Okolo Slovenska: Viviani triumfom zaistil kolegovi Lampaertovi žltý dres, sekunda rozhodla

zdroj: Igor Stančík

Sobotou sa ukončili preteky Okolo Slovenska. Štvrtá etapa priniesla 142,1 kilometra po rovinatom teréne západného Slovenska. Štart bol v Hlohovci a podujatie kategórie 2.1 sa ukončilo v Senici. Tej predchádzali priame a netechnické kilometre a nič tak nebránilo elitným šprintérom na štarte, aby sa pobili o víťazstvo. Počasie bolo dnes azda najlepšie spomedzi všetkých dní, na Záhorí svietilo slnko, mierne fúkalo a bolo 16 ºC.

Po neutrálnej zóne sa ihneď začalo stúpať a šesť bodov si na svoje konto pripísal štvrtý muž Tour de France Emanuel Buchmann (BOH), ktorý otestoval svoje nohy. Dva body si pripísal aj jazdec v bodkovanom drese Martin Salmon (Development Team Sunweb) a deň začal zvýšením náskoku vo vrchárskej súťaži, keďže jeho konkurenti nebodovali.

zdroj: Ján Melicher

Útok Nemca netrval dlho a šancu zacítili ďalší borci, aby sa dostali do brejku dňa. Pokusy nevychádzali, až sa na čele definitívne usadili Marek Čanecký (Dukla Banská Bystrica) ako prvý borec Dukly v úniku na pretekoch. Na čele boli aj Franklin Six (Wallonie Bruxelles), Szymon Krawczyk (Voster ATS Team), Martin Bugge Urianstad (Uno – x), Alkaž Jarc (Adria Mobil) a Péter Kusztor (Novo Nordisk). Na Havrane mali náskok minúty a pol.

zdroj: Ján Melicher

Na prémiách chcel byť aktívny 31-ročný Čanecký. Súťažilo sa o titul najbojovnejšieho jazdca, keďže Salmona aj Démareho (FDJ) bolo ťažké ohroziť v poslednom možnom momente. O drese s modrými bodkami sa však ešte len malo rozhodnúť v záverečnom šprinte najlepších. Marek sa síce snažil, ale prvé dve prémia získal Krawczyk a ostávala iba posledná, pri druhom prejazde cieľom na okruhu okolo Senice.

zdroj: Ján Melicher

Na rýchlostnej prémii Košariská sa únik rozdelil a ostali v ňom ČaneckýUrianstad aj Krawczyk, ktorý ju aj vyhral. 70 km pred koncom sa ešte oplatilo spojiť a spolupracovať. Pelotón klasicky viedli World Tour celky s ambíciami v šprinte aj celkovom poradí. Deceuninck – Quick Step využíval svoj overený motor v podobe Ilja Keisseho (:qst:), Groupama – FDJ testovala talentovaného Francúza Davida Gaudu (FDJ). Náskok bol stále vtesnaný do dvoch minút a priebeh etapy bol už tak dávno jasný.

Bicykel musel meniť víťaz kráľovskej etapy Eduard Grosu (Delko Marseille Provence), no Rumun sa stihol vrátiť včas a ešte sa zúčastniť v šprinte.

Prvá rýchlostná prémia v Senici:

 

21-ročný Krawczyk konto pripísal druhú rýchlostnú prémiu dňa. Únik sa pred finále pohyboval na čele s náskokom 1:20.

zdroj: Ján Melicher

Ďalej boli na programe posledné dve vrchárske prémie pretekov – prejazdy Brestovou dlhé 1,5 km s priemerným sklonom 5,3%. Prvýkrát bol na páske prvý Urianstad, druhýkrát už bol brejk pohltený a mladučký Salmon si mohol vydúchnuť, keďže získal vrchársky dres. Urianstad neskôr ešte vyhral druhý prejazd Senicou a dostal sa na priebežne tretie miesto v bodovacej klasifikácii, no na viac už nemohol siahať.

Záver

K udávaniu tempa sa pridali Bora i Quick Step, náskok unaveného pelotónu sa začal rýchlo zmenšovať. Pred cieľom ešte prišlo k útokom od jednotlivcov, snažil sa napríklad aj Lars Boom (Roompot – Charles). Tempo nahodil Maciej Bodnar (BOH), no ani jeho pokus nebol úspešný.

Na záver FDJ a Quick Step zaistili spojenie balíka a došlo k hromadnému šprintu. V ňom sa radoval Elia Viviani (:qst:), ktorý nastúpil 150 metrov pred cieľom a už nikoho pred seba nepustil. Klasicky využil rozbiehača Mørkøva (:qst:), ktorý ho dostal do najlepšej pozície na užšej ceste. Za európskym majstrom finišoval Arnaud Démare (FDJ) a Alexander Kristoff (:uae:). Stefan Küng (FDJ) dnes nesiahal na bonusové sekundy. To ani Yves Lampaert (:qst:), ktorý ostal v balíku a kvôli bonifikácii sa mohol posunúť už len Démare.

zdroj: Ján Melicher

Erik Baška (BOH) ani dnes nesiahol v šprinte na stupne víťazov a skončil štvrtý.

30-ročný Viviani dnes získal 78. víťazstvo v kariére, 11. v sezóne. V nej dosiahol na etapu Tour de France alebo európsky šampionát. Po konci tejto sezóny mieri do tímu Cofidis.

Celkové poradie

zdroj: Ján Melicher

Arnaud Démare získal v cieli 6 bonusových sekúnd, pred etapou strácal sedem. Tým pádom sa vďaka najtesnejšiemu rozdielu jednej sekundy udržal v žltom drese Belgičan Yves Lampaert (:qst:). Tretia konečná priečka priľahla víťazovi časovky Stefanovi Küngovi (FDJ).

Yves Lampaert dnes vyhral 10. závod v kariére. Belgičan má vo veku 28 rokov na konte napríklad klasiku Dwars door Vlaanderen alebo etapu na Vuelte.

zdroj: Igor Stančík

Bodovaciu súťaž získal Arnaud Démare. Vrchársku klasifikáciu si poistil Martin Salmon, ktorého budúci rok uvidíme vo World Tour tíme Sunweb. Najlepším Slovákom sa stal Erik Baška (BOH), ktorý zároveň finišoval celkovo deviaty. Torjus Sleen (Uno-X) je najlepším jazdcom do 23 rokov. V klasifikácii tímov triumfoval CCC Team, ktorý dostal

Profil 4. etapy a záveru Okolo Slovenska:

Trasa 4. etapy Okolo Slovenska:

Výsledky 4. etapy Okolo Slovenska:

1. Elia Viviani (Ita) :qst: 3:17:36
2. Arnaud Démare (Fra) FDJ
3. Alexander Kristoff (Nor) :uae:
4. Erik Baška (Svk) BOH
5. Matteo Pelucchi (Ita) Androni Giocattoli
6. Rudy Barbier (Fra) Israel Cycling Academy
7. Emils Liepinš (Lat) Wallonie Bruxelles
8. Michael Morkov (Den) :qst:
9. Gijs Van Hoecke (Bel) :ccc:
10. Nicolai Brochner (Den) Riwal

Kompletné výsledky etapy si môžete pozrieť TU

Celkové poradie Okolo Slovenska:

1. Yves Lampaert (Bel) :qst: 17:14:21
2. Arnaud Démare (Fra) FDJ 0:00:01
3. Stefan Küng (Swi) FDJ 0:00:03
4. Kamil Gradek (Pol) :ccc: 0:00:17
5. Tom Bohli (Swi) :uae: 0:00:21
6. Gijs Van Hoecke (Bel) :ccc: 0:00:26
7. Matthias Brändle (Aut) Israel Cycling Academy 0:00:28
8. Lukas Pöstelberger (Aut) BOH 0:00:34
9. Erik Baška (Svk) BOH 0:00:40
10. Aleksandr Riabushenko (Blr) :uae: 0:00:41

Kompletné výsledky si môžete pozrieť TU

 

Zdroj: okoloslovenska.com

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár