Okolo Katalánska preview: Movistaru chýba v tíme snov iba Landa

zdroj: facebook.com/voltacatalunya/photos

Po pretekoch Paríž – Nice a Tirreno – Adriatico sa WorldTour kolotoč presúva do Katalánska. Zatiaľ čo sa klasikári tento týždeň už naplno zahryznú do dlažobných kociek v Belgicku, vrchári si otestujú svoje nohy na pretekoch Okolo Katalánska. Sedemdňový podnik neobsahuje na rozdiel od ostatného ročníka ani jeden časovkársky kilometer. Okrem manažérov logistiky, ktorým odpadá povinnosť zabezpečiť extra kamión s časovkárskymi kozami, sa možno potešia aj fanúšikovia útočnej cyklistiky. O časových rozdieloch budú rozhodovať ataky na vrchárskych prémiách a bonifikačné sekundy.

Počas prvej, najkratšej etapy sa jazdci dostanú do prevádzkovej teploty s možnosťou šprintovať v Callele. Záver druhej etapy sa odohrá takisto na rovine, ale o selekciu sa postará stúpanie tretej kategórie Coll de Lilla. Do tuhého začne ísť v etape číslo tri. Tri stúpania prvej kategórie a záverečné vrchárske vystúpenie na Vallter 2000 (11,2 km; 6,5 %) rozhýbu boj o celkové poradie. V nastolenom trende sa bude pokračovať aj vo štvrtej etape. Kombinácia Coll de la Creueta (20,9 km; 5 %) a La Molina (11,6 km; 4,3 %) ponúknu priestor na solídne vrchárske predstavenie.

Tempo nepoľaví ani v piatej etape s tromi kategorizovanými stúpaniami. Predposledný deň príde na rad rovinatý dojazd a šancu dostanú šprintéri, ktorí sa ale do Katalánska priveľmi nepohrnú. Záverečnú etapu v centre Barcelony nakoniec ozdobí osem dynamických výstupov na olympijský Montjuic.

Španielske trio na minuloročnom pódiu: zľava Alberto Contador, Alejandro Valverde a Marc Soler. Foto: facebook.com/voltacatalunya

Favoriti

Číslo jeden si pripne na dres obhajca titulu Alejandro Valverde (MOV). Na ostatný ročník spomínajú v Movistare iba v dobrom, keď si Valverde okrem bieleho dresu s troma zelenými pásmi, pripísal na konto aj tri víťazné etapy. Nestarnúci Španiel zreje ako víno a do Katalánska ide opäť postrašiť súperov pred ardenskými klasikami. V drese Movistaru navyše štartujú ďalšie vrchárske esá Nairo Quintana (MOV) a Marc Soler (MOV). Španielsky tím opäť jasne mieri za víťazstvom.

Konkurencia nikdy nespí, najmä v prípade tímu Sky. V roli lídrov tímu pricestuje do Katalánska dvojica Kolumbijčanov – Sergio Henao (:sky:) a Egan Bernal (:sky:). Mladík Bernal vyletel poriadne vysoko vo svojej premiérovej WorldTour sezóne už na pretekoch Colombia Oro y Paz, kde porazil kompletnú vrchársku smotánku Kolumbie. K úspechom by už rád nakročil aj na európskej pôde.

Športoví riaditelia tímu UAE-Team Emirates poskladali zostavu okolo dvojice Daniel Martin (:uae:) a Fabio Aru (:uae:). „Okolo Katalánska sú pre mňa špecifické preteky, nielen preto, že v tomto regióne žijem už desať rokov, ale práve tento profil mi veľmi sedí a v roku 2013 boli dejiskom môjho najväčšieho víťazstva v etapových pretekoch. Trasa ročníka 2018 je veľmi náročná a predstaví krásny región. Bude to ťažký boj o celkové poradie s množstvom najlepších GC jazdcov, ale myslím si, že máme skvelý tím na atakovanie pretekov a môžeme byť úspešní,“ povedal Daniel Martin, ktorý nastupuje po chorobe z Paríž – Nice.

Austrálsky tím Mitchelton-Scott sa spolieha na dvojičky Adama a Simona Yatesovcov (:mts:) a muža s najkrajším úsmevom v pelotóne Estebana Chavesa (:mts:). „Pre nás sú to preteky takmer v domácom meste a ideme do nich s dvoma cieľmi. Máme rôzne alternatívy pre celkové poradie a jazdcov, s ktorými chceme získať nejaké etapy. Sme v dobrej pozícii, v tíme máme Daryla Impeyho, ktorý minulý rok vyhral etapu a v prípade puncheurskej etapy alebo hromadného dojazdu sa o to pokúsi znova. Tento rok je to bez tímovej časovky, preto sme priviezli tím, ktorý je silný na všetkých profiloch, ale špeciálne v horách,“ prezradil ambície športový riaditeľ Dave McPartland.

Po DNF z Paríž – Nice je v pozícii lídra opäť Tejay van Garderen (:bmc:). Výsledkovo by sa chcel konečne naštartovať aj Luxemburčan Bob Jungels (:qst:) v drese Quick-Step Floors. Kolumbijskú vrchársku scénu reprezentuje aj Jarlinson Pantano (:tfr:) z tímu Trek – Segafredo. Zatiaľ iba dva súťažné dni v aktuálnej sezóne má za sebou Thibaut Pinot (FDJ). Ďalším francúzskym želiezkom v ohni je Warren Barguil z tímu Fortuneo – Samsic. Vpredu by sme mohli vidieť aj Juhoafričana Louisa Meintjesa (:ddd:).

Šprintéri majú v hľadáčiku nanajvýš dve etapy a podľa toho takisto vyzerá ich zastúpenie. Najvyšší čas na vyplnenie kolónky s víťaznou etapou si uvedomuje Nacer Bouhanni z Cofidisu. Bora – hansgrohe má k dispozícii Sama Bennetta (BOH) a Jaya McCarthyho (BOH). Skromné šprintérske obsadenie dopĺňajú Taliani Niccolo Bonifazio (:bmt:) a Roberto Ferrari (:uae:).

Trasa

 

Zdroj: voltacatalunya.cat, uaeteamemirates.com, greenedgecycling.com

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár