Okolo Poľska: Sivakov vyhral celkovo, Mohorič etapu po odvážnom úniku

Okolo Poľska 2019
Matej Mohorič

zdroj: cyklonews

Siedma etapa pretekov Okolo Poľska mala 153 kilometrov a skladala sa z okruhov pri dedine Bukowina Tatrzańska. Išlo o kopcovitú etapu, ktorá obsahovala kopce Glizcarów – Ściana Bukovina, Rzepiska – Ściana Harnaś. Záver tvorilo stúpanie do Bukowiny s dĺžkou 3,5 km s priemerom 5,5%.

Na začiatku sa únik tvoril ťažko. Viaceré skupinky sa nedokázali udržať na čele, keď tempo bolo dosť vysoké. Až neskôr sa v ustálenom 14-člennom brejku ocitli napríklad Mohorič (:bmt:), Petilli (:uae:),  Geschke (:ccc:), Marczynski (:lts:), Kudus (AST), Hagen (:lts:) alebo Grmay (:mts:). Po niekoľkých kilometroch mali výhodu troch minút. V pelotóne pracoval tím Jumbo-Visma, ktorý chránil celkové vedenie Jonasa Vingegaarda (:tjb:). Dán však dnes zaplatil za svoj výkon vo svojej predošlej víťaznej etape a začal strácať kontakt s hlavnou skupinou. V nej mu totiž 40 km pred koncom nič nedaroval tím Ineos, ktorý začal pracovať a tým zničil šance jazdca Jumbo.

Medzitým, 57 km pred koncom sa Matej Mohorič z okliešteného úniku vydal na samostatnú jazdu. Na vzďaľovanie tradične používal svoju skvelú technickú vybavenosť na zjazdoch. Za ním sa nevedela zorganizovať stíhačka a Slovinec mal razom minútový náskok. V druhej skupine ostali už len Petilli, Geschke, Hagen Kudus. Tí však nemali sily na dolepenie Mohoriča. Ten prišiel do posledného kola s kontrolovaným náskok a čakal ho už len posledný prejazd cieľovou čiarou.

Za ním bol pôvodný únik dostihnutý. V hlavnej grupe bol na najlepšej pozícii tím Ineos, ktorý mal Pavela Sivakova (:ins:) na virtuálnom prvom mieste celkovej klasifikácie. Britský celok dovolil zaútočiť Gianlucovi Brambillovi (:tfr:) a Neilsom Powlessovi (:tjb:). Samotný mladý Rus odolal všetkým útokom napríklad od UAE Diega Ulissiho (:uae:) a v cieli sa mohol tešiť z celkového víťazstva. Jeho hlavní konkurenti v GC nedokázali nájsť recept na Ineos.

Matej Mohorič vyhral poslednú etapu Okolo Poľska po odvážnom útoku. V cieli zdvihol ruku nad hlavu a svoj triumf venoval zosnulému Bjorgovi Lambrechtovi. Ukázal, že je kvalitným tempárom a v tejto časti sezóny má dobrú formu. V predošlých etapách stratil čas a nebol nebezpečný pre celkovú klasifikáciu. Druhý došiel za ním Neilson Powless so stratou 55 sekúnd a Gianluca Brambilla s minútou a 7 sekúnd.

Skupina s Pavelom Sivakovom došla 2:15 po víťazovi pohromade. 22-ročný Rus po víťazstve na Tour of the Alps získava svoj druhý profesionálny celkový triumf v kariére. Na pódiu ho doplnil Jai Hindley (:sun:), ktorý v celkovom súčte stratil len dve sekundy. Tento rozdiel sa urobil v predošlej etape na cieľovej páske, kde sa rozdávali bonusové sekundy. Sivakov bol včera druhý, Hindley tretí,

Hindley Sivakov Ulissi

Simon Geschke dnes získaval body na vrchárskych prémiách a iba tesne predčil Marczynskeho v horskej klasifikácii. Charles Planet (Novo Nordisk) sa po početných účastiach v únikoch predošlých dní stal najaktívnejším jazdcom. Marc Serrau (FDJ) po vypadnutí Mezgeca či Ackermanna získava šprintérsku súťaž. Najlepším Poliakom pretekov je Rafal Majka (BOH) na celkovej deviatej priečke so stratou 16 sekúnd.

Profil:

zdroj: tourdepologne.pl

Výsledky 7. etapy Okolo Poľska:

1.Matej Mohoric (Slo):bmt:4:04:42
2.Neilson Powless (USA):tjb:0:00:55
3.Gianluca Brambilla (Ita):tfr:0:01:07
4.Tsgabu Grmay (Eth):mts:0:01:19
5.Pawel Poljanski (Pol)BOH0:01:32
6.Daniel Navarro (Spa):kat:0:01:57
7.Killian Frankiny (Swi)FDJ
8.Pierre Latour (Fra):alm:0:02:15
9.Sergio Higuita (Col):efd:
10.Diego Ulissi (Ita):uae:

Celkové poradie: 

1.Pavel Sivakov (Rus):ins:26:20:58
2.Jai Hindley (Aus):sun:00:00:02
3.Diego Ulissi (Ita):uae:00:00:12
4.Sergio Higuita (Col):efd:00:00:14
5.Tao Geoghegan Hart (GBr):ins:
6.Pierre Latour (Fra):alm:00:00:15
7.Davide Formolo (Ita)BOH00:00615
8.Christopher Hamilton (Aus):sun:
9.Rafal Majka (Pol)BOH
10.James Knox (GBr):dqt:

Zdroj: tdp.infocity.pl

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár