Okolo Poľska: Kwiatkowski zostáva pred poslednou etapou v žltom, Preidler získal svoje najväčšie víťazstvo v kariére

Okolo Poľska 2018

zdroj: twitter.com/Sportnieuwsnl

Posledná dvojica etáp sľubuje vyvrcholenie súboja o celkové víťazstvo. Predposledná šiesta etapa štartovala v turistickom centre poľských Tatier, Zakopanom. Pelotón mal namierené do Bukowiny Tatrzanskej. Predtým však urobil štyri okruhy, na ktorých sa nachádzali tri kategorizované stúpania. Cieľ prichádzal po menšom zjazde. Na ten sa však pretekári museli dostať po záverečnom kopci dlhom 10 km a priemerným sklonom 6,5%. Etapa merala 129 km a nastúpalo sa 2490 výškových metrov.

Kráľovskú etapu vyhral Georg Preidler (FDJ). Rakúšan tesne pred cieľom unikol skupinke favoritov. V nej sa nachádzal aj domáci Michal Kwiatkowski (:sky:), ktorý si pred poslednou etapou udržal náskok 16 sekúnd pred celkovo druhým Dylanom Teunsom (:bmc:). Na páske dnes na víťaza nestačil Emanuel Buchmann (BOH) a v etape skončil tretí žltý Kwiatkowski.

Prípadný úspešný únik bol veľkým lákadlom pre množstvo jazdcov. Na začiatku zaútočili cyklisti Valerio Agnoli (:bmt:), Lars Boom (:lot:), Rui Costa (:uae:), Patrick Konrad (BOH), Lukasz Owsian (CCC Sprandi Polkowice), Nans Peters (:alm:), Jhonatan Restrepo (:kat:), Carlos Verona (:mts:) a Louis Vervaeke (:sun:). V pelotóne diktoval tempo už tradične tím Sky. V úniku získaval na horských prémiách body hlavne Owsian, ktorý najprv strážil tieto body pre tímového kolegu Jana Tratnika (CCC Sprandi Polkowice). Napokon si po etape dres pre kráľa hôr obliekol práve Owsian. Na Tratnika má k pred siedmou etapou sedem bodov k dobru a je viac ako pravdepodobné, že víťazstvo v horskej klasifikácii ostane na konci v domácom celku. V tejto klasifikácii je tretí Konrad s 27 bodmi. V treťom kole sa náskok oklieštenej výrazne znížil a onedlho bol dostihnutý aj posledný odolávajúci jazdec, Konrad.

V poslednom kole nasadili tvrdé tempo jazdci tímu BMC, ktorí to robili pre Belgičana Teunsa. Na jeho kolese však bol stále nalepený Kwiatkowski. Po tomto neúspešnom kroku sa na čele opäť zoskupili cyklisti z tímu Sky. Na poslednom kategorizovanom stúpaní zaútočili Sam Oomen (:sun:) a Dries Devenyns (:qst:). V GC si mohol polepšiť hlavne Holanďan Oomen, ktorý sa nachádzal na siedmej priečke. To vyprovokovalo tím LottoNL-Jumbo, lebo bola ohrozená priebežná tretia pozícia Bennetta (:lot:).

Posledný kopec do Bukowiny Tatrzanskej spojil hlavných favoritov a predná dvojica bola pohltená. O atak sa pokúsil aj Bennett, na chvíľu sa odpútal od Henaa (:sky:) a Kwiatkowskeho, no do cieľa ostávalo stále príliš veľa. Do posledného kilometra vošla ako prvá skupina v zložení: Kwiatkowski, Buchmann, Simon Yates (:mts:), Teuns, Sergei Chernetski (AST), Bennett, Laurens De Plus (:qst:) a Thibaut Pinot (FDJ). Niekoľko sekúnd na nich strácali ďalší GC favoriti ako Carapaz (MOV), Aru (:uae:) alebo Oomen.

Na méte 800 metrov pred cieľom zaútočil Preidler a tento nástup sa stal aj víťazným. Dostihnúť sa ho snažil Yates, no posledný kilometer neobsahoval nijaké prudké stúpania a Rakúšan dokonca zaútočil v miernom zjazde. Následný šprint za ním ovládol Buchmann a po štyri bonusové sekundy si došiel priebežný líder Kwiatkowski. Ten má pred zajtrajšou kopcovitou etapu najlepšiu pozíciu spomedzi favoritov a podľa momentálnej formy čaká jeho konkurentov ťažká úloha.

Pre 28-ročného Preidlera ide o prvé víťazstvo na podujatí World Tour. Predošlé tri víťazstvá získal na národných majstrovstách v časovke.

Zajtra je na programe posledná etapa. Zložená bude z okruhov po okolí Bukowiny Tatrzanskej.

Posledný kilometer

Profil 6. etapy

zdroj: procyclingstats

Výsledky 6. etapy:

1.Georg Preidler (Aut)FDJ3:16:01
2.Emanuel Buchmann (Ger)BOH
3.Michal Kwiatkowski (Pol):sky:
4.Simon Yates (GBr):mts:
5.Dylan Teuns (Bel):bmc:
6.Sergei Chernetski (Rus)AST
7.George Bennett (NZl):lot:
8.Laurens De Plus (Bel):qst:
9.Thibaut Pinot (Fra)FDJ
10.Richard Carapaz (Ecu)MOV0:00:04

Celkové poradie:

1.Michal Kwiatkowski (Pol):sky:20:46:23
2.Dylan Teuns (Bel):bmc:0:00:16
3.George Bennett (NZl):lot:0:00:24
4.Emanuel Buchmann (Ger)BOH0:00:25
5.Sergei Chernetski (Rus)AST0:00:28
6.Thibaut Pinot (Fra)FDJ
7.Georg Preidler (Aut)FDJ0:00:29
8.Laurens De Plus (Bel):qst:0:00:31
9.Simon Yates (GBr):mts:0:00:39
10.Sam Oomen (Ned):sun:0:00:42

 

zdroj: cyclingnews.com

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár