Okolo Lombardie: Dominantné domáce víťazstvo

Preteky World Tour
Vincenzo Nibali

zdroj: twitter.com/CyclingTodayEn

Posledný monument sezóny je za nami. Trasa dlhá 247 km viedla z Bergama do Coma. Na jazdcov čakalo príjemné slnečné počasie. Na začiatku sa vytvorila skupinka šiestich jazdcov. Ich náskok sa vyšplhal až na 12 minút. V pelotóne začali pracovať tímy Bahrain-Merida s favoritom Vincenzom Nibalim (:bmt:) a Cannondale-Drapac s Rigobertom Uranom (:cdt:). Odstup sa výrazne znížil.

73 km pred koncom sa na čelo pelotónu dostali tímy Sky, Lotto-Soudal a Trek-Segafredo. Prvý únik dostihli a na rad prišli jazdci, ktorí sa pokúšali o skorý útok. Zo známych mien sa do čela dostali Jesus Herrada (MOV), Primoz Roglic (:lot:), Jan Polanc (:uae:) alebo Alessandro De Marchi (:bmc:).

Prvé výrazné stúpanie s názvom Madonna del Ghisallo prinieslo nejaké pokusy o útok, no žiadne neuspeli. Nasledoval najťažší kopec dňa, Sormano. Jazdci, ktorí vydržali v úniku mali náskok už iba jednej minúty. Pred stúpaním Civiglio zaútočil Philippe Gilbert (:qst:) a pridal sa k čelu. 24 km pred cieľom boli jazdci rozdelení len 30 sekundovou medzerou. O šesť kilometrov neskôr bol už balík opäť pokope. K slovu sa dostali favoriti Gianni Moscon (:sky:), Sam Oomen (:sun:). Doháňať ich začali Thibaut Pinot (FDJ) a Vincenzo Nibali (:bmt:). Francúz Pinot mal dobré nohy predbehol lídrov a držal si odstup. Formu ukázal aj domáci Talian Nibali. Dvojica prešla krátkym stúpaním a Nibali využil svoje skúsenosti a získal výhodu nad ostatnými jazdcami.

Víťaz Miláno-Turín Rigoberto Uran (:cdt:) sa pridal k skupine prenasledovateľov. Ich odstup bol 45 sekúnd. Nasledovalo ešte jedno stúpanie. Za Nibalim sa útočilo. Šance na zisk pretekov „padajúcich listov“ sa nevzdali Diego Rosa (:sky:), Domenico Pozzovivo (:agr:), Nairo Quintana (MOV), Fabio Aru (AST) a ani Julian Alaphilippe (:qst:).

Nibali ostal pokojný a udržiaval si náskok. Pred záverečným zjazdom do mesta Como mal náskok 38 sekúnd. Alaphilippe ukázal svoje zjazdárkse schopnosti, ale na víťazstvo to nestačilo.

„Žralok z Messiny“ po druhýkrát ovládol Okolo Lombardie. Nibali podobným spôsobom ovládol klasiku aj v roku 2015.

„Dnes som jednoducho chcel mať dobré preteky. Mal som dobré umiestnenia tento rok ale chýbalo mi nejaké veľké víťazstvo. Vyhrať monument je vždy niečo skvelé. Mal som skvelú tímovú podporu a dobrú formu. No v pozícii favorita nie je také ľahké vyhrať,“ vyjadril sa 32-ročný Nibali. 

Počas zjazdu sme boli svedkami hororového momentu. De Plus je našťastie v poriadku.

 

Konečné poradie:

1Vincenzo Nibali (Ita) Bahrain-Merida6:15:29
2Julian Alaphilippe (Fra) Quick-Step Floors0:00:28
3Gianni Moscon (Ita) Team Sky0:00:38
4Thibaut Pinot (Fra) FDJ
5Domenico Pozzovivo (Ita) AG2R La Mondiale
6Fabio Aru (Ita) Astana Pro Team
7Mikel Nieve (Spa) Team Sky0:00:40
8Nairo Quintana (Col) Movistar Team0:00:42
9Sergei Chernetski (Rus) Astana Pro Team0:00:47
10Sam Oomen (Ned) Team Sunweb

zdroj: cyclingnews

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár