Okolo Flámska: Terpstra je po sólovej jazde pánom Flámska

Okolo Flámska 2018

zdroj: twitter.com/RondeVlaanderen

V nedeľu sa odohral druhý monument sezóny, Okolo Flámska. Pretekári museli prejsť 265 kilometrov, kde na nich čakali slávne stúpania s dlažobnými kockami. S nimi si najlepšie poradil Holanďan Niki Terpstra (:qst:). Na stúpaní Kruisberg Terpstra zaútočil spolu s Vincenzom Nibalim (:bmt:). Taliansky vrchár dnes dokázal, že si vie poradiť aj s náročným terénom a potvrdil, že patrí medzi najlepších cyklistických univerzálov.

33-ročný Terpstra sa onedlho Nibaliho zbavil a vydal sa na sólovú jazdu. Na ikonickom kopci Oude Kwaremont dohnal trio jazdcov, ktorí to dnes skúsili v úniku. Zo skupiny favoritom sa snažil Terpstru dohnať hlavne Peter Sagan (BOH). Slovák onedlho pochopil, že tempo Holanďana je vysoké a bez spolupráce s ostatnými jazdcami ho nedokáže dohnať. Druhý došiel do cieľa účastník úniku dňa, mladý Dán Mads Pedersen (:tfr:). Ten po herocikom výkone dokázal za sebou udržať Philippeho Gilberta (:qst:), ktorý obsadil tretiu priečku. Peter Sagan skončil na šiestom mieste. V prvej desiatke sa umiestnila aj cyklokrosová superstar Wout Van Aert (Veranda’s Willems Crelan). Mladý Belgičan tak znovu ukázal, že má potenciál sa presadiť v ťažkej klasikárskej konkurencii na cestnom bicykli.

Dokonalú tímovú súhru ukázal tím Quick-Step Floors. Ten mal v prednej skupine ešte Gilberta a Štybara (:qst:). Keďže Terpstra sa vydal do úniku, zvyšok bezpečne kontroloval dianie vzadu. Úspešne reagovali na ataky a nútili hlavných favoritov ako Sagana, Van Avermata (:bmc:) a Vanmarcka (:efd:) doháňať manko. Tí neukázali, že majú vôľu spolupracovať a Terpstrove plány na víťazstvo zostali neohrozené. V tejto situácii sme mali možnosť vidieť, aké je dôležité mať tímovú prevahu.

Pre Terpstru je to druhé víťazstvo na monumentoch. V roku 2014 dokázal vyhrať ďalšiu ťažkú jarnú klasiku, Paríž – Roubaix. Belgický tím Quick – Step Floors má na konte už 21 víťazstiev v sezóne. Dôležitý deň je to aj pre holandskú cyklistiku. Okrem víťazstva v mužských pretekoch má Holandsko víťazku ženskej verzie Okolo Flámska, Annu van der Breggen. Spolu s ňou boli na pódiu ďalšie dve Holanďanky, Amy Pieters a Annemiek van Vleuten.

Sagan, ktorý žiada o pomoc pri stíhaní úniku

Útok Terpstru a posledný kilometer

Profil pretekov

zdroj: procyclingstats

Výsledky:

1.Niki Terpstra (Ned)QST6:21:25
2.Mads Pedersen (Den):tfr: 0:00:12
3.Philippe Gilbert (Bel):qst: 0:00:17
4.Michael Valgren (Den)AST0:00:20
5.Greg Van Avermaet (Bel):bmc: 0:00:25
6.Peter Sagan (Svk)BOH
7.Jasper Stuyven (Bel):tfr:
8.Tiesj Benoot (Bel):lts:
9.Wout Van Aert (Bel)Veranda’s Willems Crelan
10.Zdenek Stybar (Cze):qst:
  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár