Okolo Slovneska: Fabio Jakobsen ovládol poslednú etapu v Galante, Alaphilippe vyhral žltý dres

zdroj: twitter.com/ADSportwereld

Štvrtá etapa pretekov Okolo Slovenska bola poslednou. Mala dĺžku 157,2 kilometra a viedla z Nitry do Galanty. Jej profil bol rovinatý, všetko sa to zakončilo hromadným šprintom. V ňom nezaváhal Holanďan Fabio Jakobsen (:qst:), ktorý porazil Taliana Mattea Pelucchiho (BOH) a Francúza Christopha Laporta (Cofidis). Na čele celkovej klasifikácie po poslednej etape je Julian Alaphilippe (:qst:) z Francúzska. Ten došiel v hlavnej skupine. Druhé miesto získal minuloročný víťaz Slovinec Jan Tratnik (CCC Sprandi Polkowice). Pódium pretekov uzatvára Talian Cesare Benedetti (BOH).

Pre 26-ročného Alaphilippa ide o druhé víťazstvo v etapových pretekoch v sezóne. Prednedávnom sa mu to podarilo na prestížnom podniku Okolo Británie. V tejto sezóne ešte dokázal vyhrať slávne klasiky Valónsky šíp a Clasica Ciclista San Sebastian. Okrem iného vyhral dve etapy na Tour de France, kde získal bodkovaný dres pre najlepšieho vrchára. Na Slovensku dokázal vyhrať kráľovskú etapu končiacu na Štrbskom Plese. 22-ročný supertalent Jakobsen dnes získal piate profesionálne víťazstvo. Všetky získal v tomto roku, ktorý je preňho prelomový. Najcennejšie víťaztsvo však prišlo v auguste na BinckBank Tour, kde dokázal v šprinte poraziť mená ako Kittel, Ewan alebo Groenewegen. V dnešný deň sa na rekordné konto Quick-Stepu pripísalo už 65. a 66. víťazstvo v sezóne.

Najlepšia trojka 62. ročníka Okolo Slovenska ; zdroj: twitter.com/CCCProTeam

Najlepším slovenským jazdcom bol dnes 12. Matúš Štoček (Slovenská reprezentácia). 19-ročný pretekár si tak udržal dres pre najlepšieho Slováka. V celkovom poradí sa umiestnil na 36. mieste so stratou 3:08 na víťaza.

Klasifikáciu mladých jazdcov ovládol Nór Tobias Foss (Uno-X Norwegian Development Team). Ten sa do bieleho dresu obliekol v druhej etape po zaváhaní Attilu Valtera (Pannon Cycling Team). Rovnaký čas ako víťazný Nór mal ešte člen reprezentácie Belgicka, Steff Crass. Belgičan však stratil v prológu.

Bodovaciu súťaž získal slovenský zástupca Martin Haring (Dukla Banská Bystrica). Ten sa dnes opäť dostal do úniku. Pelotón si síce utečencov postrážil, no 31-ročný Haring bol v brejku aktívny a zbieral potrebné body na šprintérskych prémiách. Dovedna ich získal 18 (za dve prvé a jedno druhé miesto). Majster Slovenska v horskej cyklistike aj v cyklokrose bol taktiež ocenený ako najbojovnejší jazdec pretekov.

Vrchárska súťaž bola rozhodnutá už pred začiatkom etapy. 23-ročný talent Giulio Ciccone (Bardiani CSF) bojoval v predošlých kopcovitých etapách a horskú klasifikáciu ovládol dominantným spôsobom. Pred druhým Haringom mal náskok 46 bodov.

Tímovú súťaž ovládol poľský celok CCC Sprandi Polkowice. Pre tento tím je to posledná sezóna na prokontinentálnej scéne, ich hlavný sponzor CCC odkúpil tím BMC a bude pôsobiť v najvyššej lige World Tour.

Dojazd:

Výsledky 4. etapy:

1.Fabio Jakobsen (Ned):qst:3:21:53
2.Matteo Pelucchi (Ita)BOH
3.Christophe Laporte (Fra)Cofidis, Solutions Crédits
4.Sebastian Lander (Den)Riwal CeramicSpeed Cycling Team
5.Marco Maronese (Ita)Bardiani – CSF
6.Cesare Benedetti (Ita)BOH
7.Michael Bresciani (Ita)Bardiani – CSF
8.Ahmed Amine Galdoune (Mar)Kobanya Cycling Team
9.Dušan Rajović (Srb)Adria Mobil
10.Mirco Maestri (Ita)Bardiani – CSF

 

Celkové poradie:

1.Julian Alaphilippe (Fra)QST16:33:08
2.Jan Tratnik (Slo)CCC Sprandi Polkowice0:00:16
3.Cesare Benedetti (Ita)BOH0:00:22
4.Ben Hermans (Bel)Belgicko0:00:26
5.Josef Černý (Cze)Elkov – Author0:00:28
6.Tobias S. Foss (Nor)Uno-x Norwegian Development0:00:31
7.Steff Cras (Bel)Belgicko
8.Pieter Weening (Ned)Roompot-Nederlandse Loterij
9.Nick van der Lijke (Ned)Roompot-Nederlandse Loterij0:00:34
10.Ildar Arslanov (Rus)Gazprom–Rusvelo0:00:36

 

Zdroj: cyclingnews

 

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár