Okolo Poľska: Mezgec najsilnejší aj v piatej etape

Okolo Poľska 2019

Piata etapa sa už išla v pretekárskom tempe, aj keď tragická strata Bjorga Lambrechta bude v cyklistickom svete doznievať ešte dosť dlho. Na štart sa postavil aj jeho tím Lotto Soudal, ktorý takýmto spôsobom chcel prejaviť úctu zosnulému kolegovi. Bolo to rozhodnutie šestice pretekárov, ktorí po viacerých dohadoch s terapeutmi pretekať vôbec nemuseli. Vyšší cieľ však  uprednostnili pred vlastné potreby, za čo im patrí naše uznanie.

Lotto Soudal
zdroj: www.instagram.com/tourdepologne/

Piata etapa štartovala pri slávnom poľskom turistickom mieste, soľnej bani Wieliczka. Odtiaľ sa jazdci presunuli na stúpania Hucisko, Rychwald a Przcelecz Przegibiek. Po zjazde z posledného klasifikovaného kopca dňa sa jazdci dostali na zvlnený okruh v meste Bielsko-Biala. Celá etapa mala 153,8 km.

V úniku aj Wallays z Lotto Soudal

Na začiatku zaútočili Kamil Gradek (:ccc:), Szymon Rekita (Poľsko) a Charles Planet (Team Novo Nordisk). Odvážil sa aj jazdec z Lotto Soudal Jelle Wallays (:lts:) a pripojil sa k trojici. Po 50 km mali náskok 2:30, pelotón ovládal tím Bora – hansgrohe, ktorý chránil žltý dres Pascala Ackermanna (BOH). Veľkú robotu opäť odvádzal Maciej Bodnar (BOH).

Na trase sa nachádzali tri horské prémie. Prvé dve ovládol domáci Gradek, ktorý vyzliekol Francúza Planeta z vrchárskeho dresu. Jazdec z diabetického tímu Novo Nordisk sa ale vďaka víťazstve na šprintérskej prémii na 112. kilometri udržal v modrom drese pre najaktívnejšieho jazdca. Ten získal práve vďaka prémiám, lebo v úniku dňa sa nachádzal každý závodný deň.

Na špici vystriedala Boru aj zostava Mitchelton-Scott a náskok štvorice rýchlo začal klesať. 30 km pred koncom bol únik pohltený. Lotto Soudal nechcel zložiť zbrane a útočil s Hagenom (:lts:), no neúspešne.

Pelotón ešte potrápili útočníci

Po viacerých bezvýznamných nástupoch sa jazdci dostali na 7,2-kilometrové kolo v Bielsko-Biala, ktoré sa prešlo kompletne trikrát. Obsahovala približne trojkilometrové mierne, tiahle stúpanie. Pri štvrtom prejazde sa už finišovalo.

Niekoľko kilometrov po spojení skupín zaútočil Matej Mohorič (:bmt:) svojím typickým štýlom na ráme v klesaní. Slovinec si vypracoval náskok. O niekoľko kilometrov sa k nemu pridali Simon Geschke (:ccc:) a Tsgabu Grmay (:mts:). Trio malo pri nástupe do posledných 20 km náskok 25 sekúnd. Na čele tak už ťahali Bora – hansgrohe a Deceuninck – Quick Step, keďže zvlnená trasa nevyviedla niekoľkých šprintérov z miery. Aj keď napríklad Mark Cavendish (:ddd:) stratil kontakt s pelotónom, jedna z možností na konci dňa bol hromadný dojazd.

Posledné kolo

7 km pred koncom boli útočníci dostihnutí a začala sa pozičná bitka. Nič sa nemenilo na tom, že ťahali hlavne Bora a Quick Step. Za nimi vyčkávali Team Ineos alebo UAE-Team Emirates. Všetko sa schyľovalo k chaotickému šprintu, keďže zákruty a finiš do kopca ponúkal možností pre plejádu jazdcov.

Útokom chcel vysokým tempom zabrániť tím Ineos a balík sa natiahol. To už sa cesta zdvihla. 1,4 km pred cieľom zaútočil Miguel Ángel López (AST), ktorého silný nástup chytil Davide Formolo (BOH), no o niekoľko stovák metrov bolo po pokuse.

V poslednom kilometri stále ťahal Inoes, ktorý mal najlepšie postavenie pre Bena Swifta (:ins:). Toho rozbiehal Tao Hart (:ins:) od značky polkilometra na pásku. Za nimi sa dlho držal Luka Mezgec (:mts:), ktorý sa v poslednej stovke metrov dostal na špicu a už nikoho pred seba nepustil.

Luka Mezgec bol jednoznačne najsilnejší v klasikárskom dojazde, keď nad druhým Eduardom Pradesom (MOV) vyhral viac ako o dĺžku bicykla. Španiel sa na druhú priečku dostal v poslednej chvíli. Ben Swift (:ins:) skončil na treťom mieste, keď nemal takú dynamiku ako jazdci pred ním.

Skvelé štvrté miesto získal Petr Vakoč (:qst:). Pre Čecha ide po národnom šampionáte o najlepšie umiestnenie po náročnom návrate na cesty po zranení.

Slovinec Mezgec zažíva skvelé preteky. Vyhral už druhú etapu a vo veku 31 rokov si dnes na konto pripísal 19. kariérny triumf.

Celkové poradie

Pascal Ackermann (BOH) sa udržal v žltom drese. Celkové líderstvo však zajtra stratí. Cyklisti smerujú na vrchársky profil pod Tatry.

Video šprintu:

Profil:

zdroj: tourdepologne.pl

Výsledky 5. etapy Okolo Poľska:

1.Luka Mezgec (Slo):mts:3:49:55
2.Eduard Prades (Spa)MOV
3.Ben Swift (GBr):ins:
4.Petr Vakoč (Cze):qst:
5.Pierre Latour (Fra):alm:
6.Rafal Majka (Pol)BOH
7.Enrico Battaglin (Ita):kat:
8.Marc Sarreau (Fra)FDJ
9.Christopher Hamilton (Aus):sun:
10.Michael Gogl (Aus):tfr:

Celkové poradie: 

1.Pascal Ackermann (Ger)BOH18:06:30
2.Luka Mezgec (Slo):mts:00:04
3.Ben Swift (GBr):ins:00:16
4.Eduard Prades (Spa)MOV00:18
5.Matej Mohorič (Slo):bmt:00:20
6.Quentin Jauregui (Fra):alm:00:22
7.Pierre Latour (Fra):alm:00:23
8.Marc Sarreau (Fra)FDJ00:24
9.Clément Venturini (Fra):alm:
10.Diego Ulissi (Ita):uae:

Zdroj: tdp.infocity.pl

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár