Okolo Švajčiarska 4. etapa: Stefan Bissegger doma víťazne

Stefan Bissegger 4. etapa Okolo Švajčiarska 2021

zdroj: © Sam Buchli

Okolo Švajčiarska 2021 4. etapa mala kopcovitý charakter. V meste Gstaad sa radoval domáci jazdec Stefan Bissegger (:efn:) z úniku. Mathieu van der Poel (Alpecin-Fenix) sa udržal na čele celkového poradia.

V cieli si to v šprinte s Bisseggerom rozdali Joe Rosskopf (Rally Cycling) a Benjamin Thomas (:efn:), ktorí sa dostali do brejku dňa. V poslednom kilometri trojica taktizovala, na na špici bol Američan Rosskopf, ale Bissegger bol v rýchlostnom súboji najrýchlejší. Na Švajčiarovi bol zavesený Francúz Thomas, ale v dvestometrový špurt jednoznačne patril jazdcovi EF Education-NIPPO. Na stúpaní pred cieľom z úniky vypadol švajčiarsky reprezentant Joel Suter.

Pelotón finišoval za únikovou skupinkou s odstupom 5:16. Špurt o piate miesto vyhral Edward Theuns (:tfr:).

V hlavnej skupine bezpečne finišoval aj víťaz predošlých dvoch etáp Mathieu van der Poel. Holanďan vedie celkové poradie s náskokom jednej sekundy na Juliana Alaphilippa (:dqt:).

22-ročný Bissegger vyhral svoje druhé preteky v kariére. Pred pár mesiacmi ovládol časovku na Paríž – Nice. Svoje tempárske schopnosti ukázal aj tento týždeň, v prvej etape bol v časovke druhý.

Stefan Bissegger vyhral 4. etapu Okolo Švajčiarska 2021 (video):

Vo štvrtok je na programe prvý dojazd na vrchole stúpania. Končí sa na Leukerbad dlhom 6 kilometre.

Ako prebehla 4. etapa Okolo Švajčiarska 2021?

Začínalo sa v meste St. Urban a po 171 kilometroch sa končilo v meste Gstaad. Išlo o rovinatú etapu, až na samotný záver sa v posledných 17 km začalo stúpať na kopec druhej kategórie Saanemöser (7,5 km – 4,4%). Išlo o ľahké stúpanie s konštantnými sklonmi. Do cieľa ostávalo 10 km po klesaní a rovine.

Okolo Švajčiarska 2021 4. etapa – profil:

4. etapa Okolo Švajčiarska 2021 profil
zdroj: tourdesuisse.ch

Intermanché končí na Okolo Švajčiarska

Ešte pred etapou sme sa dozvedeli, že tím Intermarché-Wanty-Gobert predčasne opustil preteky. Podľa organizátorov mal v utorok jeden z členov belgickej zostavy pozitívny test na COVID-19.

Rýchly štart, únik sa nevedel vytvoriť

Išlo naprieč západom Švajčiarskom smerom na juh. Na jazdcov si v prvej polovici počkalo príjemné počasie s 21 ºC a iba miernym vetrom. Koniec etapy sa však niesol v zhoršenom, upršanom počasí.

Od začiatku útočili viacerá jazdci, ktorí si mysleli, že sa ešte pridajú do čela. Na špici pelotónu bol aktívny aj priebežný líder Mathieu van der Poel, ale keď zastal, situácia sa upokojila. Najprv viedol malý únik, ale 35 km po štarte bol chytený a pelotón bol spolu.

Neskôr sa vytvoril ešte jeden únik, ale so 60 km do konca sa dopredu chcel dostať tím Rally Cycling. Napokon chytili malú skupinku a dostali svojho jazdca dopredu. Prvá hodina sa prešla v rýchlosti až 48 km/h.

Na čele štvorica

Ustálený únik dňa tvorili Joel Suter (Švajčiarska reprezentáca), Joe Rosskopf (Rally Cycling), Benjamin Thomas (FDJ). Po individuálnej jazde sa k nim pridal druhý muž časovky Stefan Bissegger (:efn:). Práve posledný menovaný Švajčiar mal najlepšiu pozíciu v celkovom poradí, na vedúceho Van der Poela pred etapou strácal šesť minút.

S uplynutou stovkou kilometrov mal únik náskok až šiestich minút a na tejto hranici sa medzera nachádzala aj v posledných 40 km. Na špici balíku bol tím Cofidis a Alpecin-Fenix, ktorý chránil žltý dres Van der Poela.

Pelotón daroval úniku veľký náskok

Aj so vstupom do finálnych 20 km mala štvorica náskok až siedmich minút. Tím Movistar prestal stíhať, Ineos sa rozložil po šírke cesty. To znamenalo, že nikto z pelotónu nemal motiváciu vyhrať etapu.

Stúpanie

Na začiatku stúpania bol Suter odpáraný a etapu viedla už len trojica, pričom Bissegger sa nachádzal na čele virtuálneho celkového poradia. Pod vrchárskou prémiou nastúpil Thomas, ale Rosskopf a Bissegger ho stiahli. Spolu pokračovali do zjazdu na mokrej vozovke.

Na zjazde sa náskok zmenšoval a Bissegger prišiel o možnosť obliecť sa do žltého dresu.

V pelotóne bolo nastolené stále tempo. Svoje nohy si otestoval Anton Palzer (BOH), pre ktorého sú to prvé World Tour preteky po príchode do cyklistiky po skialpinistickej kariére. Jeho pokus síce nikam neviedol, ale išlo o ďalšiu novú skúsenosť pre cyklistického nováčika.

Šprint vyhral Bissegger

V predposlednom kilometri sa na letisku v Gstaade pokúšal o útok Rosskopf, ale Bissegger si ho postráži. Američan z Rally Cycling bol nútený zostať na čele a v šprinte nemal nárok na Bisseggera.

Okolo Švajčiarska 2021 4. etapa – výsledky:

01Stefan BisseggerEF Education-NIPPO03:46:21
02Benjamin ThomasGroupama-FDJ+ 00
03Joey RosskopfRally Cycling+ 00
04Joel SuterSwitzerland+ 23
05Edward TheunsTrek-Segafredo+ 05:16
06Sebastian MolanoUAE Team Emirates+ 05:16
07Omar FraileAstana-Premier Tech+ 05:16
08Mike TeunissenJumbo-Visma+ 05:16
09Fred WrightBahrain Victorious+ 05:16
10Michael MatthewsTeam BikeExchange+ 05:16

Okolo Švajčiarska 2021 4. etapa – priebežné poradie:

01Mathieu van der PoelAlpecin-Fenix12:40:51
02Julian AlaphilippeDeceuninck-Quick Step+ 01
03Stefan KüngGroupama-FDJ+ 04
04Maximilian SchachmannBORA-hansgrohe+ 06
05Mattia CattaneoDeceuninck-Quick Step+ 13
06Ivan GarciaMovistar Team+ 16
07Richard CarapazINEOS Grenadiers+ 17
08Neilson PowlessEF Education-NIPPO+ 29
09Andreas KronLotto Soudal+ 37
10Stefan BisseggerEF Education-NIPPO+ 38
  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár