Okolo Nórska 2021 1. etapa: Ethan Hayter vystrelil spoza Schellinga

Okolo Nórska 2021 1. etapa Ethan Hayter

zdroj: Kjetil Birkedal Pedersen/Tour of Norway

1. etapa etapa Okolo Nórska 2021 sa skončila na stúpaní Kroheia. Vyhral Brit Ethan Hayter (:ins:), ktorý porazil Ideho Schellinga (BOH):

Julian Mertens (Sport Vlaandern Baloise), Anthon Charmig (Uno-X), Frederik Irgens (BHS – PL Beton Bornholm) a Nícolas Sessler (Global 6) vytvorili únik dňa v etape dlhej 150 km na juhu Nórska.

Profil 1. etapy Okolo Nórska 2021:

1. etapa Okolo Nórska 2021 profil

Náročné stúpanie Jøssingfjord v posledných 40 km sa nieslo v útokoch od Charminga a Mertensa. V pelotóne však tempo udávala zostava Jumbo-Visma s Chrisom Harperom (:tjb:). Na stúpaní s maximami viac ako 25% sa pelotón rozdelil, na klesaní sa však hlavná skupina rýchlo spojila, bolo v nej približne 50 jazdcov.

Ďalej tempo udávali Trek-Segafredo a naďalej aj Jumbo-Visma. 15 kilometrov pred cieľom dostihli dvojicu z úniku.

Nórsko
©Szymon Gruchalski

Pod záverečným kopcom Kroheia (4,7 km – 5,7%) bol pelotón vedený aktívnym exmajstrom sveta Madsom Pedersenom a Julienom Bernardom z Trek-Segafredo. Nakoniec ich líder Mathias Skjelmose zaútočil, ale silnejšie nastúpil Goerge Bennett (:tjb:). Vtedy sa vyriešila líderská tajnička v Jumbo-Visma, keď druhý muž Tour de France Jonas Vingegaard (:tjb:) stratil kontakt s hlavnou skupinou.

V posledných dvoch kilometroch boli útoky zneutralizované. Výborne nasledoval aj ťažký časovkár Filippo Ganna (:ins:). Až Holanďan Ide Schelling (BOH) urobil rozhodujúci nástup. Jediný dokázal nasledovať len Ethan Hayter (:ins:). Jazdec BORA – hansgrohe Schelling odťahal zvyšok stúpania a na cieľovej rovinke ho favorizovaný Hayter poľahky prešpurtoval.

„Je to celkom šialené. Cítil som sa dobre, na konci som trpel, ale to každý. Nakoniec sa všetko vo finále spojilo. Po striebornej medaile z olympiády som mal niekoľko dní voľno,“ povedal v cieli pre Velon.cc Hayter, ktorý bol v Tokiu druhý v individuálnej disciplíne madison na dráhe.

22-ročný výbušný šprintér s výbornými vrchárskymi vlastnosťami Hayter sa obliekol do oranžového dresu pre celkového lídra. V piatok sa pokračuje druhou etapou s jemnými, dlhými stúpaniami a výbušným záverom.

„Pomyslel som si, že zaútočím. Ale obzrel som sa za seba a za mnou bol Hayter. Obaja sme boli na limite. Myslel som na to, že môžeme byť dostihnutí, takže som tvrdo ťahal až do cieľa s vedomím, že skončím druhý,“ povedal 23-ročný Holanďan Schelling pre Velon.cc.

Na skupinu, kde boli Torstein Traen (UNO-X), Mathias Skjelmose, Filippo Ganna, Mike Teunissen (:tjb:), či George Bennett (:tjb:), našli približne 13 sekúnd.

Jediný Slovák na pretekoch Erik Baška finišoval na 106. mieste so stratou 15:19 min na víťaza.

Video z cieľa prvej etapy Tour of Norway:

1. etapa Okolo Nórska (Tour of Norway) 2021 – výsledky:

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár