Okolo Kolumbie: Etapy vyhrávali domáci jazdci a Quick Step, na záver prišla bitka kolumbijských vrchárov

zdroj: twitter.com/ColCiclismo

Od 12. do 17. februára sa v Kolumbii zišli najlepší domáci jazdci, aby ukázali svetu, že Kolumbia je skutočne veľká cyklistická krajina. Preteky z kategórie 2.1. ponúkli šesť etáp, z toho jedna bola tímová časovka. Ďalšie etapy mali rovinatý, zvlnený charakter, v posledných dvoch si na svoje prišli najlepší vrchári. Trasa viedla v blízkosti mesta Medellín.

EF Education First s výrazne zlepšenou časovkou

Prvá etapa bola tímovou časovkou. Kvôli logistickým dôvodom sa jazdilo na normálnych cestných bicykloch, no 14-kilometrová trať preverila tímovú spoluprácu a silu jednotlivých jazdcov. Prevažne rovinatou trasou v Medellíne prešiel najrýchlejšie tím EF Education First Pro Cycling Team. Ten mal v zostave vychádzajúcu hviezdu a nového časovkárskeho majstra Kolumbie Daniela Martíneza (:efd:), ale aj domácu superstar Rigoberta Urána (:efd:). Ten sa obliekol do dresu pre priebežného lídra pretekov. Silné nohy ukázal aj Taylor Phinney (:efd:), ktorý priznal, že sa pripravuje na Paríž – Roubaix. V druhom najkratšom čase prišiel do cieľa Deceuninck – Quick Step s domácim šprintérom Álvarom Hodegom (:qst:), Julianom Alaphilippom (:qst:) či Čechom Petrom Vakočom, ktorý absolvoval už druhé etapové preteky od návratu po ťažkých zraneniach.

Zdroj: twitter.com/EFprocycling

Až tretia priečka sa ušla tímu Sky s hviezdami Froomom, Castroviejom a domácimi mladíkmi Eganom Bernalom a Ivánom Sosom. Štvrtá priečka patrila Astane s Kolumbijčanom Miguelom Ángelom Lópezom (AST). O stupeň nižšie sa umiestnili borci z UAE-Team Emirates so špurtérom Fernandom Gavíriom (:uae:), ktorý sa už počas časovky necítil dobre a došiel až za svojimi spolujazdcami. V druhej etape taktiež nebojoval o popredné miesta a na štart tretej etapy už ani nenastúpil. Dôvodom bola infekcia dýchacích ciest. Najlepším kontinentálnym celkom bol v časovke domáci Medellin, za ktorý jazdí 42-ročný veterán Óscar Sevilla. Až za nimi prišla zostava Movistaru, ktorá mala Grand Tour parametre, no potvrdila, že časovka je jej slabou stránkou. Jazdci ako Nairo Quintana, Marc Soler a Richard Carapaz došli so stratou 55 sekúnd na EF.

Álvaro Hodeg ovládol prvú šprintérsku etapu

Zdroj: twitter.com/HelgolandZeiss

Spomínaná absencia Fernanda Gavíriu v popredných pozíciach znamenala, že zo skutočne svetových šprintérov ostal v pelotóne len Kolumbijčan Hodeg (:qst:). Ten aj vďaka výraznej pomoci Maxa Richezeho (:qst:) dokázal vyhrať šprint pelotónu. Argentínsky domestik mu tradične vytvoril výhodnú pozíciu a nedal šancu ani iným šprintérom z druhého sledu. Na druhom mieste došiel Martin Laas (Team Iluminate) z Estónska. Tretí skončil Juan Sebastián Molano (:uae:), ktorý sa stal lídrom svojho tímu pre šprintérske koncovky.

Molano zvíťazil v tretej etape

Zdroj: twitter.com/PochAndres

Kolumbijský pretekár Molano tak ako náhrandík za Gaviriu zaznamenal prvé víťazstvo v tíme, do ktorého prestúpil na začiatku novej sezóny z celku Manzana Postobon. Jednalo sa etapu, ktorá sa skladala zo štyroch okruhov. Každý z nich obsahoval štvorkilometrové stúpanie, na ktoré už viacerí šprintéri nestačili. Vytvoril sa tak zriedený pelotón. Predtým však útočili vrchári Carapaz, Quintana a Urán. Ich pokusy však nevydržali do konca a v hromadnom špurte sa radoval Molano pred Julianom Alaphilippom (:qst:) a Diegom Ochoom (Manzana Postobon). Lídrom pretekov sa opäť stal Rigoberto Urán.

Bob Jungels neskorým útokom prekvapil

Zdroj: twitter.com/deceuninck_qst

Aj keď luxemburský šampión Jungels (:qst:) v predošlých etapách ovládal pelotón a udával tempo pre Hodega alebo Alaphilippa, v štvrtej etape vyskúšal prekvapivý útok. V posledných desiatkach kilometrov atakovali viacerí jazdci, najlepšie na tom vyzeral Rodrigo Contreras (AST), no šprintérske celky ho napokon dostihli. V zriedenej skupine mal Deceuninck-Quick Step šancu na víťaztsvo v šprinte v podobe Alaphilippa. V poslednom kilometri však víťaz monumentu Liège – Bastogne – Liège Jungels zrýchlil a vytvoril si menší náskok pred pelotónom. V cieli bol pred druhým Mikhelom Räimom (Israel Cycling Academy) o tri sekundy skôr. Tretie miesto získal Julian Alaphilippe, ktorý ešte pred preťaním pásky oslavoval víťazstvo kolegu. Luxemburčan sa dostal na čelo celkového poradia.

Julian Alaphilippe porazil domácich vrchárov v piatej etape

Zdroj: twitter.com/CyclingBoomer

Predošlé etapy síce obsahovali viaceré stúpania, pravá vrchárska bitka prišla až v piatej etape dlhej 177 kilometrov. Štartovalo a finišovalo sa na kopci Alto La Union vo výške 2474 metrov nad morom. Stúpanie malo dĺžku 7,5  kilometra. Medzi ním sa ešte štyrikrát prešlo okruhom, ktorý obsahoval dve o čosi menšie stúpania. Celkovo sa nastúpalo tritisíc výškových metrov.

V posledných desiatich kilometrov zaútočila mladá domáca dvojica Iván Sosa (:sky:) a Daniel Martínez (:efd:). Francúz Alaphilippe (:qst:) bol v spoločnosti Richarda Carapaza (MOV) a Miguela Ángela Lópeza (AST). Tí dokázali v poslednom kilometri vedúce duo dostihnúť. Alaphilippe vtedy zaútočil a vyhral etapu. Taktiež sa pred poslednou etapou dostal na čelo celkovej klasifikácie. Druhý došiel domáci López a tretí bol Ekvádorčan Carapaz. Alaphilippe je spoločne s Jungelsom jediným jazdcom celých pretekov vôbec, ktorý nepochádza z Kolumbie a vyhral etapu.

Do boja o etapový triumf sa nezapojil Chris Froome (:sky:), ktorý spadol hneď v prvom klesaní. Štvornásobný víťaz Tour de France došiel do cieľa so stratou 13 minút. Brit neutrpel žiadne vážnejšie zranenia.

Miguel Ángel López sa tešil z celkového triumfu, víťazného Quintanu nezastavil ani šialený fanúšik

Zdroj: twitter.com/ColCiclismo

Posledná šiesta etapa mala označenia ako „kráľovská“. Finišovalo sa na kopci Alto de Palmas (15,5km; 6,7%) neďaleko Medellínu. Počas etapy bol aktívny Team Sky, na čele pelotónu sa objavil aj Froome, ktorý vyzeral v poriadku. Dostihli tak únik a z etapy dlhej 156 km ostávalo len stúpanie. Ako prvý zaútočil Miguel Ángel López (AST). Za ním nastupovali ďalší favoriti, no atak vyšiel až Nairovi Quintanovi (MOV), ktorý ešte mal vpredu tímového kolegu Winnera Anaconu (MOV). Zobral so sebou Egana Bernala (:sky:). V stíhacej skupinke udával tempo Daniel Martínez (:efd:). Na neho nestačil priebežne vedúci Julian Alaphilippe a vypadol z boja o titul.

K skupine za Lópezom sa pridal ešte Iván Sosa (:sky:) a nahradil tam vyčerpaného Anaconu. O drámu sa postaral fanúšik popri ceste, ktorý na chvíľu zhodil Quintanu a Sosu z bicyklov. Stalo sa to 4 km pred koncom, Bernal počkal na Sosu a tí pokračovali v stíhaní Lópeza. Po ustálení stíhacej skupiny aktivitou hýril Quintana, na ktorého nestačil Bernal. Sosa sa potom dotiahol na vedúceho Lópeza. Nastali taktické ťahy, z ktorých najviac vyťažil Quintana a pred cieľom dokázal újsť dvojici, ktorá bojovala o celkové víťazstvo. Etapu tak vyhral 29-ročný závodník Movistaru, výhra mu môže psychicky pomôcť do ďalšieho priebehu sezóny, kde sa pokúsi vyhrať Tour de France. Druhý došiel 21-ročný Sosa, ktorý iba nedávno prestúpil do Sky. López skončil spoločne s ním na treťom mieste, osem sekúnd za víťazom etapy.

Incident s fanúšikom:

Celkové poradie

Miguel Ángel López (AST) vo veku 25 rokov ovládol celkové poradie druhého ročníka pretekov Okolo Kolumbie. Doposiaľ jeho jediným triumfom na etapáku bolo víťazstvo na Okolo Švajčiarska ešte z roku 2016. Celkovo druhý skončil Iván Sosa (:sky:) a pódium uzavrel 22-ročný Daniel Martínez (:efd:), ktorý bol lídrom svojho tímu na úkor Rigoberta Urána (:efd:), ktorý skončil šiesty. Tímová dvojica dnes došla minútu po Quintanovi. Ten sa s 37 profesionálnymi víťazstvami stal najdekorovanejším kolumbijským jazdcom histórie. Jediným mužom z Európy v prvej desiatke sa stal Alaphilippe na siedmom mieste. Minuloročný víťaz Egan Bernal skončil na štvrtom mieste, v poslednej etape skôr pracoval pre kolegu Sosu.

López pokračuje v úspešnom ťažení tímu Astana na začiatku sezóny. Jeho tímoví kolegovia v posledných týždňoch dokázali získať dovedna sedem víťazstiev.

1.Miguel Angel Lopez (Col)AST18:38:32
2.Ivan Sosa (Col):sky:0:00:04
3.Daniel Martinez (Col):efd:0:00:42
4.Egan Bernal (Col):sky:0:00:54
5.Nairo Quintana (Col)MOV0:01:04
6.Rigoberto Uran (Col):efd:0:01:31
7.Julian Alaphilippe (Fra):qst:0:01:33
8.Sergio Henao (Col):uae:0:02:41
9.Richard Carapaz (Ecu)MOV0:02:46
10.Rodrigo Contreras (Col)AST0:02:47

Zdroj: cyclingnews.com

 

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár