Okolo Kalifornie: Chaotický záver etapy zvládol Cortina, Sagan bol dnes v úniku

zdroj: twitter.com/Bahrain_Merida

Dnes nad ránom pokračovali preteky Okolo Kalifornie už svojou piatou etapou. Na jazdcov bolo pripravených 219,5 kilometrov s piatimi horskými prémiami. Začiatok etapy bol v Pismo Beach, koniec vo Venture. Včerajšia etapa priniesla kontroverziu, keďže organizátori sa rozhodli neutralizovať stratu Van Garderena (:efd:), ktorý spadol 10 kilometrov pred cieľom. Američan si „ustlal“ vlastnou vinou a tak sa právom čertil Patrick Lefevere (športový riaditeľ Deceuninck Quick-Step), ktorého jazdec mal ísť do žltého. Do úniku dňa sa dnes dostalo viacero jazdcov. Bol tam i Peter Sagan (BOH), ktorý vďaka včerajšiemu tretiemu miestu nosí zelený dres. Okrem neho tam boli Davide Ballerini (AST), Toms Skujins (:tfr:), Neilson Powless (:tjb:), Michael Schär (:ccc:), Brandon McNulty (Rally UHC Cycling), Jasper Philipsen (:uae:), Tim Declercq (:dqt:), Lennard Hofstede (:tjb:) a Leonardo Basso (:ins:).

Náskok silnej skupiny osciloval na úrovni dvoch minút a pelotón stratu kontroloval. Na čele hlavného poľa bolo vidieť tímy Education First a Bahrain-Merida. Do piatej etapy nenastúpili 4 jazdci. Medzi nimi bol i David De La Cruz (:ins:) či Louis Meintjes (:ddd:). O rekord pretekov sa postaral Deceuninck Quick-Step. Belgičania tu vyhrali tri etapy v troch dňoch a s troma rôznymi jazdcami. 20 kilometrov pred dojazdom bol náskok už menej ako minúta. O tri kilometre neskôr vyštartoval Tim Declercq (:dqt:) a vypracoval si drobný náskok. Skupina za ním bola zlikvidovaná a tak sa ocitol rodák z Leuvenu na čele sám. Do cieľa v tento moment chýbalo približne 8 kilometrov.

Záver

Na poslednom stúpaní sa belgický cyklista takmer zastavil a hlavná skupina ho pohtlila. V ten istý moment vyštartoval Zdeněk Štybar (:dqt:) a vypracoval si náskok niekoľko metrov. Čechova snaha však skončil taktiež veľmi skoro. Peter Sagan (BOH) v závere už nemal síl, dnes si svoje odpracoval v úniku. Na vrchole boli ako prví dvaja Higuita (:efd:) a Bennett (:tjb:). Dvojica to však taktiež nezvládla a vyzeralo to na hromadný dojazd. Do posledného kilometra vstupovalo približne 25 jazdcov. Životné víťazstvo si dnes napokon pripísal Ivan Cortina (:bmt:). Španiel si parádne počkal na svoju šancu a nezaváhal. V súboji muža proti mužovi porazil Maxa Richezeho (:dqt:) a prerušil tak sériu Quick-Stepu.

Záverečný šprint

Profil:

 

Výsledky 5. etapy:

1.Ivan Cortina (Esp):bmt:04:56:11
2.Maximiliano Richeze (Arg):dqt:
3.Sergio Higuita (Col):efd:
4.Joris Nieuwenhuis (Ned):sun:
5.Kasper Asgreen (Den):dqt:
6.Maximilian Schachmann (Ger)BOH
7.Pawel Bernas (Pol):ccc:
8.Nacer Bouhanni (Fra)Cofidis
9.Tadej Pogačar (Slo):uae:
10.Hugo Houle (Can)AST

Celkové poradie:

1.Tejay Van Garderen (USA):efd:26:13:01
2.Kasper Asgreen (Den):uae:0:00:04
3.Gianni Moscon (Ita):ins:0:00:06
4.Tadej Pogačar (Slo)AST0:00:16
5.Maximilian Schachmann (Ger)BOH0:00:22
6.Sergio Higuita (Col):efd:0:00:28
7.Jonas Gregaard Wilsly (Den)AST0:00:33
8.George Bennett (NZl):tjb:0:00:34
9.Felix Großschartner (Aut)BOH0:00:35
10.Rigoberto Uran (Col):efd0:00:36

Zdroj: cyclingnews.com

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár