Okolo Poľska: Ťažký štvrtý deň sa niesol v spomienke na Bjorga Lambrechta. Nesúťažilo sa

Okolo Poľska 2019

zdroj: twitter.com/Bahrain_Merida

Včera po siedmej hodine večer preteky Okolo Poľska zasiahla hrozná správa. Bjorg Lambrecht tragicky zahynul v nemocnici v meste Rybnik. Smrť talentovaného 22-ročného Belgičana zasiahla celý cyklistický svet. Ešte včera padlo rozhodnutie, že dnešná etapa bude neutralizovaná. Išlo sa iba 133,7 km a posledné kolo sa prešlo iba raz.

zdroj: twitter.com/Lotto_Soudal

Z úcty sa na štart etapy postavil aj Bjorgov tím Lotto Soudal, ktorý v Jaworzne previedol pelotón cez smútiacich divákov, ktorí určite čakali veselšie chvíle. Práve účasťou na smútočnej etape sa chceli vyjadriť svoje pocity. Pred štartom si pamiatku muža, ktorý mal predstavovať budúcnosť cyklistiky, uctili všetci minútou ticha. Tímy pridali na svoje dresy čierne pásiky.

Na 48. kilometri dňa sa všetko zastavilo, aby si jazdci, diváci, rozhodcovia a organizátori aj takýmto spôsobom uctili pamiatku Bjorga. Práve v takejto vzdialenosti vo včerajšej etape narazil do betónového mostíka v daždivom počasí. Tempo nebolo vtedy vysoké, no aj v rýchlosti okolo 40 km/h mali poranenia hornej časti tela fatálne následky.

zdroj: twitter.com/laflammerouge

Na miesto ihneď prišili lekári, ktorým sa ešte podarilo navrátiť životné funkcie aj vedomie. Závažnosť zranení chcela, aby bol Belgičan prevezený do nemocnice letecky, no to nebolo kvôli meniacemu sa stavu Bjorga možné. Po prevoze sanitkou sa bezvedomý Lambrecht dostal na operačný stôl. Počas operácie však lekári museli skonštatovať smrť.

Celý pelotón bol počas dňa silne spätý, každý sa snažil pomôcť si pri spracovávaní takejto hroznej správy. Vyjadrenia sústrasti, povzbudení a spoluľútosti včera prichádzali od každého profesionála, tímov, pretekov, funkcionárov. Ich správy neostali nepovšimnuté, tím Lotto Soudal sa všetkým poďakoval a aspoň formálne uznali, že celospoločenská podpora im pomáha v týchto mimoriadne zložitých momentoch.

„A potom jeho svet zastal“ (časť vyjadrenia tímu Lotto Soudal):

„Všetci jazdci a personál Lotto Soudal by sa chceli hlboko poďakovať každému za ich vyjadrenia súcitu v ťažkom svete (vrcholového športu). Ale v prvom rade, naše myšlienky smerujú k rodičom, rodine, priateľom Bjorga, ktorých teraz čaká najväčšie bremeno v živote, život bez Bjorga.“

Victor Campenaerts:

„Bjorg, pamätáš si ako som pred dvomi týždňami mal neskutočné problémy stíhať tempo skupiny na tréningu? Bolo to pre mňa fyzicky a psychicky ťažké. Vtedy si ku mne prišiel a dostal ma naspäť. Ty…“

Asi najťažšie kilometre pre týchto profesionálnych jazdcov, nielen šesticu z Lotto, sa ukončili na kopci Kocierz. Tam na čele v obrovskom smútku došla zostava Lotto Soudal Sander Armé, Carl Fredrik Hagen, Tomasz Marczyński, Harm Vanhoucke, Jelle Wallays Enzo Wouter. Isté však je, že dnes smútil každý, kto rodáka z Ghentu poznal či sledoval profesionálnu cyklistiku.

Belgický tím sa po prejdení čierneho cieľa rozhodne, či bude pokračovať na pretekoch Okolo Poľska. Vo zvyšných troch sa ešte bude súťažiť a nikto od tímu nežiada, aby pokračovali.

Bjorg, nikdy nezabudneme! Odpočívaj v pokoji!

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár