Okolo Slovenska 2021 Peter Sagan, favoriti a top jazdci

Okolo Slovenska 2021
Okolo Slovenska 2021 favoriti Peter Sagan

zdroj: Fabio Ferrari/LaPresse

Cyklistika u nás zažije po roku ďalší vrchol, prichádzajú preteky Okolo Slovenska 2021. Na štartovej listine najviac svieti meno Peter Sagan, ale kto sú ďalší favoriti a aké významné mená zavítajú pod Tatry?

Preteky Okolo Slovenska 2021 sú na programe od 15. do 19. septembra.

Podrobná trasa a profily etáp:

Profil pretekov je vyslovene rovinatý, až na pár kopcov by sa malo v každej etape malo šprintovať, či už z väčšej alebo menšej skupiny. Na cieľovej páske sú pre prvých troch jazdcov pripravené 10, 6 a 4 bonusové sekundy. Na šprintérskych prémiách sa bojuje o 3-2-1 sek. Práve tie budú rozhodovať. Karty rozdá aj veľmi krátky prológ v Košiciach, už v na začiatku v stredu.

Preto sú favoritmi hlavne šprintéri.

Favoriti Okolo Slovenska 2021

Peter Sagan prvýkrát na Okolo Slovenska

Peter Sagan 5. etapa Okolo Beneluxu 2021 dnes šprint
Peter Sagan, BORA – hansgrohe/BettiniPhoto©2021

Najlepší slovenský cyklista histórie prvýkrát vyskúša domáce preteky, ktoré sa až v roku 2017 stali dostupnými pre World Tour tímy.

31-ročný Žilinčan síce nemá po svojom páde na Tour de France najlepšiu formu do kopcov, ale je jasné, že do šprintérskych koncoviek sa dostane. Ak ide o vyrovnanosť výkonov, trojnásobný majster sveta je jedným z najlepších na svete. Vie pravidelne získať bonusové sekundy. Prológ bude pre neho veľkou neznámou, ale to vlastne pre všetkých jazdcov.

Zároveň má pri sebe silný tím, ktorý dopĺňajú Slováci Juraj Sagan a Erik Baška. Skúsený Poliak Maciej Bodnar a mladíci Patrick Gamper a Frederik Wandah by mali vedieť dostať domácu hviezdu do dobrej pozície v závere.

José Alváro Hodeg z Deceuninck – Quick-Step

José Alváro Hodeg 1. etapa Tour de l'Ain 2021
Alváro Hodeg. ©Deceuninck – Quick-Step – ©Luc Claessen

Kolumbijčan sa lúči s tímom Deceuninck – Quick-Step, ale v poslednej kapitole s belgickým celkom začal vyhrávať. Za posledný mesiac vyhral etapu na Tour de l’Ain a proti Merlierovi či Van Poppelovi uspel na Grote Prijs Marcel Kint.

24-ročný šprintér má zároveň najlepší tím, ktorý vie pripraviť ideálnu pozíciu. Na jeho čele stojí Dán Michael Mørkøv, jeden z najlepších lead-out mužov posledných rokov.

Jannik Steimle z Deceuninck – Quick-Step

Jannik Steimle Okolo Slovenska 2020
© Igor Stančík

Zabudnúť netreba na nemeckého obhajcu titulu. Jannik Steimle po svojom veľkom víťazstve na Okolo Slovenska zápasil s pádmi a zraneniami. V auguste sa však vrátil na domáce Okolo Nemecka, kde sa ocitol v top 10 niektorých etáp.

25-ročný pretekár je odolný šprintér, ale ponúka hlavne taktickú možnosť pre svoj tím. Napríklad práve Steimle môže byť útočníkov v druhej etape, ktorá sa končí po miernom stúpaní. Zároveň mu veľmi sedí prológ.

Cees Bol z Team DSM

2. etapa Paríž - Nice 2021 Cees Bol
Cees Bol. © A.S.O./Fabien Boukla

Holanďan má v tejto sezóne len jedno víťazstvo – etapu na Paríž-Nice ešte z marca. Potom zápasil so zdravotnými problémami a úpadkom formy. Práve menšie preteky môžu byť pre 26-ročného šprintéra novým štartom. V jeho tíme ho podrží veľmi dobrý rozbiehač Casper Pedersen. Cees Bol je známy nedostatkom schopnosti sa udržať na správnej pozícii, pri zníženej konkurencii však boj nebude tak ostrý.

V Team DSM sa nachádza aj čistý vrchár Jai Hindley, ktorý môže preteky poňať ofenzívne a zaútočiť zďaleka.

Kaden Groves z Team BikeExchange

Kaden Groves. zdroj: twitter.com/HeraldSunTour

Austrálsky šprintér ešte len hľadá vo World Tour. Po Okolo Poľska nepretekal, zápasil so zraneniami. Ako majster Austrálie v kritériu mu však teoreticky môže sadnúť aj prológ. Iba 22-ročný jazdec bude podporovaný talentovaným Talianom Alexandrom Konychevom, pričom nevyspytateľná dvojica Amund Grondahl Jansen a Christopher Juul-Jesen vie prekvapiť pelotón odvážnym útokom na rovine.

Itamar Einhorn z Israel Start-Up Nation

Pozorné oko si Izraelčana všimlo dvakrát v top 7 etapy na nedávnych pretekoch Vuelta a Espaňa. 23-ročný jazdec má rýchly šprint a podujatie tretej najvyššej kategórie môže byť pre neho pódiovým odrazovým mostíkom.

Kristoffer Halvorsen z Uno-X

Nórsky jazdec sa usadil v domácom tíme, keď v predošlých sezónach jazdil za Team Sky aj EF Education First. Nepatrí síce k najlepším šprintérom na svete, ale ťažiť môže z chaotických koncoviek. V jeho tíme vie neskoro zaútočiť aj mladý talent Idar Andersen.

Mihkel Räim z HRE Mazowsze Serce Polski

Estónsky majster je odolným šprintérom, ktorému sedia aj chaotické koncovky. 28-ročný „Viking“ nemal pred sezónou kontrakt, až ho zachránil poľský tím Mazowsze, ktorý aj vďaka nemu najlepším kontinentálnym tímom v Európe. Pre porovnanie, český Elkov je druhý.

>>>Rozhovor s Mihkelom Räimom, ešte keď bol v zúfalej situácii

Na koho zaostriť na Okolo Slovenska 2021?

Chris Froome Israel Start-Up Nation
©Bettini Photo

Aj keď Chris Froome (Israel Start-Up Nation) nie je favoritom na zisk etapy či celkového poradia, nemožno ho vynechať. Ide o sedemnásobného víťaza pretekov Grand Tours. V úspechoch za posledných desať rokov sa na neho doťahuje len Peter Sagan, aj to v úplne iných odvetviach.

36-ročný Brit zápasí s úpadkom celkovej úrovne po svojom páde na Critérium du Dauphiné. Je však úctyhodné, že sa po devastačných zraneniach vrátil na preteky a dokonca dvakrát dokončil Grand Tour.

A.S.O./Pauline Ballet - Astana Premier Tech
©A.S.O./Pauline Ballet

Alexej Lucenko (Astana Premier-Tech) začína svoju prípravu smerom na talianske klasiky. Kazašský jazdec nedávno predĺžil zmluvu s tímom Astana. Hovorí, že sa bude sústrediť na celkové poradie týždňových pretekov a Grand Tours, na Tour de France skončil celkovo siedmy, čo je jeho prelomový výsledok. 29-ročný jazdec má šancu na dobré umiestnenie v prológu.

Lukáš Kubiš
Najlepší Slovák na domácich pretekoch 2020. © Igor Stančík

Lukáš Kubiš je po Saganovi najväčším adeptom na zisk titulu najlepšieho Slováka. 21-ročný jazdec Dukla Banský Bystrica sa každou sezónou zlepšuje. Na Tour de l’Avenir skončil v chaotickej šprintérskej etape na piatom mieste, podobný výsledok na domácich pretekoch by bol úspechom.

Nevyspytateľná je zostava královohradeckého tímu Elkvo Kasper. Povedie ho Jan Bárta, jeden z najlepších českých časovkárov histórie. Výbušný cyklokrosár Adam Ťoupalík alebo vrchár Michael Schlegel sú dobrými možnosťami do únikov a na vrchársky dres. V drese ruského Gazpromu sa predstaví najlepší český vrchár posledného desaťročia Roman Kreuziger.

Na Slovensko sa pozrie aj taliansky veterán Domenico Pozzovivo, ktorý bude mať v tíme Qhubeka NextHash kolegu a možného šprintéra – outsidera, ktorým je Reinardt Janse van Rensburg.

Kristijan Hočevar je ďalším talentovaným Slovincom z Adria Mobil. 22-ročný jazdec skončil druhý na Závode míru a taktiež by sa mal hrnúť do únikov. Do brejkov by mali ísť aj rôzni reprezentanti Slovenska, ako Matúš Štoček z Topforex – ATT Investments, Filip Lohinský z reprezentácie, alebo borci z Dukly a Cycling Academy Trenčín.

Ako skončí na Okolo Slovenska 2021 Peter Sagan? Na webe cyklonews.sk nájdete všetky podrobnosti.

Naše náhľady na Okolo Slovenska 2021:

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár