Okolo Slovinska: Atraktívne preteky v réžii Ulissiho UAE, presadil sa aj Ackermann

zdroj: twitter.com/TourOfSlovenia

V dňoch od 19. do 23. júna sa konal 26. ročník pretekov Okolo Slovinska z kategórie UCI 2.HC. Aj keď z programu oproti vlaňajšej vydarenej edícii vypadli cieľové stúpanie a časovka, stále si preteky udržali svoju atraktivitu.

Na štart sa postavilo päť World Tour tímov, čo je rovnaký počet, aký príde na Okolo Slovenska. Dukla Banská Bystrica chýbala kvôli Európskym hrám. Neprišiel ani tím obhajcu titulu Primoža Rogliča (:tjb:).

Ackermann s „najdlhším šprintom v živote“

Minulý rok si na začiatok podniku organizátori vybrali rovinaté etapy, tentokrát však zvolili zvlenenú trasu. Etapa dlhá 171 z hlavného mesta Ljubljany do Rogaškej Slatiny napokon skončila šprintom.

V poslednej tretine preteky zdramatizoval únik zložený zo silných World Tour borcov ako Ulissi (:uae:), Gasparotto (:ddd:) alebo Schwarzmann (BOH). Svoj minútový náskok ale nedokázali pretaviť vo víťazstvo a pelotón ich dolapil 6 km pred cieľom.

Pelotón bol kvôli vysokému tempu poriadne zriedený, no na rovinatej koncovke sa šprintovalo. Bora nemala pri lídrovi Pascalovi Ackermannovi (BOH) nikoho na pomoc. Pol  kilometra pred cieľom dlhý šprint otvoril domáci Luka Mezgec (:mts:). Reagoval vláčik UAE-Team Emirates so šprintérom Simonem Consonnim (:uae:). Útoky zachytil Ackermann a vyše 200 metrov pred páskou začal šprintovať. Nemecký rýchlik potvrdil svoju rýchlosť a vyhral o dĺžku bicykla pred Giacomom Nizzolom (:ddd:) a Consonim.

Išlo o posledné víťazstvo 25-ročného jazdca Bory v drese národného majstra pred budúcotýždňovým šampionátom. Svoj víťazný špurt opísal ako „najdlhší šprint v živote“.

Mezgec ako jediný slovinský víťaz

Druhá etapa viedla z Mariboru do Celje. Mala 146,3 km a pred rovinatým cieľovým okruhom pole preriedil kopec Svetina (5,5 km; 7,4%). Prvá skupina bola zložená iba z 19 jazdcov.

Na zjazde z posledného stúpania sa držal ako prvý únik zložený zo siedmich jazdcov. Boli tam kvalitné mená ako Esteban Chaves (:mts:), Tadej Pogačar (:uae:), Diego Ulissi (:uae:), Giovanni Visconti (Neri-Sottoli) alebo Ben Hermans (Israel Cycling Academy). Na rovinke mali náskok 25 sekúnd, ale nebolo to dosť. Selektívny pelotón ich dostihol až v poslednom kilometri.

To už šprintoval Slovinec Luka Mezgec (:mts:), ktorý prežil kopec, a dokázal vyhrať druhú etapu. 30-ročný jazdec si vybral správnu stopu na zákrute a na páske bol rýchlejší ako Grega Bole (:bmt:) a Andrea Vendrame (Androni Giocattoli – Sidermec). Víťaz sa zároveň obliekol dresu pre celkového lídra.

Ulissi najsilnejším vrchárom

Etapa číslo tri zo Žaleca do Idrije mala 170 km. Išlo o prvú z ťažkých vrchárskych skúšok na podujatí. Záver tvorila dvojica stúpaní Medvedje Brdo (7,9 km; 3%) a náročnejšie Dole (5 km; 9,3%).

Počas celého dňa si na etapau brúsili zuby jazdci z UAE, ktorí mali lídrov Tadeja Pogačara (:uae:) a Diega Ulissiho (:uae:). Útočil aj Jan Polanc (:uae:) a už na Medvedjom Brde sme videli početné nástupy. Na vrchole sa to ale zásluhou Mitchelton-Scott spojilo a čakalo sa na poslednú strmú prekážku.

Najväčší rozdiel robil Ulissi, ktorá atakoval ako prvý. Zobral so sebou Pogačara, Chavesa Aleksandra Vlasova (Gazprom – RusVelo). Stíhali ich Visconti, Fausto Masnada (Androni Giocattoli –  Sidermec) alebo Hermans.

Kolumbijčan Chaves strácal kontakt a po rozhodujúcom útoku Ulissiho sa k nemu zaradil supertalent Pogačar, ktorý nechal kolegovi zvíťaziť v etape. Diego Ulissi tak po zjazde vyhral etapu a posunul sa na čelo celkovej klasifikácie. O 12 sekúnd za ním došiel Rus Vlasov. Stíhacia skupina mala stratu 17 sekúnd, tretie miesto obsadil Visconti.

Visconti vyhral poslednú vrchársku bitku, zmeny nenastali

Novu Goricu a Ajdočšinu od seba delilo 154 kilometrov. Predposledná etapa mala definitívne rozhodnúť o celkovom víťazovi, hlavným sitom bol kopec Predmeja (9,1 km; 7,7%) a následný zjazd.

Pred kopcom bol pohltený únik dňa, silné tempo nasadil ruský celok Gazrpom. Pripravili pôdu pre útok Vlasova. 23-ročného jazdca dostihol o tri roky mladší Pogačar. Týmto znížením tempa sa k lídrom pridali Ulissi Visconti. Kontakt strácal Esteban Chaves a aj dnes nabral stratu.

Štvorica prešla aj zjazd a s pohodlným náskokom mierila na pásku. V šprinte vyhral 36-ročný Visconti pred krajanom Ulissim Pogačarom. Vedelo sa, že pred poslednou šprintérskou etapu si Ulissi udrží celkové vedenie.

Posledné etapa korisťou Nizzola

Posledný finiš v Novom Meste prišiel po jednoduchších 167 km, no únik to stále nevzdával. V ňom najviac škody robil Fausto Masnada, no pelotón s pracujúcimi World Tour tímami akékoľvek odstupy anuloval. Pole bolo po poslednom stúpaní 30 km pred cieľom preriedené, ale na poslednej rovinke sa viacerým borcom podarilo dostať sa späť do hry.

Pred štartom etapy odstúpil kvôli zdravotným problémom Pascal Ackermann (BOH). Najlepší šprintér v slovinskom pelotóne tak daroval príležitosť na posledné možné víťazstvo pre jedného z rýchlych mužov.

Jedným z cyklistov, ktorí sa do pelotónu dostali až v hodine dvanástej, bol Giacomo Nizzolo (:ddd:). Talian síce prišiel o kolegov, no podarilo sa mu vyhrať. Ako prvý šprint otvoril Luka Mezgec (:mts:), no prejavil sa jeho rýchlostný deficit na rovinárov.

30-ročný Nizzolo ho v cieli porazil, tretia skončila nová akvizícia Bory Shane Archbold (BOH). Jazdec z Nového Zélandu predvádza pri pomoci šprintérom veľmi slušné výkony, aj dnes sa vedeniu nemckého tímu odvďačil za šancu jazdiť. Dimension Data získali iba piate víťazstvo v roku, druhé, ktoré im priniesol Nizzolo.

Iný Talian, Diego Ulissi (:uae) dnes napodobil svoj výkon z roku 2011 a ovládol preteky Okolo Slovinska.  Druhý skončil Visconti, tretím miestom Vlasova sa tento jazdec ukázal aj World Tour tímom. Špekuluje sa, že v ďalšej sezóne by mal jazdiť za Katusha – Alpecin.

29-ročný jazdec UAE sa teší z 33. triumfu v kariére, prvého v sezóne. Najlepším mladým jazdcom bol jednoznačne jeho kolega, ktorý mu ponúkal pomoc, Tadej Pogačar (:uae:). Slovinský jazdec vo svojej prvej profi sezóne už vyhral Okolo Andalúzie a Okolo Kalifornie. Bodovačku získal Mezgec (:mts:). Vlasov si uchmatol dres pre lídra vrchárskej súťaže.

Slováci

Erik Baška (BOH) a Juraj Sagan (BOH) pomáhali svojmu tímu bez osobných ambícií. V celkovom poradí skončili na 81. a 86. mieste s hodinovou stratou.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár