Okolo Poľska: Mezgec prekvapil všetkých

Okolo Poľska 2019

zdroj: twitter.com/Tour_de_Pologne

Druhá etapa pretekov Okolo Poľska mala 152,7 km a končila v Katoviciach po prevažne rovinatej trase. Išlo o druhú šprintérsku príležitosť. Na začiatku sa odtrhli Charles Planet (Novo Nordisk) a Pawel Franczak (Poľsko), ktorí vytvorili únik dňa.

Prvý menovaný Francúz si prišiel po ďalšie body do vrchárskej súťaže a ostáva v líderskom drese. 18 km pred koncom sa cesta dvojice ukončila, pre Planeta úspešne. Šprintérske celky BORA – hansgrohe, UAE-Team Emirates alebo Deceuninck – Quick Step predtým pracovali a veľký náskok utečencov zmazali. Išlo sa po troch 20-kilometrových okruhoch v sliezskej metropole, ktoré obsahovali množstvo zatáčok, ktoré sa často zúžili.

V poslednom kole tak nikomu nedával šancu nemecký tím Bora, ktorý napríklad s Maciejom Bodnarom (BOH) držal dobré pozície pre Pascala Ackermanna (BOH). Za nimi boli sformovaná borci z Dimension Data, ktorí pracovali pre Marka Cavendisha (:ddd:).

6 km pred koncom sa objavil zaujímavý ťah Bory, keď Cesare Benedetti (BOH) sa na krátku chvíľu vzdialil od pelotónu, to donútilo pracovať Dimension Data a aj Deceuninck – Quick Step pre Fabia Jakobsena (:qst:). V posledných kilometroch pracoval aj Petr Vakoč (:qst:), ktorý sa vrátil po vážnom zranení na pôdu, kde presne pred piatimi rokmi získal svoj prvý profi triumf.

Potom za to dlhé kilometre ťahal Benedetti, ktorý má k Poľsku blízky vzťah. Svoju prácu opustil až 3 km pred koncom. Po ňom už diktoval tempo tím Quick Step, ktorý previedol pelotón cez poslednú dôležitú zákrutu. V predposlednom kilometri sa to zhustilo na čele, potom balík natiahol Bob Jungels (:qst:), za ním bola stajňa Trek-Segafredo.

Záver

Posledný kilometer bol do mierneho klesania. Po Jungelsovi mali najlepšiu pozíciu borci z Treku, za ním sa držala dvojica z UAE. Na nič potom nečakal Fernando Gavíria (:uae:), ktorý začal šprintovať ako prvý a z veľkej diaľky.

Etapu ale napokon vyhral Luka Mezgec (:mts:), ktorý sa chytil kolesa Kolumbijčana. Najprv sa musel posunúť z pozícií v druhej desiatke, aby si našiel správneho muža. 150 metrov pred koncom sa od neho odtrhol a dostal sa na prvú pozíciu a už nikoho pred seba nepustil. Druhý skončil Fernando Gavíria (:uae:).

Pascal Ackermann (BOH) vyštartoval spoza Rüdigera Seliga (BOH), no to už bol Slovinec pred ním a tomu sa podarilo udržať si rýchlosť. Nemecký víťaz včerajšej etapy skončil tretí.

31-ročný jazdec predviedol jeden zo svojich najlepších výkonov v šprinte v kariére a získal svoje 18. víťazstvo. Na úrovni World Tour bodoval naposledy v roku 2014 na Giro d’Italia.

Celkové poradie:

Vďaka tretiemu miestu a bonusovým sekundám po prvej víťaznej etape ostáva na čele Pascal Ackermann. Nemec má náskok dvoch sekúnd pre Fernandon Gavíriom (:uae:), ktorý opäť bral druhú priečku v šprinte. Príležitosť rýchlych mužov príde aj zajtra.

Záznam šprintu:

Profil 2. etapy Okolo Poľska:

zdroj: tourdepologne.pl

Výsledky 2. etapy Okolo Poľska:

1.Luka Mezgec (Slo):mts:3:32:42
2.Fernando Gavíria (Col):uae:
3.Pascal Ackermann (Ger)BOH
4.Danny Van Poppel (Ned):tjb:
5.Marc Sarreau (Fra)FDJ
6.Max Walscheid (Ger):sun:
7.Sacha Modolo (Ita):efd:
8.Clément Venturini (Fra):alm:
9.Matej Mohorič (Slo):bmt:
10.Enzo Wouters (Bel):lts:

Celkové poradie: 

1.Pascal Ackermann (Ger)BOH6:30:26
2.Fernando Gaviria (Col):uae:00:02
3.Luka Mezgec (Slo):mts:00:04
4.Fabio Jakobsen (Ned):qst:00:10
5.Ben Swift (GBr):ins:00:12
6.Matej Mohoric (Slo):bmt:00:13
7.Quentin Jauregui (Fra):alm:00:14
8.Danny Van Poppel (Ned):tjb:
9.Mas Walscheid (Ger):sun:
10.Sacha Modolo (Ita):efd:

Zdroj: tdp.infocity.pl

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár