Okolo Švajčiarska: Carthy opanoval poslednú etapu i súťaž vrchárov. Bernal i Sagan udržali svoje dresy

zdroj: twitter.com/TeamINEOS

Dnes bola na programe deviata etapa World Tour podniku Okolo Švajčiarska. Organizátori museli improvizovať a vyradili z profilu stúpanie na Sustenpass, ktoré polícia uzavrela kvôli lavínovému nebezpečenstvu. Do itinerára sa tak dostalo San Gottardo, na ktorom sa finišovalo v siedmej etape. Dnešný diel podniku sa znova odohrával v horskom stredisku Goms. Do úniku dňa sa dostali silní jazdci ako Hugh Carthy (:efd:), Fabio Aru (:uae:), Rui Costa (:uae:), Mathias Frank (:alm:), Aurélien Paret-Peintre (:alm:), Luis Léon Sánchez (AST), Tsgabu Grmay (:mts:), Matteo Fabbro (:kat:), Marc Soler (MOV), Nicola Conci (:tfr:), Antonio Nibali (:bmt:), Lennard Kämna (:sun:), Gino Mäder (:ddd:), Winner Anacona (MOV), Simon Špilak (:kat:) a Matteo Badilatti (tím Švajčiarska). Prvý menovaný bol na vrchole Nufenenpass sám, stíhal ho ďalší samotár – Aru (:uae:), ktorého onedlho doplnil Lennard Kämna (:sun:). O 30 sekúnd neskôr bol zbytok skupiny, pelotón strácal na Carthyho (:efd:) tri minúty.

Medzičasom z hlavnej skupiny odskočil Bouwman (:tjb:) a doplnil skupinu, ktorá stíhala Američana a štvoricu jazdcov za ním. Do stúpania San Gottardo vstúpil ako prvý Hugh Carthy (:efd:) s náskokom 80 sekúnd na prenásledovateľov. Na vrchole vzal znova plný počet bodov a priebežne sa dostal do čela vrchárskej súťaže. Hlavnú skupinu znovu decimovalo tempo Astany, ktorá pomýšľala na etapový vavrín. Ostalo v nej približne 25 ľudí. Posledné stúpanie Furkapass začal znova ako prvý 24-ročný mladík a náskok pomaly zveľaďoval. Celkové poradie neohrozoval a tak mal veľmi sľubnú šancu na triumf. Za ním bola už len dvojica Frank (:alm:), Špilak (:kat:), ktorá strácala cez 2 minúty. Skupina favoritov túto dvojku pohltila a 29 km pred cieľom strácala 3 minúty na Američana.

Záver

Pred samotným vrcholom Furkpassu zaútočil Rohan Dennis (:bmt:), ktorý strácal iba 22 sekúnd na Bernala (:ins:). Kolumbíjčan však nástup zachytil a dvojica odskočila od zbytku favoritov. Na čele si šiel pre etapové víťazstvo Hugh Carthy (:efd:) a korunoval tak skvelý výkon. Čerešničkou na torte je dres pre najlepšieho vrchára podujatia. Pre druhé miesto si došiel Rohan Dennis (:bmt:), tretí skončil Egan Bernal (:ins:).

Carthy v cieli

Celkové poradie

22-ročný Bernal (:ins:) udržal žltý dres a razom sa stáva jedným z najväčších favoritov pre Tour de France. Druhý skončil prekvapujúco Rohan Dennis (:bmt:), ktorý prekvapil svojou formou v horách. Tretie miesto ustrážil Patrick Konrad (BOH). Čierny dres v bodovacej súťaži udržal Peter Sagan (BOH).

Profil:

 

Výsledky 9. etapy:

1.Hugh Carthy (USA):efd:03:21:58
2.Rohan Dennis (Aus):bmt:0:01:02
3.Egan Bernal (Col):ins:
4.Mathias Frank (Swi):alm:0:01:52
5.Simon Špilak (Slo):kat:
6.Carlos Betancur (Col)MOV0:02:15
7.Tiesj Benoot (Bel):lts:
8.Domenico Pozzovivo (Ita):bmt:
9.Patrick Konrad (Aut)BOH
10.Jan Hirt (Cze)AST

Celkové poradie:

1.Egan Bernal (Col):ins:27:43:10
2.Rohan Dennis (Aus):bmt:0:00:19
3.Patrick Konrad (Aut)BOH0:03:04
4.Tiesj Benoot (Bel):lts:0:03:12
5.Jan Hirt (Cze)AST0:03:13
6.Simon Špilak (Slo):kat:0:03:48
7.Domenico Pozzovivo (Ita):bmt:0:04:14
8.Carlos Betancur (Col)MOV0:04:35
9.Enric Mas (Spa)MOV0:04:53
10.Nicolas Roche (Irl):sun:0:05:27

Zdroj: tourdesuisse.ch

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár