Okolo Slovenska: Julian Alaphilippe si podmanil tatranské kopce

zdroj: Peter Guman

Po krátkom prológu v Poprade sa jazdci vydali na prvú etapu pretekov kategórie 2.1. Okolo Slovenska. Jednalo sa o najťažšiu etapu dlhú 169,9 kilometra. Prešlo sa cez 7 horských prémií a nastúpalo sa 3024 výškových metrov. Posledná časť etapy patrila prejazdu cez stúpanie na Štrbské Pleso, kde sa aj finišovalo. Kopec mal dľžku 7,3 km a priemerný sklon bol 4,9%.

Prvú etapu pretekov kategórie ovládol Francúz Julian Alaphilippe (:qst:). Jeho tím si dokázal poradiť s únikom dňa a pred záverom sa vytvorila skupina s Alaphilippom, Benom Hermansom (Belgicko), Attilom Valterom (Pannon Cycling Team) a Jan Tratnik (CCC Sprandi Polkowice). Tí si to rozdali v šprinte do kopca, kde výbornú formu potvrdil 26-ročný víťaz dvoch etáp na Tour de France a bodkovaného dresu. Druhý došiel 32-ročný Belgičan Hermans, ktorého domovským tímom je Israel Cycling Academy. Tretí skončilo prekvapenie pretekov, jazdec Attila Valter . 20-ročný Maďar sa dostal do čela klasifikácie do 23 rokov.

Celkovo sa do žltého dresu prezliekol Alaphilippe. Ten si v cieli zobral 10 bonusových sekúnd. Druhý je obhajca titulu, Slovinec Jan Tratnik. Tento 28-ročný časovkár bude od budúcej sezóny hájiť farby dresu Bahrain Merida. V GC je na treťom mieste Attila Valter.

zľava: G. Ciccone, M. Štošek, A. Valter, J. Alaphilippe, M. Haring; zdroj: Peter Guman

Za nimi tesne stratil veterán Pieter Weening (Roompot – Nederlandse Loterij) a potom nasledovala skupina, kde bol napríklad Cesare Bendetti (BOH) alebo Josef Černý (Elkov – Author Cycling Team). Tí sa dostali do celkovej prvej desiatky.

Zo Slovákov bol na tom najlepšie Juraj Sagan (BOH) na 35. mieste a Matúš Štoček zo Slovenského národného výberu. Ten skončil hneď za ním. Táto dvojica v cieli stratila 2:19. Do dresu pre najlepšieho Slováka sa ale kvôli lepšiemu umiestneniu v prológu prezliekol 19-ročný Štoček.

Vrchársky dres patrí talentovanému Giuliovi Cicconemu (Bardiani – CSF). 23-ročný Talian dokázal naplno bodovať na piatich horských prémiách. Víťaz etapy z Giro d’Italia 2016 má v súťaži o kráľa hôr 46 bodov, Slovák Martin Haring (Dukla Banská Bystrica) má o 18 bodov menej. 31-ročný slovenský cyklista však drží iný dres, vedie totiž bodovaciu súťaž. Univerzálny jazdec bodoval z úniku na všetkých troch šprintérskych prémiách a má 24 bodov. Druhý je Poliak Emanuel Piaskowy (Team Hurom) s 15 bodmi na konte.

Zajtra je na programe najdlhšia etapa vedúca z Ružomberka do Dubnice nad Váhom.

Výsledky 1. etapy:

1.Julian Alaphilippe (Fra):qst:4:14:40
2.Ben Hermans (Bel)Belgicko
3.Attila Valter (Hun)Pannon Cycling Team
4.Jan Tratnik (Slo)CCC Sprandi Polkowice
5.Pieter Weening (Ned)Roompot-Nederlandse Loterij0:00:02
6.Ildar Arslanov (Rus)Gazprom–Rusvelo0:00:04
7.Cesare Benedetti (Ita)BOH
8.Nick van der Lijke (Ned)Roompot-Nederlandse Loterij0:00:05
9.Radoslav Rogina (Cro)Adria Mobil
10.Tobias S. Foss (Nor)Uno-x Norwegian Development

Celkové poradie:

1.Julian Alaphilippe (Fra):qst:4:16:33
2.Jan Tratnik (Slo)CCC Sprandi Polkowice0:00:11
3.Attila Valter (Hun)Pannon Cycling Team0:00:15
4.Ben Hermans (Bel)Belgicko
5.Josef Cerny (Cze)Elkov – Author0:00:19
6.Tobias S. Foss (Nor)Uno-x Norwegian Development0:00:20
7.Cesare Benedetti (Ita)BOH
8.Steff Cras (Bel)Belgicko
9.Pieter Weening (Ned)Roompot-Nederlandse Loterij
10.Ildar Arslanov (Rus)Gazprom–Rusvelo0:00:24

 

Zdroj: cyclingnews

 

 

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár