Okolo Lombardie: Bauke Mollema zaskočil favoritov a získal monumentálny triumf

Okolo Lombardie 2019
Bauke Mollema Okolo Lombardie 2020

zdroj: twitter.com/Il_Lombardia

Holanďan Bauke Mollema z tímu Trek-Segafredo vyhral poslednú monumentálnu klasiku sezóny Okolo Lombardie. V talianskom meste Como sa tešil po sólo útoku 18 kilometrov pred cieľom, kedy zrýchlením zaskočil taktizujúcu skupinu favoritov. V nej sa nachádzali aj druhý Alejandro Valverde a tretí Egan Bernal. 

Talianska klasika Okolo Lombardie písala svoj 113. ročník. Po štarte v Bergame sa finišovalo po 243 kilometroch v meste Como. Trasa pri Comskom jazere obsahovala 7 stúpaní, rozhodnúť malo posledných 60 km, v ktorých sa nachádzali štyri z nich.

Profil:

zdroj: ilombardia.it

Únik dňa vytvorili Masnada (Androni-Sidermec), Ballerini (AST), Barbin (Bardiani-CSF), Benedetti (BOH), Cavagna (:dqt:), Rikunov (Gazprom-Rusvelo), Skujinš(:tfr:) a Marcato (:uae:). Najprv mali od pelotónu ovládaným Jumbo-Visma alebo EF Ecuation First pohodlný náskok, no zvýšenie tempa malo nasledovať najmä v druhej polovici pretekov.

Keď bola strata dvojminútová, na čelo sa chceli pridať ešte Bob Jungels (:qst:) a Giovanni Carboni (Bardiani-CSF). To sa udialo na prvom veľkom kopci dňa Madonna del Ghisallo. Dvojica sa dostala na čelo, no pred ňou bola najväčšia prekážka dňa – Muro di Sormano. Na ňom sa pelotón začal deliť za brejkom, ktorému už nezostávalo mnoho síl. Skvele tam pracovali Giulio Ciccone (:tfr:) aj Rafal Majka (BOH), ktorí mal za kolesom viacerých favoritov. Ako prvý tam prechádzal Jungels, no hlavná skupina vedená Talianom mala menej ako 20-sekundový náskok. Na pasážach s ohromnými 20 percentami bolo definitívne po úniku a bojovať sa malo už iba z grupy favoritov.

Útočili Emanuel Buchmann (BOH) aj Tim Wellens (:lts:) a za nimi sa rozbité skupinky spojili, viedol ich tím Jumbo-Visma pre Primoža Rogliča (:tjb:). To ostávalo do cieľa 28 kilometrov a duo na čele začalo stúpať na Civiglio so stále rovnakým náskokom. Z hlavnej skupiny predviedol silný nástup Ruben Fernandez (MOV). Dostihol vedúcich jazdcov, odpálil tempom Wellensa a ostal s ním len Buchmann.

Svižné tempo však držala skupina najsilnejších približne 15 jazdcov a dostala sa na čelo. Boli v nej Roglič (:tjb:), Valverde (MOV), Bernal (:ins:), Sosa (:ins:), Mollema (:tfr:), Woods (:efd:), Gaudu (FDJ), Fuglsang (AST), Formolo (BOH), Latour (:alm:), Haig(:mts:) alebo Adam Yates (:mts:). Na najlepších nestíhal Vincenzo Nibali (:bmt:) a dvojnásobný víťaz potvrdil, že si na posledných pretekoch za Bahrain Merida nepriniesol dobrú formu. Pri vstupe do posledných 20 km vyskúšal atak Alejandro Valverde, no neúspešne. V skupine sa nachádzali iba tímová lídri, preto spolupráca nebola najlepšia. To chcel využiť David Gaudu aj Michael Woods, ale boli chytení Eganom Bernalom (:ins:).

zdroj: twitter.com/Il_Lombardia

Po ďalšej hluchej chvíli, 18,2 km pred koncom, zaútočil Bauke Mollema (:tfr:). Holanďanovi nebola venovaná veľká pozornosť, zato 32-ročný jazdec dal zrýchleniu všetky náboje. Vytvoril si 20-sekundový náskok a pokračoval po kopci Civiglio. Roglič, Latour, Bernal, Gaudu, Haig, Valverde, Woods a Fuglsang boli za ním. Nebezpečie vycítil Latour, no tomu už útok nevyšiel. Po jeho dostihnutí však naďalej pokračovala taktická hra favorizovanej skupiny. V nej nikto nechcel spolupracovať a minúť zbytočné sily. Pokúšal sa o to Roglič, no nikto sa k nemu nepridal. To hralo Mollemovi do kariet.

Technický zjazd prešiel Mollema ešte s väčším náskokom, na svojich rivalov mal už dokonca 30 sekúnd. Po rovinatej časti jazdca Trek-Segafredo ešte čakal kopec San Fermo della Battaglia. Na ňom sa na pasivitu stíhacej skupiny nemohol prizerať Primož Roglič a 8 km do cieľa zaútočil. Otvoril si menší náskok a chcel sa dotiahnuť na čelo, no to sa mu nedarilo. Strata Slovinca činila približne 40 sekúnd. Kilometer pred vrcholom za ním útočil Alejandro Valverde, neskôr Michael Woods a za ním aj Fuglsang a Bernal. Tí sa spojili s Rogličom 6 km pred páskou.

Na vrchole mal Mollema náskok 25 sekúnd na stíhaciu štvoricu. Na nič už nemohol čakať Valverde a v poslednú možnú chvíľu sa osamostatnil a začal prenasledovať Mollemu. Ten pokračoval vo svojom známom štýle jazdy, pri ktorom vyzerá ako na pokraji síl. Do svojej dlhej sólovej jazdy dnes dal všetky sily, stavil na jednu kartu a už sa nepozeral naspäť.

Bauke Mollema vyhral monumentálnu klasiku Okolo Lombardie. V cieli mal náskok 16 sekúnd na druhého Alejandra Valverdeho, ktorému pokus na prvenstvo nevyšiel. Pri šprinte o druhé miesto porazil Egana Bernala a štvrtého Jakoba Fuglsanga.

Primož Roglič ako veľký favorit pretekov predviedol silný pokus, no pred vrcholom posledného kopca mu došli sily. Napokon však skončil na stále kvalitnom piatom mieste.

Najväčšie víťazstvo v kariére

Bauke Mollema vo veku 32 rokov získal 13. profesionálne víťazstvo v kariére. Predtým mal najväčší zásah na charakterovo podobnej Clasica Ciclista San Sebastian, no víťazstvo na jednom z piatich monumentov sa už navždy zapíše do histórie. Okrem toho rodák z Gronigenu vyhral po etape na Tour de France aj Vuelte. Je prvým Holanďanom po 38 rokoch, ktorý triumfoval v na „Klasike padajúcich listov“. Taktiež sa potvrdil veľmi dobrý záver sezóny pre Trek-Segafredo, ktorý sa na jej začiatku veľmi trápil. Okrem Mollemu získal zlato na majstrovstvách sveta Mads Pedersen, aj keď vo farbách Dánska.

 Alejandro Valverde v Lombardii po tretíkrát stojí tesne pod prvým miestom. 39-ročnému španielskemu majstrovi sa ani tentokrát nepodarilo túto klasiku, ktorá mu chýba do dlhého zoznamu triumfov, vyhrať. Na druhej strane, 22-ročný Egan Bernal z Kolumbie je po Stephenovi Rochemu posledným cyklistom, ktorý v jednom roku vyhral preteky Grand Tour a stál na pódiu monumentu. Legendárny Ír to dosiahol v roku 1985.

Dojazd:

Konečné poradie:

1.Bauke Mollema (Ned):tfr: 5:52:59
2.Alejandro Valverde (Spa)MOV0:00:16
3.Egan Bernal (Col):ins:00:00:43
4.Jakob Fuglsang (Den)AST
5.Michael Woods (Can):efd:0:00:34
6.Jack Haig (Aus):mts:
7.Primoz Roglic (Slo):lts:
8.Emanuel Buchmann (Ger)BOH0:00:50
9.Pierre Latour (Fra):alm:
10.Rudy Molard (Fra)FDJ
  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár