:) to na Ronde vie, ale momentálne sa nenachádza v takej pohode ako pred tromi rokmi.

Zoberú taktovku do svojich rúk osvedčené mená alebo sa k nim drzo primieša niekto iný? Odpoveď leží na flámskych kockách.

Trasa

Profil

 

Zdroj: rondevanvlaanderen.be

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár