Okolo Slovenska: Najdlhšiu etapu ovládol Selig z Bora – hansgrohe

zdroj: twitter.com/BORAhansgrohe

Dnes bola na programe druhá etapa pretekov Okolo Slovneska. Trasa vedúca z Ružomberka mala 192 kilometrov a obsahovala sedem kategorizovaných stúpaní. Posledných tridsať kilometrov však bolo rovinatých a finišovalo sa v Dubnici nad Váhom na atletickom štadióne.

Nemecký cyklista Rüdiger Selig (BOH) vyhral druhú etapu pretekov z kategórie 2.1. Druhý došiel úradujúci belgický majster Yves Lampaert (:qst:) a na tretej priečke skončil Čech Zdeněk Štybar (:qst:). Prvá päťka bola zložená len z jazdcov World Tour tímov, doplnili ju štvrtý Cesare Benedetti (BOH) a Julian Alaphilippe (:qst:). Skupina vznikla po selekciách. Najväčšie zmeny v pelotóne nastali na stúpaní na Fačkov. Tam zaostal elitný šprintér Quick-Stepu, Fabio Jakobsen (:qst:). Na čele sa osamostatnila tridsaťčlenná skupina s favoritmi bez slovenskej účasti. Potom v závere sa vytvorila spomínana pätica jazdcov. Tá si to v šprinte rozdala o víťazstvo. Skvelú pozičnú hru ukázal 29-ročný Selig a aj vďaka tomu dokázal poraziť dvojicu z Quick-Stepu. Za nimi došla stíhacia skupina, v ktorej sa nachádzali napríklad aj Jan Tratnik (CCC Sprandi Polkowice), Ben Hermans (Belgicko), Tobias Foss (Uno-X Norwegian Development Team), Josef Černý (Elkov Author) alebo Pieter Weening (Roompot – Nederlandse Loterij. Do dobrej pozície sa dnes nedostal ďalší svetový šprintér Christophe Laporte (Cofidis, Solutions Crédits). Ten sa nachádzal v pomalších skupinkách. V jednej z nich bol aj dnešný a aj celkovo najlepší Slovák, Matúš Štoček (Slovensko). 19-ročný Slovák si tak udržal dres pre najlepšieho slovenského jazdca. Juraj Sagan (BOH) dnes finišoval na 116. mieste so stratou vyše desiatich minút. Podobný výsledok zaznamenal aj Erik Baška (BOH).

Na čele celkového poradia sa taktiež nič nemenilo, 26-ročný Alaphilippe si udržal žltý dres pre celkového lídra. Druhý je stále obhajca tiulu, Slovinec Jan Tratnik. Talian Benedetti sa dostal na tretie miesto. Najväčší pád v celkovom poradí dnes zaznamenal Attila Valter z Maďarska. Jazdec tímu Pannon Cycling Team po včerajšom skvelom treťom mieste nedokázal držať krok s najlepšími a zaostal o pol minúty. Tento 20-ročný jazdec sa tak musel rozlúčiť s bielym dresom pre najlepšieho jazdca do 23 rokov. V tejto klasifikácii vedie nórsky pretekár Tobias Foss.

Zmenil sa držiteľ dresu pre lídra bodovacej súťaže. V nej vedie s 30 bodmi Alaphilippe, druhý je Tratnik s 25 bodmi a Martin Haring (Dukla Banská Bystrica) má 24 bodov. Vedúci Francúz bral plný počet bodov (8) na poslednej šprintérskej prémii. V predpošlých dvoch bral 16 bodov Tratnik a to hlavne kvôli bonusovým sekundám.

Vo vrchárskej súťaži sa nič nemení, talentovaný Giulio Ciccone (Bardiani – CSF) ovládol štyri vrchárske prémie a v súťaži o dres s červenými bodkami má už 82 bodov. Druhý je Haring, no ten má na neho manko 49 bodov.

Zajtra je na programe etapa z Dubnice nad Váhom do Nitry.

Záver:

Výsledky 2. etapy:

1.Rüdiger Selig (Ger)BOH4:32:32
2.Yves Lampaert (Bel):qst:
3.Zdenek Stybar (Cze):qst:
4.Cesare Benedetti (Ita)BOH0:00:02
5.Julian Alaphilippe (Fra):qst:
6.Ben Hermans (Bel)Belgicko0:00:10
7.Michael Bresciani (Ita)Bardiani CSF
8.Nick van der Lijke (Ned)Roompot-Nederlandse Loterij
9.Niki Terpstra (Ned):qst:
10.Adrian Kurek (Pol)CCC Sprandi Polkowice

Celkové poradie:

1.Julian Alaphilippe (Fra)QST8:49:04
2.Jan Tratnik (Slo)CCC Sprandi Polkowice0:00:16
3.Cesare Benedetti (Ita)BOH0:00:22
4.Ben Hermans (Bel)Belgicko0:00:26
5.Josef Cerny (Cze)Elkov – Author0:00:28
6.Tobias S. Foss (Nor)Uno-x Norwegian Development0:00:31
7.Steff Cras (Bel)Belgicko
8.Pieter Weening (Ned)Roompot-Nederlandse Loterij
9.Nick van der Lijke (Ned)Roompot-Nederlandse Loterij0:00:34
10.Ildar Arslanov (Rus)Gazprom–Rusvelo0:00:35

 

Zdroj: cyclingnews

 

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár