Okolo Katalánska: Porte dominoval a potvrdil skvelú formu

Okolo Katalánska

Richie Porte (SKY) potvrdil skvelú formu na jar a ovládlol už druhé preteky World Tour v tomto roku.  Po preteku Paríž – Nice ovládol tentokrát preteky okolo Katalánska.

Poslednú 126-kilometrovú siedmu etapu preteku vyhral španielský veterán Alejandro Valverde (MOV), ktorý za sebou nechal cca 40-člennú skupinu. V celkovom hodnotení zaostal o 4 sekundy za vedúcim Portem, na treťom mieste ostal Talian Pozzovivo (ALM), ktorý zaostal celkovo 5 sekúnd za víťazom. Paradoxom je, že rovnaký rozdiel medzi prvým a druhým rozhodoval i minulú ediíciu Okolo Katalánska. Vtedy bol rozdiel medzi Rodriguezom (KAT) a Contadorom (TCS).

Všetka česť jazdcom ako Paterski (CCC), Bart de Clercq (EUR), či Pierre Rolland (EUR), ktorí v úvode preteku dokázali odskočiť pelotónu. Poliak mal po úvodnej etape náskok vyše troch minút a hrozilo, že je po preteku a o víťazovi je rozhodnuté. Naopak, bolo výborné vidieť ako sa favoriti oklepali a začali sťahovať strátu.

Konzistentný výkon od Porteho bol vidieť počas celého preteku. V piatej etape, keď dorazil na horský finiš za Van Garderenom (BMC) ukázal konečne jeho silu a kooperáciu tímov na čele. Celkovo sa Porte posunul do čela rebríčka Word Tour a z čista jasna je favorit i na blížiace sa Giro d´Italia. Štastný víťaz na margo svojej výhry povedal:

„Nečakal som, že môžem vyhrať po katastrófe z prvej etapy. Je to vo finále výsledok snov a už teraz sa teším na Giro.“

Austrálčan je prvým v histórii, ktorý pokoril preteky okolo Katalánska.

Porte dodáva:

„Dostať sa do čela po piatej etape bolo motivujúce a udržať to pred Alejandrom ešte viac. Je to famózny jazdec a nikdy neviete čo od neho môžte čakať. Všetok kredit ale patrí tímu. Boli sme vždy v početnej prevahe v predu a to mi zachránilo preteky. „

Na margo najväčšieho sklamania – Chrisa Frooma (SKY), ktorý po kráľovskej etape došiel s 27 minútovou stratou na lídra. Ale aj napriek tomu tím SKY odrazil útoky Daniela Martina (TCG) a Alejandra Valverdeho (MOV).

Celkové poradie:

1.Richie PorteSKY30 h 30′ 30“
2.Alejandro ValverdeMOV00′ 04“
3.Domenico PozzovivoALM00′ 05“
4.Alberto ContadorTCS00′ 07“
5.Rigoberto UranEQS00′ 18“
6.Fabio AruAST00′ 27“
7.Darwin Atapuma HurtadoLTS00′ 33“
8.Rafael Valls FerriLAM00′ 43“
9.Daniel MartinTCG01′ 35“
10.Jarlinson PantanoIAM02′ 16“
  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár