Okolo Poľska: Kwiatkowski opäť nezastaviteľný

Okolo Poľska 2018

zdroj: twitter.com/kwiato

Piata etapa pretekov Okolo Poľska mala zvlnený profil a obsahovala tri kategorizované stúpania. Tie zaviedli jazdcov do záverečného okruhu. Ten prešli jazdci trikrát a v závere ich čakalo stúpanie až do cieľa. Etapa mala 152 kilometrov a štartovala v obci známej soľnými baňamai, Wieliczke, a končila v meste Bielsko-Biala.

Napokon došlo k hromadnému špurtu do kopca. V tom sa nemýlil poľský šampión Michal Kwiatkowski (:sky:) a v žltom drese pre celkového lídra dokázal získať aj druhé etapové víťazstvo. Na druhého Dylana Teunsa (:bmc:) má v celkovom poradí náskok 12 sekúnd. Belgičan dnes opäť nestačil na poľského cyklistu. Tretí skončil Enrico Battaglin (:lot:). Dobrý výkon predviedol štvrtý Pascal Ackermann (BOH), ktorý po dvoch víťazných rovinatých etapách dokázal bojovať aj na kopci.

Zhandos Bizhigitov (AST), Mickael Delage (FDJ), Jenthe Biermans (:kat:), Matias Le Turnier (Cofidis), Jan Tratnik (CCC), Alexander Porsev (Rusvelo) a Kamil Zielinski (Poľsko) vytvorili dnešný únik dňa. Pelotón ťahal tím Sky a nedovolil utečenom vytvoriť si väčší náskok. Na čele bojoval o vrchárske body líder tejto súťaže, Slovinec Jan Tratnik. Ten ovládol prémie druhej kategórie. Na najväčšom stúpaní dnešného dňa atakoval Zielinski a pelotón začal ťahať tím Mitchelton-Scott, ktorý pracoval pre Simona Yatesa (:mts:). Tratnik však pokus Poliaka zlikvidoval a bral všetky body aj na kopci Przelecz-Przegibek. Slovinec má na sebe vrchársky dres s náskokom 36 bodov pred Rutkiewiczom (Poľsko).

Únik bol pohltený v predposlednom kole a čakalo sa na hromadný dojazd do stúpania, ktorého časti dosahovali aj 5 %. Pelotón viedol jazdec tímu Astana a za ním bol vláčik tímu Sky. 500 metrov pred cieľom vyštartoval Georg Preidler (FDJ), no bol dostihnutý. Hneď nato nastúpil Michal Kwiatkowski a za ním sa vydal Pascal Ackermann. Držal sa ich Teuns a v posledných metroch dokázal ešte zrýchliť Battaglin. Na Kwiatkowskeho dlhý šprut to ale nestačilo a domáci jazdec oslavoval na týchto pretekoch po druhýkrát v kariére.

Zajtra je na programe ďalšia kopcovitá etapa so záverečným stúpaním v Bukowine Tatrzańskej.

Záverečný špurt:

Profil 5. etapy:

zdroj: procyclingstats

Výsledky 5. etapy:

1.Michal Kwiatkowski (Pol):sky:3:39:14
2.Dylan Teuns (Bel):bmc:
3.Enrico Battaglin (Ita):lot:
4.Pascal Ackermann (Ger)BOH
5.Enrico Gasparotto (Ita):bmt:
6.Simon Yates (GBr):mts:
7.Simone Consonni (Ita):uae:
8.Giacomo Nizzolo (Ita):tfr:
9.Edvald Boasson Hagen (Nor):ddd:
10.Jan Bakelants (Bel):alm:

Celkové poradie:

1.Michal Kwiatkowski (Pol):sky:17:30:26
2.Dylan Teuns (Bel):bmc:0:00:12
3.George Bennett (NZl):lot:0:00:20
4.Sergei Chernetski (Rus)AST0:00:24
5.Enrico Gasparotto (Ita):bmt:0:00:27
6.Thibaut Pinot (Fra)FDJ
7.Sergio Henao (Col):sky:0:00:30
8.Dries Devenyns (Bel):qst:0:00:33
9.Simon Yates (GBr):mts:0:00:35
10.Gianluca Brambilla (Ita):tfr:0:00:38

 

zdroj: cyclingnews.com

 

 

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár