Okolo Slovenska preview: Štyri dni s obrovským množstvom hviezd

zdroj: twitter.com/Bicycling_SA

Už zajtra, 18. septembra, štartujú etapové preteky Okolo Slovenska. Závod kategórie UCI 2.1. začne v Bardejove a 21. septembra vyvrcholí v Senici. Na štart sa postaví rovno päť World Tour tímov a niekoľko výrazných svetových hviezd. Také obsadenie výhradne slovenský asfalt ešte nezažil. Prinášame vám predstavenie trasy aj favoritov pred cyklistickým sviatkom roka.

Okolo Slovenska majú počiatky v roku 1954, kedy prvý ročník vyhral Karel Nesl. Ako šli roky, po čisto česko-slovenských alebo maďarských víťazoch sa podujatie zo štvrtej skupiny pretekov dostalo na veľmi širokú mapu pretekov. V posledných rokoch tak triumf z tohto podujatia majú Petr Vakoč alebo Mauro Finetto. Najúspešnejším mužom histórie je Čech Miloš Hrazdíra. Ten na prelome šesťdesiatych a sedemdesiatych rokoch získal tri triumfy. Najviac etáp má na konte Vlastimil Růžička, konkrétne sedem.

V roku 2017 sa však udiala zásadná zmena – povýšenie do levelu 1, čo v praxi znamená, že po pretekoch s označením World Tour a HC aj tu môžu štartovať World Tour tímy. Prvý ročník v novej ére pretekov vyhral Slovinec Jan Tratnik za pro-konti stajňu CCC.

To sa ešte len schyľovalo k historickej edícii 2018, ktorú vyšperkovali tímy Quick-Step Floors a Bora – hansgrohe. Žltý dres si obliekol momentálne najlepší cestný cyklista planéty Julian Alaphilippe, časovku vyhral univerzálny klasikár Bob Jungels, v belgickom drese nastúpil Yves Lampaert alebo poslednú etapu vyhral jeden z najväčších šprintérskych talentov Fabio Jakobsen. Vo vrchárskom drese sme videli Giulia Cicconeho, ktorý rovnaký dres získal na Giro d’Italia a ten najcennejší, žltý, držal aj na Tour de France. Okrem toho bol na cestách víťaz najprestížnejších mládežníckych pretekov Tour de l’Avenir Tobias Foss.

Trasa 63. ročníka Okolo Slovenska

Počas štyroch dní sa odohrá päť etáp z toho jedna individuálna časovka. Celkový dojem pretekov je o čosi jednoduchší v porovnaní s minulým rokom. Jedinou zmenou vo finále však je vynechanie dojazdu na dlhom stúpaní, aký bol minulý rok na Štrbskom Plese. Miesto toho druhá etapa prejde cez tatranské kopce a ukončí sa v Ružomberku po rovinatej pasáži.

1A. etapa: Bardejov > Bardejov (138,2 km)

Preteky odštartujú v stredu. 18. 9. Miestom začiatku bude Bardejov. Tam sa bude štartovať a finišovať prvá poletapa dlhá 138 kilometrov s rovinatým profilom.

2019 - etapa 1a - profil

1B. etapa (ITT): Bardejov > Bardejov (6,8 km)

Popoludní po skončení 1.A etapy príde na rad individuálna časovka v meste na východe krajiny. Trasu boja proti chronometru bude tvoriť okruh mestom dlhý 6,8 km s rovinatým charakterom. Srdcom prvého dňa bude historické námestie zapísané v zozname UNESCO.

2. etapa: Bardejov > Ružomberok (226,6 km)

Vo štvrtok nasleduje druhá, najťažšia etapa dlhá 226 kilometrov. Začiatok je naplánovaný v Bardejove a finišom v Ružomberku. Táto kráľovská etapa povedie cez Starú Ľubovňu, Červený Kláštor, Štrbské pleso a zjazdom do doliny s cieľom na Liptove.

Obsah vyplnia vrchárske prémie Obručné, Stráňavské sedlo alebo Magurské sedlo. Prejazd cez Vysoké Tatry je obohatený stúpaniami na Starý Smokovec a Štrbské pleso, najvyšší bod celého ročníka je vo výške 1257 m. n. m. Toto posledné stúpanie sa nachádza vyše 75 km pred cieľom, čiže skupina vrchárov by sa mala udržať až do cieľa a v ňom na rovinatej časti etapy bojovať o víťazstvo v šprinte alebo samostatnom úniku.

3. etapa: Ružomberok > Hlohovec (200,6 km)

Dvesto kilometrov sa prejde aj v tretej etape z Ružomberka do Hlohovca. Ide o mierne zvlnenú etapu s finišom pri kaštieli. Ten príde po krátkom, výbušnom kopci vhodný pre atraktívny šprint do stúpania.

4. etapa: Hlohovec > Senica (142,1 km)

Posledná, štvrtá etapa pretekov prevedie jazdcov medzi mestami Hlohovec a Senica, kde sa celý podnik ukončí. 142-kilometrová skúška bude ideálnou príležitosťou pre najrýchlejších mužov pelotónu, keďže je rovinatá. Výnimku tvoria vrchárske prémie Holý vrch, Havran, Košariská a dva prejazdy Brestovou.

2019 - etapa 4 - profil

Favoriti

Šprintéri

Najsilnejšie obsadenie má vďaka dvom či trom šprintérskym príležitostiam rýchla sekcia pelotónu. Na jej čele nie je nik iný ako Elia Viviani (:qst:) – úradujúci majster Európy. Talian je v posledných dvoch rokoch najúspešnejším mužom a na Slovensku to bude jedno z jeho posledných predstavení v drese Quick Stepu, keďže má namierené do Cofidisu. 10 víťazstiev nabral v tejto sezóne, medzi nimi aj etapa na Tour de France, dve na Okolo Švajčiarska či jednodňovky v Hamburgu alebo v Austrálii. Čerešničkou na torte bol európsky majstrák.

Arandu Démare (FDJ) síce nepatrí do úplne najužšej svetovej špičky, no iba tesne za ňou zaostáva. Francúz má na konte monument Miláno – San Remo a tento rok síce nepatrí k jeho najlepším, no stále dokázal získať etapu na Giro d’Italia.

Alexander Kristoff (:uae:) patrí k tým odolným borcom s rýchlo koncovkou, čo ukázal pri najväčšom momente jeho sezóny na klasike Gent – Wevelgem. Formu ukázal na nedávnom Okolo Nemecka a dvojitý víťaz monumentov sa nám ukáže v plnej paráde. V tíme UAE sa totiž ako „pomalší, no vytrvalejší“ šprintér musí postupne podriaďovať mladíkom Gavíriovi a Philipsenovi.

Minulý rok sa tu podarilo vyhrať Matteovi Peluchcimu (Androni Giocattoli – Sidermec) ešte v drese Bory. Tá tu posiela Erika Bašku (BOH), ktorý dostane jedinečnú príležitosť ukázať naplno svoju koncovku. Slovák sa väčšinou musí obetovať pre svojich lídrov. O motiváciu na domácich cestách ma postarané. Prekvapiť môže aj Rumun Eduard Grosu (Delko-Marseille), ktorý sa počas sezóny ukazuje na popredných priečkach viacerých pretekov.

Vrchári, celkové poradie a ďalší

Dve najväčšie Francúzske hviezdy spojené s celkovým poradím či dokonca Okolo Slovenska chýbajú. Julian Alaphilippe (:qst:) chýba kvôli obmenenej príprave na MS, Thibaut Pinot (FDJ) trpí problémami s vyťažením a sezónu ukončil.

Miesto nich budú na štarte Bob Jungels (:qst:) alebo Yves Lampaert (:qst:) – tempári, ktorí sa môžu umiestniť v druhej, najdôležitejšej etape dosť vysoko. Okrem nich bude v modrom drese aj Petr Vakoč (:qst:), ktorý sa ukazuje viac ako dobre po veľmi vážnom zranení. V Bore je z vrchárov Emanuel Buchmann (BOH) – štvrtý muž Tour de France, či špecialista na úniky Lukas Pöstelberger(BOH). Ten by práve z brejku mal skúšať svoje šťastie v druhej etape.

David Gaudu (FDJ) je dlhodobo pokladaný za veľký francúzsky vrchársky talent, čo potvrdil svojím tohtoročným víťazstvom v etape v Romandii, ale hlavne výkonom pre Pinota na Tour. V jeho tíme FDJ kopce obľubuje aj sympatický švajčiarsky majster Sebastian Reichenbach (FDJ). Taktiež je k dispozícii Stefan Küng (FDJ), časovkársky špecialista a bardejovský favorit.

Únik určite vyskúšajú borci z CCC Team ako Amaro Antunes (:ccc:), Riccardo Zoidl (:ccc:) alebo veterán Laurens Ten Dam (:ccc:), ktorý sa lúči s kariérou. Tá nová čaká Georga Zimmermana (:ccc:), ktorý je v tíme iba prvý mesiac a môže ukázať svoj talent v kopcoch. Kvalitu na štartovke dopĺňajú mená ako Navardauskas (Delko-Marseille), Boom (Roompot-Charles), Barbier (Israel Cycling Academy), Planet (Novo-Nordisk) alebo Česi Jan BártaAlois KaňkovskýKael Hnik alebo Jakub Otruba z Elkov-Author. Hľadá sa aj majiteľ vrchárskeho dresu a vyššie spomenutí borci nemusia byť príliš ďaleko od tejto ambície.

Slováci

Dve tretiny Slovákov vo World Tour budú na Slovensku. Juraj Sagan aj Erik Baška hájia farby Bora – hansgrohe. Erik bude mať pravdepodobne voľnú ruku v šprintoch, Juraj sa zas predvedie na čele pelotónu. Svoju tempársku zručnosť v posledných týždňoch ukazoval na pretekoch pre Pascala Ackermanna.

Okrem toho je na štarte Dukla Banská Bystrica v zložení: Ján Andrej CullyJuraj BellanMarek ČaneckýMartin HaringMartin MahďarJakub Varhaňovský a Martin Vlčák. Podobne ako Haring vlani, aj tentokrát sa niekto z nich pokúsi brať kredit v únikoch, či už v útoku na bodovačku vrchársku alebo šprintérsku.

V slovenskej reprezentácii nastúpia: Juraj LajchaRobert MalíkAdrián BabičStanislav BérešJuraj Karas i Matúš Štoček, ktorý sa pripravuje na U23 majstrovstvá sveta.

Tímy:

 

Zdroj: okoloslovenska.com 

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár