Okolo Slovenska: Chaotický šprint vyhral Kristoff, Viviani tretí a Baška za ním

Kristoff

Dnes odštartovali preteky Okolo Slovenska prvou poletapou dlhou 138,2 km. Začiatok aj cieľ sa nachádzal na historickom námestí v Bardejove. Severovýchod Slovenska privítal svetovú špičku chladným, veterným počasím.

Do úniku sa dostali Alexandre Delettre (Delko Marseille), Rasmus Wallin (Riwal), Anders Skaarseth (Uno-X), Florian Kierner (Team Feldermayr), Erik Fetter (Pannon Cycling Team) a Kenny Molly (Wallonie-Bruxelles). Práve posledný menovaný Belgičan si prišiel po jedinú vrchársku prémiu na trati Vaníškovce si prišiel po šesť bodov a už v poobedňajšej časovke sa oblečie do dresu pre najlepšieho vrchára.

Na čele boli pochopiteľne World Tour tímy, najmä Deceuninck – Quick Step a kontroloval dvojminútové manko pelotónu. Na vetre sa únik začal rozbíjať, 20 km pred koncom boli na čele len Wallin Skaarseth. 9 km pred koncom už stratili svoje vedenie a všetko sa chystalo na záverečný šprint.

zdroj: Igor Stančík

Radničné námestie dalo koncovku pomerne technickej trase, po ktorej sa čelo balíku prehnalo. Na čele boli Quick Step, FDJ, Bora aj UAE. V ochrannej zóne ešte zažil nepríjemné chvíle motor Maciej Bodnar (BOH), ktorému sa zlomilo koleso a musel čakať za opravou.

Vo finále nastal v druhej tretine natiahnutého pelotónu pád. Najväčšie esá však nachádzali vpredu a mohli si to rozdať v rýchlej koncovke. Z nej víťazne vzišiel Alexander Kristoff (:uae:), ktorý v chaose dokázal predstihnúť druhého Michaela Mørkøva (:qst:), rozbiehača Eliu Vivianiho (:qst:). Európsky majster skončil v chaotických posledných stovkách metroch tretí, čo svedčí o nevyspytateľnosti bardejovskej etapy. Štvrtý skončil Erik Baška (BOH), ktorý je momentálne najlepším Slovákom na podujatí a na páske dokonca predstihol aj elitného Arnauda Démara (FDJ).

zdroj: Jan Melicher

Zatáčky aj pád delili balík, takže jeho väčšia časť sa ocitla na 14-sekundovom odstupe v klasifikácii etapy. Nikomu sa nič vážne nestalo a podľa dostupných informácií každý pokračuje aj do krátkej časovky.

Alexander Kristoff z Nórska mal najviac priestoru na jemných kockách a krátkom stúpaní a ukázal, že chaotické šprinty dokážu v ňom nabudiť jeho najväčšie kvality. Ide o 79. víťazstvo 32-ročného tanku. V tejto sezóne sa víťazovi Ronde aj San Rema darilo víťazne hlavne na Gent – Wevelgem.

Erik Baška:

Baška
zdroj: cyklonews

Pódium:

Kristoff
zdroj: cyklonews

Pád:

Profil 1.A etapy:

zdroj: Okolo Slovenska

Výsledky 1A. etapy:

1.Alexander Kristoff (Nor):uae:3:21:48
2.Michael Morkov (Nor):qst:
3.Elia Viviani (Ita):qst:
4.Erik Baška (Svk)BOH
5.Arnaud Démare (Fra)FDJ
6.Rudy Barbier (Fra)Israel Cycling Academy
7.Emils Liepins (Lat)Wallonie Bruxelles
8.Andrea Peron (Ita)Novo Nordisk0:00:04
9.Boy Van Poppel (Ned)Roompot – Charles
10.Yves Lampaert (BEl):qst:0:00:08

 

Zdroj: okoloslovenska.com

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár