Okolo Poľska: Mladík z Dánska berie životné víťazstvo

Okolo Poľska 2019
Jonas

zdroj: twitter.com/MDistinctif

Dnes sa konala už šiesta etapa pretekov okolo Poľska. Na jazdcov dnes čakal klasikársky profil. Začiatok bol v Zakopanom, horské mestečko je známe skokami na lyžiach. Koniec bol v 5 kilometrov vzdialenom Kościelisku. Na dnešných 160 kilometroch jazdci absolvujú 3 500 metrov prevýšenia. Ihneď na začiatku čakalo na jazdcov stúpanie Gubałówka, žltý muž Ackermann (BOH) okamžite odpadol. Od prvých metrov bolo tempo veľmi ostré. Nastupovalo sa, no nedarilo sa vytvoriť únik dňa. O niekoľko kilometrov z pretekov odstúpil spomínaný Nemec. Napokon sa utvorila skupina so štyroma jazdcami. Boli v nej Petr Vakoč (:dqt:), Geoffrey Bouchard (:alm:), Tomasz Marczyński (:lts:) a Simon Geschke (:ccc:).

V polovici pretekov mala štvorica náskok 2 minúty a 20 sekúnd. V tento moment sa do čela pelotónu nahrnuli jazdci Astany a Jumbo-Visma a udávali tempo. Ich snahou sa po desiatich kilometroch náskok scvrkol na 90 sekúnd. Tempo Holanďanov odskákali slabší jazdci a v hlavnej skupine ostala približne tridsiatka jazdcov. Čelo pretekov už malo minimálny náskok a sprievodné vozidla napovedali, že budú o malú chvíľu pohltení. 40 kilometrov pred cieľom sa tak aj stalo a súboj o etapu začal na novo.

Na stúpaní sa začalo útočiť a vytvorili sa tri skupinky jazdcov. V zjazde sa to znova spojilo a približne dvadsiatka jazdcov pokračovala ďalej. Onedlho ich však dostihla ďalšia skupina a tak sa čelo rozšírilo o 15 jazdcov. V tento moment to skúsil Tsabu Grmay (:mts:), ktorý si okamžite vypracoval drobný náskok. Neskôr ho doplnil Ben Swift (:ins:) a obaja sa vydali smer stúpanie Pitoniówka. Brit prekvapujúco odpáral Grmaya, no hlavná skupina bola neďaleko. Na Gubałówke ho však dostihla trojica pretekárov a následne ho nechala za sebou. Pavel Sivakov (:ins:), Jai Hindley (:sun:) a Jonas Vingegaard (:tjb:) mali náskok približne 10 sekúnd a niekoľko stoviek metrov na vrchol stúpania.

Záver

Spomínané trio bolo na vrchole ako prvé a do cieľa im ostávalo 2,5 kilometra. Náskok mali stále dobrý a vyzeralo to pre nich viac ako nádejne. V posledných metroch to najlepšie zvládol Jonas Vingegaard (:tjb:). 22-ročný mladík z tretieho miesta nastúpil na posledných 200 metroch a jeho útok ostal bez odpovede. Dán tak zaznamenal životné víťatstvo.

Celkové poradie

Pascal Ackermann (BOH) dnes niekoľko kilometrov po štarte odstúpil z pretekov. Vďaka dnešnému víťazstvu sa do čela pretekov dostal Jonas Vingegaard (:tjb:).

Video šprintu:

Profil:

Výsledky 6. etapy Okolo Poľska:

1.JonasVingegaard (Den):tjb:4:07:13
2.Pavel Sivakov (Rus):ins:
3.Jai Hindley (Aus):sun:
4.Sergio Higuita (Col):efd:0:00:08
5.Rafal Majka (Pol)BOH0:00:10
6.Pierre Latour (Fra):alm:
7.Davide Formolo (Ita)BOH
8.Tao Geoghegan Hart (GBr):ins:
9.Christopher Hamilton (Aus):sun:
10.Diego Ulissi (Ita):uae:

Celkové poradie: 

1.JonasVingegaard (Den):tjb:22:14:07
2.Pavel Sivakov (Rus):ins:00:00:04
3.Jai Hindley (Aus):sun:00:00:06
4.Diego Ulissi (Ita):uae:00:00:18
5.Sergio Higuita (Col):efd:00:00:19
6.Pierre Latour (Fra):alm:00:00:20
7.Davide Formolo (Ita)BOH
8.Christopher Hamilton (Aus):sun:
9.Rafal Majka (Pol)BOH
10.James Knox (GBr):dwt:

Zdroj: tdp.infocity.pl

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár