Okolo Slovinska: Preteky so silným obsadením ovládol domáci Roglič

zdroj: twitter.com/faustocoppi60

Primož Roglič (:lot:) sa stal víťazom pretekov z nižšej kategórie 2.1, no s veľmi dobrým obsadením. Slovinec vyhral preteky Okolo Slovinska, ktorých sa zúčastnili viaceré celky z World Tour. Druhý skončil Rigoberto Uran (:efd:) a tretie miesto obsadil Matej Mohorič (:bmt:). Podujatie sa konalo od 13. do 17. júna.

Pretekov sa zúčastnil aj jediný slovenský tím – Dukla Banská Bystrica. Celkovo najlepšie na tom skončil 73. Martin Haring (Dukla Banská Bystrica), no kontinetálny tím sa zviditeľnil hlavne pri účastiach v únikoch dňa. Ďalším Slovákom na slovinských cestách bol Michael Kolář (BOH), ktorý pomáhal svojím tímovým lídrom.

Šprintérska koncovka bez najlepších

Tento závod si mnohí zvolili ako prípravu pred Tour de France. Na pretekoch sa zúčastnili svetoví šprintéri ako Dylan Groenewegen (:lot:), Mark Cavendish (:ddd:), Marcel Kittel (:kat:) alebo Caleb Ewan (:mts:). Menovaní sa ale do záveru prvej etapy nedostali, keďže veľká časť jazdcov doplatila na hromadný pád, ktorý sa udial v posledných kilometroch. Etapu ovládol Simone Consonni (:uae:) pred Matteom Pellucchim (BOH) a Niccolom Bonifaziom (:bmt:).

Groenewegen potvrdil svoju extratriedu

V druhej etape sme už mohli vidieť šprintérsku špičku. Dylan Groenewegen (:lot:) zvíťazil pred Matteom Pellucchim (BOH) a Calebom Ewanom (:mts:). Holanďan dokázal, že na Tour s ním budeme musieť počítať do každej rovinatej etapy. Prvýkrát to naznačil na minuloročnej „Starej Dáme“, keď ovládol slávnu etapu na Elyzejských poliach. Cavendish sa stále zjavne nevysporiadal s početnými zraneniami a skončil iba na šiestom mieste. Marcel Kittel bol počas celých pretekov takmer neviditeľný a je otázne, akú šprintérsku formu si prinesie na Tour de France.

Prvú vrchársku etapu vyhral Uran

Primož Roglič (:lot:) už videl cieľovú pásku, no skúsený Rigoberto Uran (:efd:) dokázal vo vrchárskej koncovke poraziť jeho aj Daryla Impeyho (:mts:). Na chvíľu si obliekol dres pre celkového lídra. Ukázal sa nám aj Rafal Majka (BOH), ktorý držal krok s najlepšími.

Domáce prostredie dáva krídla

O dej etapy sa zase postaral domáci Roglič. Ten vyhral predposlednú etapu po dlhom sólovom úniku. Zaútočil na poslednom stúpaní a potom využil svoje časovkárske a tempárske kvality. Vicemajster sveta v časovke sa obliekol do dresu pre vedúceho jazdca pretekov. Etapa priniesla druhé miesto pre ďalšieho Slovinca, Mateja Mohoriča (:bmt:). Tretí skončil Rafal Majka (BOH).

Roglič na časovku nedá dopustiť

Individuálna časovka mala jediného favorita – Primoža Rogliča. Ten nadelil 27 sekúnd Janovi Tratnikovi (CCC  Sprandi Polkowice) a definitívne ovládol domáce preteky. V časovke bol tretí Čech Josef Černý (
Elkov – Author Cycling Team). V celkovom poradí skončil Rigoberto Uran druhý a pódium uzatvára Matej Mohorič.

Roglič taktiež potvrdil, že momentálne je najlepším jazdcom pre jednotýždňové etapové závody. Tento rok už ovládol Okolo Baskica a Okolo Romandie.

Celkové poradie:

1.Primoz Roglic (Slo):lot:15:18:13
2.Rigoberto Uran (Col):efd:0:01:50
3.Matej Mohoric (Slo):bmt:0:02:14
4.Tadej Pogacar (Slo)Ljubljana Gusto Xaurum0:02:16
5.Michael Storer (Aus)SUN0:02:18
6.Rafal Majka (Pol)BOH0:02:21
7.Josef Cerny (Cze)Elkov – Author Cycling Team0:03:09
8.Janez Brajkovic (Slo)Adria Mobil0:03:15
9.Ildar Arslanov (Rus)Gazprom-RusVelo
10.Vegard Stake Laengen (Nor):uae:0:03:16
Zdroj: cyclingnews

 

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár